Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:22 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria sportului constănțean / Fotbal (V) Cine și-a pus semnătura pe actul de naștere al FC Farul

ro

14 Dec, 2012 03:33 7960 Marime text
istoria.jpgÎn vârstă de 86 de ani, Gogu Cojocaru este o adevărată enciclopedie sportivă. De-a lungul anilor, a strâns date, cifre şi evenimente, la multe dintre ele fiind martor sau direct implicat, şi le-a adunat în istorii ale sportului constănţean, pe discipline. Studiul său şi munca-i migăloasă s-au axat pe nouă sporturi: fotbal, hipism, karting, tenis de masă, ciclism, automobilism, bridge, motociclism şi volei. Încep cu începutul şi se opresc în jurul anilor 2000. Gogu Cojocaru a pus la dispoziţia cotidianului ZIUA de Constanţa tot materialul său documentar, astfel că, pe parcursul mai multor episoade, vă invităm să cunoaşteţi preţioase file de istorie sportivă constănţeană, aşa cum le-a pus pe hârtie, cu migală şi răbdare, fostul fotbalist în echipa de legendă a Constanţei, Locomotiva PCA, şi marcatorul primului gol al Constanţei în Divizia A. Astăzi, în episodul cinci, continuăm cu prezentarea istoriei fotbalului.

Poate că nimic nu s-a refăcut mai repede în viața socială ca fotbalul. Nu se stinseseră încă ecoul bombelor aruncate de americani la 4 aprilie 1944 că terenurile au și fost inundat de rineri sornici de mișcare. În 1945, se organizează primul campionat local, în două serii. În 1946, promovează în Divizia B echipa muncitorilor docheri, Dezrobirea, care ocupă locul cinci în primul an. În anul următor, se clasează pe primul loc, iar în 1948 participă la barajul pentu promovarea în Divizia A, pe care îl ratează. În toamna aceluiași an, fuzionează cu PCA, formându-se o nouă echipă, Locomotiva PCA.

În cei trei ani de existență, Dezrobirea a folosit următorul lot: Bobi Georgescu, Ion Lesciuc - portari; Serafim Sdam, Pârvan, Noni Marinescu, Beioglu, Pamfil Georgescu, Titi Drăguț, Ticuleț Lemnaru, iani Filip, Titi Băiceanu, Neli Ispas, Gică Oltenică, Gică Nuțu, Pati Oltenică. Antrenor, Rudi Wetzer.

Tot în 1946, promovează în Divizia C fosta echipă SPM, care își schimbă denumirea în PCA (Poruri și Comunicații pe Apă). Se clasează pe primul loc, promovează în Divizia B, retrogradează apoi, iar în toamna anului 1848 fuzionează cu Dezrobirea și joacă în Divizia B. PCA a avut în lot următorii jucători: Alfons, Titi Vlad, Roman - portari; Vuță, Zlotea, Troancă, Hrant, Bozambo, Chirțibuș, Moise, Istrate, Boierică, Gogu Cojocaru, Ene - jucători de câmp. Antrenor, St. Wetzer.

În Divizia C a mai jucat Elpis, care se desființează după doi ani. În echipa grecilor au evoluat: Regep, Panagu, Anghel, Foroglu, Foti, Pilidis, Olete, Neagu și alții. Locomotiva PCA retrogradează în 1949 în campionatul județean, unde va juca până în 1954.

În 1950 se naște o puternică echipă înm cadrul unității militare de construcții din port, care, în anul 1952, promovează în Divizia B, cu următorul lot: Leich, Barta - portari; Mincă, Constantinescu, Belciu, Seleș, Biro, Popa, manole, Meteșan, Lințoiu, Zaharia, Palfy, Maier, Iacumis, Ianovici și Zinculescu. Conducător era inimosul și ambițșiosul lor comandant, Costică Aldea.

În 1953, Locomotiva PCA câștigă barajul de la Iași și în anul 1954 joacă în Divizia B. Se clasează pe primul loc și promovează fotbalul constănțean pentru prima dată în Divizia A, cu formația: Nebela, Doicescu, Zlotea, Marcu, Tatomir, Jarnea, Vultur, Neli Ispas, Sever, Gogu Cojocaru și Cristof. Din lot au mai făcut parte Bobi Georgescu, Manta, Bedivan, Datcu, Keszkei. Antrenor era Ion Troancă. La sfârșitul anului 1955, retrogradeză în Divizia B, iar la finele campionatului 1957/1958 promovează din nou în prima divizie, cu echipa: Stafie, Dumitrescu - portari; Doicescu, Penef, Stăncescu, Ciuncan, Coidum, Pană, Neli Ispas, Manole, Sever, Popa, Moroianu, Avasilichioaie, Zinculescu, Munteanu, Laurențiu. Antrenori - Mișu Lengheriu și Tudor Mihai. În vara anului 1959, Locomotiva PCA este preluată de FC Farul, club înființat la nivelul orașului, mai întâi subordonat Primăriei, iar apoi, din 1972, cu gestiune proprie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii