Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:08 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Constanţa s-a înfiinţat Asociaţia Română a Jocurilor şi Sporturilor Tradiţionale

ro

02 May, 2017 16:04 4960 Marime text
Preşedintele Federaţiei Române de Oină, constănţeanul Nicolae Dobre, a anunţat astăzi că la Constanţa s-a înfiinţat Asociaţia Română a Jocurilor şi Sporturilor Tradiţionale, care este o nouă structură de sporturi tradiţionale, naţională, cu aprobarea Guvernului României.

Iniţiativa înfiinţării au avut-o nouă membri fondatori, şapte din Constanţa, iar ceilalţi doi din Bacău şi Dolj. Preşedinte al Asociaţiei nou-înfiinţate este Nicolae Dobre, care a declarat: „Ne punem mari speranţe că ce am reuşit cu oina vom reuşi şi cu alte sporturi tradiţionale. Văd o colaborare strânsă şi cu partea de turism. La anul, vrem să organizăm la Constanţa un festival al jocurilor şi sporturilor tradiţionale, cu participare internaţională. Activitatea nu o vom îndrepta numai către mediul sătesc, grupul ţintă fiind toate comunităţile de români“.

Printre sporturile tradiţionale care fac obiectul noii asociaţii se numără ţurca, popicul sau 9 pietre. Primul pas pentru promovarea sporturilor tradiţionale va fi făcut cu ocazia Cupei Regelui la oină, care se va desfăşura pe 13 şi 14 mai a.c. şi la care trei - patru sporturi tradiţionale, în afara oinei, vor fi practicate de vedete, personalităţi şi spectatori. .

Anunţul înfiinţării Asociaţiei a fost făcut la conferinţa de presă cu care s-a încheiat, astăzi, prima întâlnire din cadrul proiectului cofinanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene „Lupte tradiționale, cultura noastră: Stabilirea rețelelor în sud-estul Europei“, organizat, la Constanţa, de Federaţia Română de Oină în parteneriat cu Asociaţia Jocurilor antice din Italia, Asociaţia Europeană a Jocurilor şi Sporturilor Tradiţionale, Federaţia Teritorială Castilia și León de lupte tradiţionale şi Institutul de  Etnologie și Folclor din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţă. 

„Scopul acestui proiect este de a promova şi dezvolta sporturile și jocurile tradiționale europene prin crearea de rețele transnaționale în domeniul sportului și al culturii. Mai mult, în cadrul proiectului se doreşte cercetarea, conservare și descoperirea de noi sporturi tradiţionale. În plus, proiectul doreşte promovarea activităţilor de voluntariat în sport, împreună cu incluziunea socială, oportunitățile egale și  conștientizarea importanței activității fizice care favorizează sănătatea prin participarea sporită și accesul egal la sportul pentru toți“, a declarat Guy Jaouen, preşedintele Asociaţiei Europene a Sporturilor şi Jocurilor Tradiţionale.

„Proiectul îşi propune să sporească gradul de conștientizare a importanței sporturilor tradiționale ca instrument de educație, incluziune socială și transmitere a patrimoniului cultural”, a arătat şi Nicolae Dobre.

În afară de Guy Jaouen, la Constanţa au fost prezente şi alte persoane din străinătate implicate în proiect, precum Simona Puggioni (Italia), Francisco Escanciano (Spania), Peter Petrov şi Nikolai Vukov (Bulgaria).   

Aidân Ablez, reprezentant al Federaţiei Române Sportul pentru Toţi şi al Asociaţiei Judeţene Constanţa Sportul pentru Toţi, a precizat că asemenea proiecte legate de jocurile şi sporturile tradiţionale sunt binevenite. „Cei mai tineri vor descoperi astfel jocurile bunicilor, pe care şi eu le-am practicat cu cea mai mare plăcere“, a spus Aidân Ablez. 


Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii