Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:09 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria sportului constănțean / Fotbal (VII) Cum s-au născut și au crescut echipele SNC și IMUM

ro

17 Dec, 2012 04:23 5055 Marime text
istoria.jpgÎn vârstă de 86 de ani, Gogu Cojocaru este o adevărată enciclopedie sportivă. De-a lungul anilor, a strâns date, cifre şi evenimente, la multe dintre ele fiind martor sau direct implicat, şi le-a adunat în istorii ale sportului constănţean, pe discipline. Studiul său şi munca-i migăloasă s-au axat pe nouă sporturi: fotbal, hipism, karting, tenis de masă, ciclism, automobilism, bridge, motociclism şi volei. Încep cu începutul şi se opresc în jurul anilor 2000. Gogu Cojocaru a pus la dispoziţia cotidianului ZIUA de Constanţa tot materialul său documentar, astfel că, pe parcursul mai multor episoade, vă invităm să cunoaşteţi preţioase file de istorie sportivă constănţeană, aşa cum le-a pus pe hârtie, cu migală şi răbdare, fostul fotbalist în echipa de legendă a Constanţei, Locomotiva PCA, şi marcatorul primului gol al Constanţei în Divizia A. Astăzi, în episodul şapte, continuăm cu prezentarea istoriei fotbalului.

Pe lângă Marina Militară Mangalia, în eșaloanele naționale a evoluat și SNC, echipă care a fost înființată în anul 1945, odată cu nașterea Șantierului Naval. Inițiativa înființării formației le-a aparținut foștilor jucători Gogu Sava, Fedea și M. Lăzăreanu, care au avut concursul directorului de atunci, G. Salamartin, un mare iubitor de sport. SNC va evolua în campionatul județean peste 45 de ani, cinci ani în Divizia C și trei ani în Divizia B. În eșalonul al treilea al fotbalului românesc promovează în 1956, cu formația: Florică, Antoniadis, Viorel, Antohi, Schwab, Manole, Desmas, Radu, Chirana, Scânteie, Munteanu, Caravasile, Brătoiu. Peste patru ani, accede în Divizia B, cu echipa: Barta, Gutulică, Antoniadis, Firică, Mocanu, Coman, Tatomir, Jarnea, Pocriste, Busegeanu, Maxim, Rusu, Mihai, Vultur, Peftita, Şeitan, Ernest, Tudorancea, Niţă. Antrenor, Tudor Mihai. Conducător, C. Ifrim. A mai evoluat în Divizia C în campionatele 1976-1977 şi 1994-1995. În afara jucătorilor care au propulsat-o în competițiile mai sus menționate, la SNC au evoluat și alți jucători de valoare, precum Ciuncan, Lambru, Popa, Hașoti, Gheldagi, Chiazim, iar ca antrenori remarcabili: Tr. Iordache, Bibi Smărăndescu, Humis, Măsuri, Zlate. În Cupa României, SNC participă o dată în 16-imi și o dată în optimi, când pierde la Voința București cu 0-1.

IMU Medgidia, echipa de suflet a orașului, începe o fructuoasă carieră în anul 1953, în campionatul județean. Printre pionierii echipei s-au aflat V. Bolocan, Pogan Neagu și alții. În 1956, cu formația Govedaris, Straton, Iaia, Sava, Viorel, Moșu, Călin, Tarletchi, Florescu, Drăguț, Dragotă promovează în Divizia C. După un an, retrogradează în campionatul județean. În 1962, promovează în Divizia B, folosind lotul: Pituru, Straton, Brânzei, Sava, Latif, Drăghici, Bașchir, Abdulgani, Călin, Tufan, Coicea, Valeriu, Govedaris, Chemal, Otelea. După un sezon, retrogradează în Divizia C, apoi în Campionatul județean. În 1965, revine în Divizia C, cu formația: Bălașa, Govedaris, Baicu, Sava, Tudorancea, Viorel, Pleșa, Lefter, Latif, Călin, Bucur, Otelea, Balșchir, Drăghici, Kemal. În Divizia C, joacă 15 ani la rând, până în 1980, când promovează din nou în Divizia B, în formula: Baubec, Neacșu, Teodorescu, Spânoche, Dumitru, Nițu, Branc, Roșu, Bagia, Catrina, Constantin, Bărbuș, Despa, Bordea, Florea, Alexandru, Voicu, Duțu, Nedelcu. Antrenor, Tudor Mihai. În 1983, revine pentru cinci ani în Divizia C, apoi, după 1990, odată cu reducerea activității uzinei IMU, încetează și activitatea echipei de fotbal. Dintre conducătorii care au depus mult suflet pentru menținerea echipei s-a remarcat în mod deosebit V. Bordolenco. În Cupa României, IMUM a evoluat de două ori, în 16-imi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii