Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:39 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legendă a handbalului din Constanţa Antrenorul emerit Traian Bucovală împlineşte astăzi 80 de ani (galerie foto)

ro

15 Jun, 2015 00:00 6038 Marime text
Astăzi este ziua de naştere a antrenorului emerit Traian Bucovală, cel care şi-a legat numele de mari performanţe ale handbalului constănţean şi românesc. Pe lângă activitatea tehnică, şi-a dedicat viaţa şi învăţământului, educaţia fizică şi sportul având în Traian Bucovală un susţinător fervent.

Antrenorul care i-a adus Constanţei titluri naţionale la handbal feminin împlineşte astăzi 80 de ani. Traian Bucovală este o legendă. Profesor de gradul I (la şcoală şi la liceu), antrenor (atât la Constanţa, cât şi la Naţionalele României), cadru universitar, conducător de structuri sportive, inspector şcolar de specialitate, oficial federal. Traian Bucovală şi-a îndreptat priceperea şi pasiunea în toate aceste domenii, având o activitate prodigioasă.
 
Născut pe 15 iunie 1935, la Caliacra, în Bulgaria, Traian Bucovală a ajuns la Constanţa la vârsta de 4 ani, alături de familie, în urma schimbului de populaţie. Micul Traian a învăţat în Constanţa la Şcoala numărul 5, iar între 1950 şi 1954 a urmat cursurile Liceului cu Program Sportiv Predeal. „Mi-a plăcut sportul de mic. Pe atunci, făceam de regulă fotbal şi atletism. La Constanţa au avut loc apoi selecţii pentru admiterea la liceul de la Predeal. Am dat probele fizice cu vestitul profesor Ciocan, la Liceul Mihai Eminescu“, povesteşte Traian Bucovală. La fotbal, acesta era pregătit de Bibi Smărăndescu. Bucovală îşi aduce aminte şi de episoadele la care a participat, cu şcoala, la amenajarea perimetrului în care avea să se ridice, apoi, actualul stadion de fotbal „Farul“. „Era la început. Strângeam pământul, pietrişul şi curăţam zona“, arată sărbătoritul zilei de astăzi.
 

Prima repartiţie a primit-o în judeţul Iaşi

Pe timpul liceului, pe lângă atletism, Traian Bucovală a început să practice şi handbal, care, pe atunci, se juca în 11. Tânărul constănţean evolua extremă şi a luat parte la competiţiile judeţene din Braşov. După liceu, a urmat Institutul de Cultură Fizică Bucureşti, ieşind profesor de educaţie fizică, cu specializarea handbal şi fotbal. Prima repartiţie a avut-o în judeţul Iaşi, întâi la o şcoală dintr-un cartier mărginaş al oraşului, Dancu, apoi într-o localitate, Tomeşti. Nu a rămas însă aici, ajungând la Babadag, în judeţul Tulcea, iar după un an, în judeţul Constanţa, la Cogealac, apoi la Cernavodă. A activat în învăţământ peste 35 de ani (pensionându-se în 1998), ca profesor de educaţie fizică şi sport, diriginte, profesor-antrenor la diferite şcoli şi licee din municipiul şi din judeţul Constanţa, plus Şcoala Sportivă de Elevi numărul 1 (care a primit din 1976 denumirea de Clubul Sportiv Şcolar numărul 1), director adjunct (1967-1979) şi director (1991-1998) la Şcoala Sportivă (ulterior CSS1), inspector şcolar de specialitate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa (1979-1990).
 

După promovare, Hidrotehnica a urcat pe podiumul primei ligi

 
În calitate de profesor-antrenor la catedra de handbal, în diferite etape, începând cu 1967 şi până în 1998, Traian Bucovală a desfăşurat o intensă activitate de selecţie, pregătire şi promovare a numeroase handbaliste în grupele de avansate şi performanţă de la CSS1, Ştiinţa şi Hidrotehnica - Tomis, dar şi la loturile României. La junioare, a obţinut pentru Constanţa două titluri naţionale (1969, 1974) şi o medalie de argint (1975). Alte repere ale carierei sale de antrenor principal sunt apoi promovarea echipei feminine Ştiinţa Constanţa în Divizia B (1975/1976), promovarea reprezentantei Constanţei, Hidrotehnica (realizată prin fuziunea cu Ştiinţa), în prima ligă (1976/1977) şi ocuparea cu această echipă a locurilor doi (1977/1978) şi trei (1978/1979) în Divizia A, la ultimele trei performanţe Bucovală fiind secondat pe banca tehnică de Lucian Râşniţă. După fuziune, timp de patru luni, secund fusese Nicu Dumitrescu. De asemenea, între 1969 şi 1978, Traian Bucovală a activat la loturile naţionale ale României: secund şi principal la junioare (1968-1974), secund şi principal la tineret (1974-1976), secund la senioare (1976-1978). În 1992, a primit titlul de antrenor emerit, iar în decursul activităţii sale a adunat şi alte distincţii din partea Federaţiei Române de Handbal, a Ministerului Tineretului şi Sportului ori a autorităţilor locale. A fost preşedinte la CS Hidrotehnica, iar apoi director executiv al CS Tomis.
 

Elena Frîncu - „Pentru noi, a fost un model de urmat“

 
Cele mai reprezentative sportive pe care Bucovală le-a pregătit şi promovat la Constanţa (handbaliste ajunse la loturile naţionale şi cu rezultate în competiţiile internaţionale) au fost: Nadire Ibadula Tair, Niculina Vasile, Violeta Duţu, Larisa Cazacu, Valentina Sotilă, Georgeta Andronache, Leventiţa Andronache, Liliana Tomescu, Catiuşa Alexandru, Constanţa Cotârlă, Elena Lazăr şi Elena Frîncu. Aceasta din urmă, vicecampioană mondială, fost director (timp de 22 de ani) al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa, iar actualmente membru în Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, a declarat: „Traian Bucovală este unul dintre profesorii şi antrenorii valoroşi ai judeţului Constanţa. Profesor de educaţie fizică, antrenor emerit, director la CSS1, inspector şcolar, cel care a promovat pentru prima dată echipa de handbal a Constanţei în Divizia A. A contribuit la formarea a zeci de mari handbaliste şi antrenori (Codruţ Hanganu, Rodica Pantea, Lucian Râşniţă, Dumitru Muşi, Ion Crăciun). Pentru noi, a fost un model de urmat. Ne bucurăm că, astăzi, putem să îi spunem cu respect şi recunoştinţă la mulţi ani!“.
 

„Am respectat-o şi am ajutat-o să fie respectată“

„Am luptat pentru educaţia fizică. Am respectat-o şi am ajutat-o să fie respectată. În activitatea mea, m-au călăuzit corectitudinea, pasiunea şi devotamentul. Niciodată nu m-am dezis de vreun coleg pe care l-am simţit că trăieşte pentru educaţia fizică. Trebuie să te ţii de treabă, pentru că nu se poate să nu te vadă cineva că munceşti. M-au ajutat şi condiţiile de la Constanţa, dar am avut noroc şi de colegi extraordinari, care şi-au făcut datoria cu migală şi perseverenţă. Am fost şi director, dar, în primul rând, coleg. În pregătire, am fost mereu cu un pas înainte. Când se făceau trei antrenamente pe săptămână, eu am trecut la patru şi tot aşa. Mă bucur că, după ce am subliniat, în câteva comunicări, importanţa pregătirii la mare, unde există factori care influenţează pozitiv pregătirea (apă, aer, soare, nisip), ea a fost apoi adoptată de mulţi. În prezent, din pricina susţinerii insuficiente, cluburile sportive şcolare nu mai sunt factorii de stabilitate şi de viitor pentru sportul românesc, iar aceasta îmi aduce o mare mâhnire“, a arătat Traian Bucovală.

Doi profesori şi-au unit destinele

Întrebat care performanţă obţinută în handbal îi e cel mai aproape de suflet, reputatul om de sport a spus: „Toate se bucură de aprecierea mea şi îmi aduc sensibilitate şi nostalgie. Însă medalia de aur din 1969, cu junioarele de la ŞS1, e o realizare aparte. A fost atunci o mare surpriză că am cucerit titlul. Nu ni se dădeau şanse, întrucât Constanţa încă nu devenise un centru handbalistic cu greutate“. Din lotul care a cucerit acel titlu au făcut parte: Camelia Vrânceanu, Georgeta Solomon, Elena Frîncu, Vasilica Talapan, Niculina Vasile, Vasilica Matei, Nadire Ibadula Tair, Eliza Oprea, Valentina Onişoară, Mariana Ciurea, Mariana Ruse şi Ioana Florescu. Traian Bucovală este căsătorit cu Adriana (fost profesor de biologie), cei doi cunoscându-se pe când erau cadre didactice la Şcoala numărul 9 din Constanţa. Au împreună doi băieţi (Bogdan - 50 de ani, stabilit la Oradea, şi Dragoş - 41 de ani, aflat la Constanţa) şi sunt şi bunici. „Îi mulţumesc soţiei mele pentru că m-a înţeles de-a lungul activităţii mele, atunci când timpul acordat sportului l-am răpit din sânul familiei“, a mai spus Traian Bucovală.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Silviu Belu 30 Jul, 2015 21:11 La multi ani cu sanatate !Tot respectul meu dle prof pentru munca dvs la scola sportiva, unde ,cindva v-am fost si eu elev
  • Aragorn 15 Jun, 2015 11:47 La Multi Ani sanatosi si fericiti, dle. Bucovala si poate exemplul Dvs. ii va face pe cei de astazi sa readuca handbalul feminin constantean acolo unde ii este locul, si nu unde a ajuns acum , din pricina incompetentei si rea-vointei unora.