Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:34 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Karate Cernavodă Tragica moarte a soților Gheorghe și Elena Bulilete, antrenori. Povestea lor de viață e impresionantă. „Odihnă veșnică!“ (GALERIE FOTO)

ro

10 Jul, 2024 17:00 8299 Marime text

 
  • Gheorghe și Elena Bulilete, două persoane care și-au dedicat viața familiei și sportului, au avut un destin tragic, părăsind această lume mult prea devreme.
 
Lumea sportului constănțean a rămas înmărmurită la vestea morții, într-un grav accident rutier, la Satu Nou, în județul Constanța, a soților Gheorghe și Elena Bulilete, din Cernavodă, antrenori de karate.
 
Două persoane care și-au dedicat viața familiei și sportului au avut un destin tragic, părăsind această lume mult prea devreme. Foști practicanți de karate, participanați în concursuri în tinerețe, iar apoi antrenori, soții Bulilete le-au insuflat dragostea pentru acest sport și celor două fete ale lor, Lavinia şi Georgiana, care au făcut și ele karate, cu rezultate importante. Fetele au fost campioane naționale și medaliate mondiale, din punctul de vedere al rezultatelor sportive depășindu-și părinții. Oricum, toți cei patru membri ai familiei au fost deținători de centură neagră. 
 
„I-a plăcut şi de sală, şi de mine”
 
Adus de serviciu, cu ani în urmă, de la Bacău la Cernavodă, Gheorghe Bulilete a început să practice karatele în 1987, la o sală din Medgidia, sub îndrumarea lui Costin Asanachescu. Ulterior, a trecut cu antrenamentele la Cernavodă, iar în sala de pregătire de acolo a cunoscut-o pe viitoarea sa soţie. Părinţii acesteia veniseră de la Vaslui în Constanţa, iar tânăra se născuse în judeţul de la malul mării. Atrasă de karate, Elena a păşit în sala de la Cernavodă. Acolo l-a remarcat şi pe un atrăgător sportiv, care avea centură maro. „I-a plăcut şi de sală, şi de mine”, râdea Gheorghe Bulilete, când povestea cum s-a înfiripat marea lor dragoste.
 
Triplu campion național
 
În scurt timp, au devenit o familie. S-au cunoscut în aprilie, iar în februarie anul viitor s-au căsătorit. Gigi a fost campion judeţean, campion zonal, dar a avut succes şi pe plan naţional, ieşind trei ani la rând campion al României, la kata (luptă imaginară cu unul sau mai mulţi adversari). „Kumite (n.r. luptă directă între doi parteneri) practicam mai rar pe atunci, nu prea aveam protecţie şi nici nu prea ne dădeau voie”, menționa Gheorghe Bulilete, care a concurat până la 33 de ani, după care s-a dedicat antrenoratului.
 
În febra concursurilor până aproape de 30 de ani
 
Elena a participat şi ea la întreceri, dar mai puţin, până la centura verde, întrucât a născut şi a trebuit să aibă grijă de cele două copile, Lavinia şi Georgiana, rărind astfel apariţiile competiţionale. Oricum, s-a aflat în febra concursurilor până aproape de 30 de ani și a rămas cu sufletul aproape de karate. Deși anii au trecut, nu a încetat să se pregătească la sală şi să împărtășească din tainele acestui sport celor mici, lucrând cot la cot cu soţul ei.
 
Doi pereţi plini cu trofee
 
Într-un interviu pentru ZIUA de Constanța, în 2013, Gheorghe Bulilete povestea că fiica sa Lavinia a început karatele la trei ani, iar Georgiana doi ani mai târziu. „La cinci ani, Lavinia a cucerit locul întâi la Cupa Oil Terminal, iar de atunci diplomele, medaliile şi trofeele au curs. La fel şi în cazul Georgianei. Acasă avem aproape doi pereţi plini cu trofee. În proporţie covârşitoare, sunt ale fetelor, eu am mai puţine. Ultima dată au cucerit medalii la Naţionalele de la Braşov, Lavinia la senioare, iar Georgiana la junioare. Deşi a concurat la o categori superioară, -65 kg (întrucât la -55 kg nu au fost sportive), fiica mea cea mică a răzbit şi aşa”, ne spunea Gheorghe Bulilete, acum 11 ani.
 
„Aş vrea ca toţi părinţii să aibă fete ca ale noastre“
 
Tatăl era tare mândru de fiicele sale. „Aş vrea ca toţi părinţii să aibă fete ca ale noastre. Cuminţi, ascultătoare, dedicate sportului şi sălii de antrenament. N-am avut nicio problemă cu ele. Nu ne-au ieşit deloc din cuvânt. Lavinia ne dă şi o mână de ajutor la pregătire, corectându-i pe cei mici când greşesc”, îi creştea inima, în 2013, antrenorului de la CS Bujin Cernavodă.
 
„Ceasul despărţirii a sosit mult prea devreme“
 
Toată această poveste frumoasă de viață și tabloul fericit de familie au fost înecate în lacrimi, după ce Gheorghe și Elena Bulilete s-au stins din viață, mult prea devreme (el - la 55 de ani, ea - la 54 de ani), lăsând în urmă un gol imposibil de umplut în sufletele celor care i-au cunoscut, iubit și respectat. 
 
Mesajele de consoleanțe au curs și pe rețelele de socializare, prietenii și foștii colegi regretând nespus cele întâmplate.
 
„Dumnezeu să-i odihnească în pace! Doi oameni minunați, cu caracter deosebit, cu suflet deosebit! Multă putere fetelor dânșilor, să poată trece peste așa durere imensă. Sincere condoleanțe!“
 
„Ceasul despărţirii a sosit mult prea devreme, lăsând în urmă un gol şi lacrimi de durere. Sincere condoleanţe! Oss!“ (Costin Asanachescu)
 
„Doi oameni frumoși și deosebiți, dedicați sportului!“
 
„Nu am cuvinte, sunt consternat! Eram prieteni de-o viață și ne aflam în relații foarte bune. Una dintre fetele lor mi-a fost studentă. Au fost niște oameni deosebiți, corecți și dedicați sportului. Antrenau împreună. Îmi pare nespus de rău pentru această tragedie. Conducerea clubului Marea Neagră Constanța este alături de familia îndoliată și adresează sincere condoleanțe“ (Florin Iordănoaia).
 
„El a început primul, eu mai târziu, doi oameni deosebiți, am amintiri frumoase cu ei, ea îi spunea lui «Sensei», el era compact și foarte agil, greu să lupți cu el.... Îi admiram. Prin 94, după ce am vorbit cu el, am fost la școală 2 și am făcut aproximativ 2 luni de karate. Consider ca mi-au folosit, cu ce-am mai făcut în București în 89… Amintiri…“ (Mircea Stoian)
 
„Dumnezeu să-i odihnească în pace! Doi oameni frumoși și deosebiți, dedicați sportului! Sincere condoleanțe! Am fost colegi de antrenament în anii '90, sub îndrumarea lui Sensei Costin Asanachescu“ (Ionel Crînguș)
 
„Un sportiv desăvârșit“
 
„Amintirile devin cele mai prețioase trăiri ale vieții unui om. Odihnă veșnică, Sensei Gheorghe Bulilete și Sempai Elena Bulilete. Un sportiv desăvârșit, ce a însușit generațiilor de karatiști esența sportului, arta de a te autodisciplina, de a crește armonios și a te proteja pe tine însuși. Stilul Shotokan Fudokan l-am cunoscut prin intermediul lui Gheorghe Bulilete, iar dumnealui, cu răbdare și multă pasiune, a reușit atât mie, cât și generațiilor de copii ce au urmat, să ne insufle pasiunea pentru acest stil de luptă. «Mens sana in corpore sano» era motto-ul clubului «Bujin» și al lui, a lui sensei. Rămas bun!“
 
„Dumnezeu să-i odihnească în pace și liniște!“
 
„Niște oameni minunați!“
 
„Păcat, că erau tineri“
 
„Ați fost un punct important din viața mea, vă mulțumesc!“
 
„Drum lin, dragilor și se vede că Dumnezeu întotdeauna alege ce e mai bun pentru el acolo sus. Ați fost un punct important din viața mea, vă mulțumesc! Dumnezeu alege, odihnă veșnică, chiar dacă nu e drept, ne este scris la fiecare sfârșitul pe  lumea asta. Păcat, oameni buni și plini de iubire! Condoleanțe, Lavinia și Georgiana!“.
 
„Toți vecinii suntem înmărmuriți de o așa tragedie!“
 
„Teribil! Mi s-a strâns inima... I-am întâlnit în urma cu câteva săptămâni. Sunt oameni despre care ai impresia că sunt veșnici. Și ei erau din această categorie... Dumnezeu să le odihnească sufletele în pace și să întărească familiile...“
 
„Sincere condoleanțe, oameni minunați, Dumnezeu să vă odihnească în pace!“
 
„O pierdere grea pentru familie!“
 
„Dumnezeu să-i odihnească în pace! Toți vecinii suntem înmărmuriți de o așa tragedie! Au fost niște oameni excepționali!“, sunt câteva dintre mesaje.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța și Facebook (Gheorghe Bulilete, Elena Bulilete, Nicoleta Bedreag, Geta Ichim)
 
Citește și:
 
Soții Gheorghe și Elena Bulilete, din Cernavodă, antrenori de karate, sunt persoanele decedate în accidentul de la Satu Nou
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii