Lansat de FC Viitorul în fotbalul mare Tudor Băluță - „Curaj pentru a vă urma visul! Doriți-vă mereu să fiți cei mai buni!“
Lansat de FC Viitorul în fotbalul mare: Tudor Băluță - „Curaj pentru a vă urma visul! Doriți-vă mereu
12 May, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3887
Marime text
Site-ul frf.ro a demarat, luni, 11 mai, o analiză complexă a Ligii Elitelor, întrecere fotbalistică juvenilă internă, în care se face referire și la FC Viitorul, în condițiile în care clubul de pe litoral se numără printre protagonistele competiției, triumfând de mai multe ori până acum.
„Pe 27 august 2015, Federația Română de Fotbal lansa Liga Elitelor, un concept competițional menit să stimuleze performanța în fotbalul juvenil și să ofere fotbaliștilor talentați aproape de trei ori mai multe meciuri pe sezon. Totodată, se implementa principul «cei mai buni vs cei mai buni» în detrimentul meciurilor cu scoruri-fluviu fără contribuție la formarea jucătorilor. Conceptul Liga Elitelor (ligă, Cupa României și Supercupa României) a început la nivel U-17 și U-19, fiind dezvoltat ulterior și la nivel U-15 și U-16, ba chiar și «exportat» în futsal, unde există acum Liga Elitelor U-19! Conceptul competițional în care FRF a investit până acum peste 1 milion de euro oferă mai multe jocuri și nivel calitativ înalt. Jumătate dintre semifinaliștii primei ediții joacă în L1 și L2 la 21-22 ani, un sfert au debutat la naționalele de tineret și seniori“, se arată pe site-ul Federației Române de Fotbal.
Trofeul inaugural la U-19 a fost adjudecat, în 2016, de FC Viitorul, după finala din finală cu Ardealul Cluj. În careul de ași au mai pătruns atunci U Cluj și Dinamo București. La patru ani distanță de la acel moment, FRF a analizat componența celor patru loturi merituoase de atunci, prin prisma traiectoriilor ulterioare ale jucătorilor. Astfel, după cum se arată pe site-ul forului, din totalul de 72 de jucători care acum au ajuns la 21-22 de ani:
• 68% sunt în loturile cluburilor din primele trei eșaloane ale României
O 23 jucători la cluburi de Liga 1
O 9 jucători la cluburi de Liga 2 (doi sub împrumut din L1)
O 17 jucători la cluburi de Liga 3 (unul sub împrumut din L1)
O 3 jucători în străinătate: Tudor. Băluță (Brighton-Den Haag), Denis Drăguș (Standard), Vladimir Screciu (Genk-Lommel)
• Celor 23 de fotbaliști semifinaliști Liga Elitelor U19 la prima ediție cu FC Viitorul, Dinamo, Ardealul Cluj și U Cluj se adaugă alți 17 jucători legitimați azi în Liga 1 care nu au ajuns în semifinalele acelui sezon, dar au evoluat în prima ediție Liga Elitelor 2015/16. Este vorba de foști juniori la Universitatea Craiova, UTA Arad, ACS Poli Timișoara și echipele U17 de la Ardealul, Dinamo și Viitorul din acel sezon Liga Elitelor.
Site-ul FRF i-a provocat la un dublu interviu pe Andrei Chindriș și Tudor Băluță, internaționali U-21, iar Tudor deja component și al Naționalei mari. Băluță, mijlocașul lui Brighton, dar împrumutat la Den Haag, a câștigat ediția inaugurală Liga Elitelor la U-17, cu FC Viitorul. Cei doi au răspuns la cinci întrebări pe site-ul frf.ro, de unde prezentăm răspunsurile oferite de Tudor Băluță, fotbalist lnsat în fotbalul mare de FC Viitorul.
„Ce amintiri aveți de la prima ediție Liga Elitelor?
Îmi amintesc cu foarte mare plăcere! Am fost primii campioni Liga Elitelor și după o finală dificilă în care am învins Dinamo. Noi, la Viitorul, aveam rivalitate cu juniorii dinamoviști. Am fost foarte fericit.
Ce v-a adus în plus formatul Ligii Elitelor față de competițiile de juniori anterioare?
Meciuri mult mai dificile, iar asta nu poate fi decât în folosul tuturor jucătorilor. În plus, înainte jucam cu echipele puternice doar în ultima fază a competiției. Liga Elitelor a însemnat dueluri puternice pe tot parcursul sezonului. Și motivație în plus mi-a adus!
Cum ați simțit că v-a ajutat în evoluție Liga Elitelor?
Dezvoltarea mea din punct de vedere tactic, fizic și tehnic a fost influențată direct de faptul că am avut o competiție cu dificultate mai ridicată. Dar un mare câștig a fost și mental! Anterior, până în faza semifinalelor, nu aveai spiritul de competiție adevărat. În Liga Elitelor avem săptămânal o provocare dificilă pe teren, nu mai exista relaxare, ci ritm susținut. Adică exact ce se întâmplă când ajungi la seniori, unde fiecare meci are importanță majoră, iar constanța în jocuri și rezultate face diferența.
Cum vedeți extinderea Ligii Elitelor la nivel U15 și U16?
O decizie care sigur va avea efecte pozitive. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine! Jucătorii se vor obișnui cu elemente din ritmul seniorilor, acestea îi vor face mai competitivi și le vor asigura o trecere adaptată la etapa următoare a carierei lor.
Ce mesaj aveți pentru puștii care joacă azi în Liga Elitelor?
Curaj pentru a vă urma visul! Munciți mult, dedicați-vă sportului pe care îl iubiți și doriți-vă mereu să fiți cei mai buni!“.
Performanțele Academiei Hagi în primii 10 ani ai existenței sale:
- 24 de titluri de campioni, 9 medalii de argint, 14 medalii de bronz, 2 cupe, 4 supercupe;
- în sezoanele 2012/2013 și 2018/2019 s-au câștigat titlurile naționale la Juniori U19, U17 și U15 (cele mai mari categorii de vârstă);
- 5 ani consecutivi campioni naționali U19 (2012, 2013, 2014, 2015, 2016);
- medie de 41 de jucători / sezon în circuitul loturilor naționale (seniori, U21, U19, U18, U17, U16, U15);
- 39 de jucători crescuți în Academia Hagi au debutat în Liga I la FC Viitorul;
- Cristian Manea - cel mai tânăr debutant din istoria echipei naționale de seniori a României la 16 ani, 9 luni și 22 de zile (România - Albania 1-0, 31 mai 2014).
Performanțele FC Viitorul în primii 10 ani ai existenței sale:
- 1 titlu de campioană (2016/2017);
- 1 Cupă a României (2018/2019);
- 1 Supercupă (2019);
- cea mai tânără campioană din Europa: media de vârstă 21 ani și 7 luni;
- 47,82% din jucătorii lotului U21 al României (semifinalistă la EURO U21 2019 și calificată la Jocurile Olimpice 2020) au fost crescuți în Academia Hagi: Cătălin Căbuz, Cristian Manea, Radu Boboc, Virgil Ghiță, Tudor Băluță, Dragoș Nedelcu, Alexandru Cicâldău, Andrei Ciobanu, Florinel Coman, Ianis Hagi, Denis Drăguș;
- Ianis Hagi, cel mai tânăr căpitan din Liga I la 16 ani, 9 luni și 20 de zile (12 august 2015, CSU Craiova - FC Viitorul 1-2);
- FC Viitorul este prima echipă din România care a aliniat în Liga I un lot de 18 jucători proveniți din propria Academie (29 mai 2015, FC Botoșani - FC Viitorul 4-4);
- FC Viitorul este pe primul loc, la egalitate cu FC Barcelona, în topul campioanelor europene care au promovat cei mai mulți jucători din propria Academie în anul în care a devenit campioană națională: 57.7%.
Sursa foto: (cu rol ilustrativ): FC Viitorul
Citește și:
Hagi - „Nu poţi trăi numai cu zahărul, mai vine şi sarea“ „Profesorul“ i-a purtat noroc FC Viitorul la victoria cu FC Voluntari (galerie foto)
2019, cel mai prolific an din istoria FC Viitorul. La seniori şi juniori, şapte trofee cucerite!
Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi“, paşi spre dezvoltarea bazei sportive. Au fost depuse documentele pentru un teren de zece hectare (galerie foto + document)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii