Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics Berlin 2023 Delegația României, peste 40 de medalii
Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics Berlin 2023: Delegația României, peste 40 de medaliiEdiția 2023 a celui mai mare eveniment sportiv incluziv din lume, Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, s-a disputat în Germania, la Berlin.
Organizat după modelul Jocurilor Olimpice, la fiecare patru ani, competiția reprezintă cel mai mare eveniment sportiv și umanitar din lume în 2023.
La această ediție au participat 7.000 de sportivi din peste 190 de țări, care au concurat la 26 de discipline sportive.
Formată din 31 de sportivi (cu și fără dizabilități intelectuale), echipa Special Olympics România a intrat în competiții la nouă discipline sportive: atletism, bocce, gimnastică artistică (fete și băieți), înot, judo, patinaj role, tenis, tenis de masă și baschet 3 x 3, obținând performanțe deosebite: 43 de medalii (18 de aur, 18 de argint și 7 de bronz).
După luni întregi de antrenamente alături de antrenori dedicați, părinți implicați, parteneri și suporteri de încredere, bravii noștri sportivi au reprezentat cu mândrie și bucurie România, urcând pe cele mai înalte trepte ale podiumului, se arată într-un comunicat.
Clasificările Delegației României, pe sporturi, sunt următoarele:
Gimnastică artistică – 12 medalii de aur, 5 de argint, 3 de bronz, două locuri 4, un loc 5
Atletism – 2 medalii de aur, 1 argint, 1 bronz, un loc 5
Înot – 1 medalie de aur, 3 de argint
Tenis – 2 medalii de argint (la individual fete și la dublu mixt), un loc 5
Judo – 2 medalii de aur, 1 de argint, 1 de bronz
Tenis de masă – un loc 4 (la individual), un loc 5 (pe echipe la dublu unificat)
Patinaj role – 1 medalie de aur, 5 medalii de argint, 1 medalie de bronz, doua locuri 4 și un loc 5
Bocce – 1 medalie de argint la individual băieți, un loc 4 (individual fete) și locul 6 la dublu mixt
Baschet 3 x 3 – medalie de bronz cu echipa
Nadia Comăneci, ambasador global Special Olympics, a fost alături de sportivii români la Ceremonia de Deschidere de pe Stadionul Olympia din Berlin și i-a încurajat în primele zile ale competiției.
Cristian Ispas, directorul Național Special Olympics România, a declarat:
Sportivii Delegației României la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics de la Berlin au reprezentat cu succes #TeamRomânia și ne-au făcut mândri încă o dată. Sportivii noștri au fost emoționați, dar au reușit să se concentreze și să cucerească medalii și admirația noastră, a tuturor. Invitați de onoare, antrenori și părinți am strigat din toată inima Hai România! la un eveniment global care, mai presus de sport, a fost o sărbătoare a incluziunii. Împreună suntem de neoprit și sperăm ca această ediție a Jocurilor Mondiale să fie o inspirație pentru persoanele cu dizabilități intelectuale din România și pentru cei care îi pot susține.
Antrenorii care au însoțit Delegația Special Olympics România:
Prof. Univ. Dr. Gabriel Popescu - București, gimnastică artistică băieți
Conf. Univ. Dr. Antoanela Oltean - Constanța, gimnastică artistică fete
Lector Univ. Dr. Mihăiță Alin Săftel - București și Dragoș Marin, baschet
Letiția Stroia - Târgu-Jiu, atletism
Florin Oteliță - Bacău, bocce
Andrei Lucian Anuțoiu – București și Roxana Ossian - Cluj, coordonatori program înot
George Cernucan - Cluj-Napoca, patinaj role
Ion Octavian Mustăreață - București, tenis
Cristian Bauman - Deva, tenis de masă
Lazslo Balazs, Cluj-Napoca, judo.
Despre dizabilitatea intelectuală
„Mai mult de 200 de milioane de oameni din întreaga lume au o dizabilitate intelectuală, constituind astfel cel mai mare grup cu dizabilități la nivel mondial. Dizabilitatea intelectuală trece dincolo de rase și etnii, nivel de educație, statut social sau economic, putând să apară în orice familie“.
Despre Special Olympics Romania
„Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate tolerantă, deschisă tuturor abilităților. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, discriminării și intoleranței. Din 2003, Special Olympics România a ajutat peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să devină cetățeni activi ai comunității“.
Sursa foto: Facebook (Special Olympics Romania)
Citește și:
Înaintea jocurilor mondiale de la Los Angeles
Dean Thompson i-a întâlnit pe sportivii Special Olympics Romania
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp