Întâlnirea memorabilă cu Nicu Ceaușescu Sorin Bașturea, de la micul atlet la directorul CS Farul Constanța. Amintiri cu ”Daciada” și ”Cutezătorii”
Întâlnirea memorabilă cu Nicu Ceaușescu: Sorin Bașturea, de la micul atlet la directorul CS Farul Constanța.
02 Nov, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
6167
Marime text
- S-au împlinit 30 de ani de când actualul director al CS Farul Constanța, Sorin Bașturea, activează ca angajat în cadrul clubului.
- În 1977, Sorin Bașturea, un atlet de 11 ani, s-a clasat pe locul doi pe țară la ”Daciada”.
- După cursă, sportivul a fost ales să-i ofere flori lui Nicu Ceaușescu.
S-au împlinit, de curând, 30 de ani de când directorul CS Farul Constanța, Sorin Bașturea, se află ca oficial în cadrul clubului de pe litoral, grupare pe care a slujit-o înainte, cu același devotament, și ca sportiv.
Acum în vârstă de 54 de ani, Sorin Bașturea, fiu al Constanței, a practicat atletismul de performanță, fiind multiplu campion național la nivel juvenil (la tetratlon, octatlon, decatlon şi cros cu echipa). Povestea sa în atletism a început la zece ani, pe 1 septembrie 1976, când a participat la o selecție la Parcul Pionierilor Constanța (actualul Palat al Copiilor) și a fost oprit, în același timp cu cooptarea în clasa specială de atletism de la Școala 6, profesor-antrenor, Maria Mihai.
80 de metri distanță între el și al doilea clasat
”Am fost puși să alergăm două ture, iar eu m-am clasat pe locul întâi, punând o distanță de 80 de metri înte mine și al doilea clasat. S-a alcătuit, în premieră pentru România, o clasă specială de atletism, la Școala 6, clasa 5 C, Maria Mihai fiindu-ne și dirigintă. Erau 30 de copii în clasă, 15 fete și 15 băieți”, povestește Sorin Bașturea.Locul doi la Daciada
În anul următor, 1977, micul atlet avea să ocupe locul doi pe țară, în proba de 600 de metri, la Daciada, celebră întrecere sportivă de masă din România acelei perioade. În vârstă atunci de 11 ani, Sorin Bașturea nu bănuia să întrecerea avea să-l aducă, față în față, cu Nicu Ceaușescu, fiul șefului statului, Nicolae Ceaușescu! De altfel, băiatul nici nu-l cunoștea pe Nicușor...
A intrat în stadion al șaptelea
”La Daciada, am ocupat locul întâi pe clasă, pe școală, pe municipiu și pe județ, ultima victorie dându-mi dreptul să particip la faza națională. Cursele pe municipiu și pe județ s-au desfășurat pe plajă. Etapa finală a avut loc pe fostul stadion Republicii, în fața de 30.000 de spectatori. Startul s-a dat dintr-un punct aflat la 350 de metri în afara stadionului, pe pista din arenă alergându-se ultimii 250 de metri. Eu am intrat în stadion al șaptelea, dar am avut un finiș foarte bun și am încheiat cursa pe locul doi. Sunt convins că, dacă mai erau câțiva metri, câștigam!”, mai spune Sorin Bașturea. ”Mulțumim pentru condițiile oferite!”
După încheierea cursei, cel clasat pe locul doi a fost selectat pentru o scurtă întâlnire cu Nicu Ceaușeșcu, prezent în tribuna oficială a stadionului. Ce a urmat a fost, pentru micul atlet de la Constanța, ca o secvență dintr-un film pe care o trăia acesta, ceva ireal. ”Am fost luat de două persoane și dus într-un cort. Acolo, mi s-a făcut un control medical sumar, cei doi s-au uitat în gură, în urechi și mi-au dat să îmbrac o uniformă de pionieri, din cele mai multe aduse. Ulterior, am fost dus în tribună și i-am oferit un buchet de flori lui Nicu Ceaușescu, spunându-i în același timp: ”Mulțumim pentru condițiile oferite și dorim toți să ajungem mari campioni!”, așa cum mă învățaseră cei doi. Nicușor mi-a strâns mâna, m-a felicitat și m-a îmbrățișat scurt. Totul a durat puțin. Ulterior am aflat și eu cine era cel căruia îi oferisem flori și cu care dădusem mâna. Dar eram mic atunci și nu realizam dimensiunea acelei întâlniri”, istorisește Sorin Bașturea.
Pe prima pagină în ”Cutezătorii”
Puștiul a rămas și cu o altă amintire de la acea cursă a Daciadei: a apărut pe prima pagină a revistei ”Cutezătorii”, în costum de pionier și în mână cu buchetul de flori oferit lui Nicu Ceaușescu. ”Am păstrat mult timp acel număr al revistei, dar acum, din păcate, nu îl mai am. Oricum, ca un fapt divers, țin minte că, la noi la școală, la intrare, erau un tablou cu Nicolae Ceușescu și unul cu Elena Ceaușescu, iar antrenoarea mea, Maria Mihai, l-a înlocuit pe cel de-al doilea cu poza mea din Cutezătorii, care a stat ceva timp acolo înainte să fie dată jos!”, arată Sorin Bașturea.
Defilarea și onorul de 23 August
Episodul de la ”Daciadă” nu a fost însă singurul în care sportivul constănțean s-a aflat în preajma familiei conducătoare a României din acea perioadă. În 1985, pe când efectua stagiul militar și era sportiv la CSA Steaua București, Sorin Bașturea povestește că s-a aflat în grupa de soldați defilat și au prezentat onorul, la București, cu ocazia zilei de 23 August, în fața tribunei în care se afla Nicolae Ceaușescu și celelalte mărimi ale zilei. ”O lună ne-am pregătit pentru acest eveniment. În fiecare zi, avem o oră antrenanent pentru defilare și o oră antrenamentul de atletism”, arată Sporin Bașturea.
”Cei 30 de ani au trecut ca într-o secundă”
După etapa Steaua București, Sorin Bașturea a revenit la CS Farul, pe care l-a mai reprezentat până în 1989. Ultima parte a carierei de sportiv şi-a petrecut-o la CFR Constanţa, din 1989 şi până când a fost angajat la CS Farul, în octombrie 1990. Întâi a fost gestionar, administrator şi casier, iar din 1997 activează în structura de conducere. A devenit director al clubului odată cu ieșirea la pensie a fostului director, Ilie Floroiu, pe 29 noiembrie 2017. Înainte, Sorin Bașturea fusese și vicepreședinet, dar și director adjunct. ”Cei 30 de ani de când sunt în club, pe partea administrativă, au trecut ca într-o secundă, așa cum trece și viața. Eu așa am simțit. Am rămas cu plăcerea, cu munca și cu respectul față de activitatea pe care o depun. Țin să le mulțumesc celor care m-au susținut și promovat în acest domeniu, Ilie Floroiu, Ion Draica și Elena Frîncu”, a menționat Sorin Bașturea.
Coleg de grupă cu Ilie Floroiu
În 1982, pe când era sportiv, actualul director al CS Farul a fost cooptat în grupa de atletism de la club pregătită de Ioan Veliciu, grupă al cărui lider era Ilie Floroiu, o legendă a aletismului din România, căruia Sorin Bașturea îi poartă un respect deosebit, având în vedere și ajutorul, și îndrumarea pe care Floroiu i le-a oferit când ambii erau sportivi. Ulterior, cei doi au colaborat foarte bine și în administrația CS Farul. Ca și conducător al grupării de pe litoral, Sorin Bașturea este mulțumit sufletește că a contribuit și el la marile performanțele înregistrate de CS Farul la întrecerile naţionale, balcanice, europene, mondiale şi olimpice.
Alături de Emori Bolo Bolo
Sorin Bașturea a fost primul conducător al delegației echipei de rugby Farul Contanța în Liga Campionilor, în anii 1995 și 1997 formația de pe litoral cucerind primele titluri de după Revoluție. Din acea perioadă, Sorin Bașturea păstrează în albumul de amintiri o fotografie alături de celebrul rugbyst Emori Bolo Bolo, de la formația francează Stade Francais, pe care Farul a întânit-o în European Challenge Cup. De asemenea, în perioada când Sorin Bașturea s-a ocupat de echipa masculină de baschet Farul Constanța, aceasta s-a clasat pe locul trei în campionat, în 2005.
Iubește în egală măsură și fotbalul
Deși, ca sportiv, a fost un atlet campion, Sorin Bașturea iubește în egală măsură și fotbalul, pe care îl practică în continuare, la nivelul competițiilor veteranilor, în unele dintre acestea implicându-se și în organizare. Nu în ultimul rând, Sorin Bașturea îi este recunoscător familiei, pentru ajutorul și înțelegerea pe care aceasta i le-a oferit în activitatea sa. Soția directorului de la CS Farul, Constantina, este administrator patrimoniu la LPS „Nicolae Rotaru” Constanţa, iar fiica sa, Ana-Maria, activează ca inspector la SPIT Constanţa.
Citește și:
Decizia din 1959 a UCFS Clubul Sportiv Farul Constanţa împlineşte 60 de ani de viaţă. Cine a fost primul preşedinte
Decizie a Ministerului Tineretului şi Sportului în ce-l priveşte pe Sorin Başturea, director interimar al CS Farul
Nume cunoscute şi la SNC Sorin Başturea, vicepreşedinte la Farul, joacă în campionatul de old-boys
Imagini de la eveniment Veteranii de la Farul și Tomis au jucat, la Constanța, la Cupa Prieteniei. Distincție pentru Constantin Gache (galerie foto+video)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii