Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:00 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO+TEXT. „Demiterea!“ Primăria Constanța, cerere către Agenția Națională pentru Sport. La DJST Constanța, conferință de presă „drept la replică“ (GALERIE FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

ro

05 Jan, 2024 11:17 2694 Marime text
Emil - Jan Ionescu - NichitaLa Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța a fost organizată, vineri, 5 ianuarie 2024, o conferință de presă, „drept la replică la toate acuzele aduse în presă de domnul Viceprimar Ionuț Rusu, prin adresa nr. 247846/29.12.2023 emisă de Primăria Municipiului Constanța și transmisă către Agenția Națională pentru Sport, doamnei Președinte Elisabeta Lipă, vehiculată în mass-media locală și centrală“ (Emil - Jan Ionescu - Nichita, director executiv adjunct grad II DJST Constanța, cu atribuții delegate pentru funcția de director executiv grad II, alături de Daniela Gurgu, șef serviciu grad II). 

În urma demersului Primăriei Constanța (o cerere către Agenția Națională pentru Sport, trimisă la finele anului trecut) și a celor precizate de viceprimarul Ionuț Rusu, la DJST Constanța a avut loc conferința de presă de astăzi, la care au participat Emil - Jan Ionescu - Nichita, iar precizări a făcut și Alina Bălănescu, șef serviciu hotelul „Sport“ Constanța.  

Ulterior, tot astăzi, după conferința de presă, DJST Constanța a emis un comunicat, semnat de Daniela Gurgu, director executiv, în care se precizează că, începând cu data de 3.01.2024, punctul de vedere instituțional va fi prezentat doar de Daniela Gurgu, „orice alt tip de comunicare referitoare la activitatea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța fiind făcută în nume propriu și nereprezentând interesele instituției“.

Pe 23 decembrie 2023, era programat, în Sala Sporturilor „Simona Amânar“ din Constanța, derby-ul dintre CSM Constanța și ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, din Liga Națională de baschet feminin. Partida a fost amânată însă, întrucât în Sala Sporturilor din Constanța (aflată în domeniul public al Statului Român și în administrarea Agenției Naționale pentru Sport, prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța), a fost programat un concert de manele susținut de Tzancă Uraganu.

Structura sportivă CSM Constanța, instituție de drept public cu personalitate juridică, se află în subordinea Consiliului Local al Municipiului Constanța, activitatea clubului sportiv fiind finanțată din venituri proprii și subvenții (sursă de finanțare G) de la UAT Municipiul Constanța.

Pe 29 decembrie 2023, Primăria Constanța, sub semnătura viceprimarului Ionuț Rusu, a trimis o cerere către Agenția Națională pentru Sport (adresată președintelui instituției, Elisabeta Lipă), prin care a solicitat, pe de o parte, aprobarea transferului către administrația locală a imobilelor ce formează Complexul stadion rugby „CS Farul“ și stadion atletism „Badea Cârțan“, proprietate publică a statului, aflat în administrarea ANS, iar, pe de altă parte, demiterea conducerii DJST Constanța. 

Pe finalul anului trecut, prin ordinul nr. 487 / 28.12.2023 al Agenției Naționale pentru Sport, începând cu data de 3 ianuarie 2024, atribuțiile cuprinse în fișa postului de director executiv grad II al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța (funcție publică de conducere vacantă) se deleagă, până la data de 2 iulie 2024, dar nu mai târziu de ocuparea postului, în condițiile legii, după cum urmează:

• Către Daniela Gurgu, șef serviciu grad II în cadrul Compartimentului Financiar - Contabilitate - Resurse Umane, i se deleagă atribuțiile de la punctele 1 -30, 32-44, 47-52, 54-57;

• Către Emil - Jan Ionescu - Nichita, director executiv adjunct grad II, i se deleagă atribuțiile de la punctele 9, 31, 34-36, 45, 46, 53.

Scopul principal al postului de director executiv al DJST Constanța este de coordonare a activității direcției.     
     

„Direcția Județeană pentru Sport și Tineret nu mai reprezintă de mult interesele sportului, și nicidecum ale tineretului!
Am reușit într-un timp foarte scurt să construim din foarte puțin, un club sportiv municipal de care putem fi mândri, cu peste 1000 de campioni legitimați (sunt campioni pentru fiecare minut petrecut la antrenamente și nu în baruri/săli de joc, etc).

Sportul înseamnă competiție, iar noi ne luptăm să oferim toate condițiile pentru a se face performanță, dar nu cred ca este în regulă să ne luptăm și cu instituțiile care ar fi trebuit să ne sprijine (DJST). Nu este scopul meu să arunc invective, sunt un om al dialogului și mereu am fost de părere că, indiferent de situație, atunci când este pus în balanță interesul public, există întotdeauna soluții.

De această dată însă, după nenumăratele discuții ce s-au lovit de ziduri, am lăsat dialogul și am trecut la acțiune.



În adresa făcută doamnei președinte ANS Elisabeta Lipă am solicitat pe de o parte preluarea în vederea reabilitării bazei sportive Badea Cârțan pentru a fi redată sporului constănțean, și demiterea conducerii Direcției Județene pentru Sport și Tineret pe de altă parte.

Baza sportivă este actualmente în administrarea DJST și se află într-o stare deplorabilă, insalubră, devenind un adevărat focar de infecție. Avem sportivi extraordinari care nu au unde să se antreneze și o baza sportivă cu un potențial imens care nu este valorificat, totul sub «managementul» Direcției Județene pentru Sport și Tineret!

Sportul are puterea de a salva generațiile. Depinde de noi să aibă și mijloacele!“, a postat viceprimarul Ionuț Rusu pe Facebook.

În cererea trimisă de Primăria Constanța către ANS și semnată de viceprimarul Ionuț Rusu s-a mai menționat, printre altele:

„Cu titlu general, precizăm că odată cu înființarea Clubului Sportiv Municipal Constanța prin HCL Constanța nr. 490/2021, Municipiul Constanța a pus bazele dezvoltării atât a sportului de performanță, cât și a sportului de masă, actualmente Clubul Sportiv Municipal Constanța având un număr de nu mai puțin de 1000 sportivi legitimați în scurta sa perioadă de existență de nici 2 ani de la înființare și realizând multiple performanțe la nivelul sporturilor individuale și de echipă, sens în care în vederea eficientizării activității sportive generale la nivelul comunității Municipiului Constanța cât și în vederea valorificării potențialului bazelor sportive menționate în prezenta cerere (care, deși actualmente se află în paragină, există premisele valorificării corespnzătoare a potențialului acesteia) vă solicităm soluționarea favorabilă a prezentei cereri.

De asemenea, Stadionul «Badea Cârțan», proprietate publică a statului, aflat în administrarea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța - bază dezafectată de mai bine de 15 ani, care a devenit un loc insalubru, cu reale consecințe asupre mediului înconjurător și a cetățenilor care locuiesc în proximitatea lui, fiind de nenumărate ori obiectul plângerilor adresate Poliției Locale Constanța, de către locuitorii orașului nostru.     

Totodată, vă informăm că bazele sportive funcționale ale Direcției Județene pentru Sport și Tineret NU sunt utilizate cu precădere în scopul pentru care au fost construite, ci în alte scopuri care servesc interesului unor persoane, angajați ai acestei instituții aflată în subordinea ANS (vezi închirierea Sălii de jocuri «Simona Amânar» pentru desfășurarea unui concert de manele, în plină desfășurare a sezonului competițional de baschet; hotelul Sport închiriat pentru cazarea turiștilor în detrimentul cazării sportivilor, etc).

Subliniem faptul că CSM Constanța, instituție publică aflată în subordinea Consiliului Municipal Constanța, întâmpină mari dificultăți în colaborarea cu DJST Constanța.  
Indiferent de persoana care s-a aflat la conducerea acestei direcții, atitudinea DJST Constanța față de sport este una în opoziție și nu de sprijin și colaborare așa cum este scopul acestor direcții înființate la nivel județean.

Față de aceste considerente, mă simt obligat să vă informez în vederea cunoașterii situației din teritoriu și acționării în consecință și vă cer respectuos demiterea acestor funcționari care promovează orice altceva, mai puțin sportul în general și sportul constănțean, în particular”.

Conferința de presă

UPDATE. ora 11.15

„Doresc să aduc unele lămuriri în urma acuzelor care au pus intr-o lumina nefavorabilă DJST Constanta, domnul viceprimar Ionuț Rusu aducând acuze grave în legătură cu evenimentul ce s-a desfășurat pe 23 decembrie 2023 la Sala Sporturilor «Simona Amânar», bază sportivă administrată de DJST. În data de 4.12, am primit solicitare din partea firmei organizare a evenimentului. Imediat, în aceeași zi, am trimis o adresă înregistrată către CSM. În data de 13.12, am fost solicitat de domnul director Andrei Talpeș să mă deplasez la sediul CSM, urmând să avem o discuție despre acest eveniment. Ajuns în biroul domnului director Andrei Talpeș, unde era prezentă și doamna director adjunct Claudia Tincu, aceștia mi-au propus mutarea meciului de baschet masculin dintre CSM Constanța și CSM Craiova, din data de 21.12 în data de 20.12, pentru a face loc în 21.12 galei CSM «Drumul spre succes. Povestea continuă», și mutarea meciului de baschet fete dintre CSM Constanța și Sepsi Sf. Gheorghe din 23.12 în 28.12, motivând că au patru jucătoare accidentate, care sunt în recuperare, fapt pentru care m-au rugat să fac o altă adresă, pe care să o trimită dânsul la Federația de baschet, pentru amânarea meciului. Am fost de acord și am acordat gratuitate în vederea desfășurării galei, prin adresa din 14.12. S-a știu de la bun început de desfășurarea evenimentului de muzică live. Înainte de semnarea contractului pentru concert, domnul Talpeș mi-a spus și mi-a promis la telefon că va muta meciul din 23 în 28. A fost un acord verbal, aceasta e singura hârtie pe care n-o am de la CSM. E greșeala mea, mea culpa, a declarat Emil Ionescu.

Oficialul DJST Constanța a menționat că închirierea sălii pentru concertul lui Tzancă Uraganu (evenimentul de muzică live The Mood Events) a costat 200 de lei + TVA pe oră, în total 4.760 de lei, pe când pentru cluburile sportive private se percepe 105 lei + TVA pe oră. Contractul s-a derulat în perioada 20 - 25 decembrie, pentru aproximativ 20 de ore.

Prețul pentru închirierea Sălii Sporturilor «Simona Amânar» pentru evenimente sportive este prevăzut în ordinul președintelui ANS, iar tarifele pentru terți, pentru activități extra-sportive, se stabilesc prin decizia conducătorului DJST, fiind de 200 lei / oră. Consider că acesta e un preț competitiv. La cluburile sportive private tariful a fost mai mic, de 105 lei + TVA. Însă, printr-un nou ordin, la sala polivalentă de peste 1.000 de locuri tariful e acum de 500 de lei pe oră pentru cluburile private. În baza ordinului respectiv, se modifică deciziile și modificăm și noi prețurile, a menționat Emil Ionescu.   
 

CSM a făcut solicitare către ANS de mutare a meciului. CSM e un bun plătitor și am acordat gratuitate pentru gala CSM de la finele anului. Andrei Talpeș mi-a spus să fac concertul, deoarece meciul se va amâna. În momentul de față la Sala Sporturilor se repară acoperișul. Când echipa de handbal CSM Constanta a mers la Medgidia nu eram la conducerea DJST Constanța. Indiferent de ce solicitare ne vine pentru închirierea sălii în baza parteneriatului cu CSM vorbesc imediat cu Andrei Talpeș. Și în alte județe sunt concerte, precum Smiley la Brașov.

Programul de antrenamente s-a scurtat cu 30 minute întrucât nu avem prevăzut pentru angajații de la sală sporuri de noapte. La Cupa României la Baschet, CSM nu m-a informat că va pune stickere și se va brandui sala. Nu am răzuit eu brandurile. Cu acele bannere nu a existat niciun contract. Am informat CSM să le dezlipească. CSM a încasat o sumă mare de la sponsorul competiției. S-a făcut o cercetare în ceea ce mă privește, dar nu s-a luat nicio măsură. Am fost acționat însă în instanță de CSM în această problemă. Domnul Talpeș trebuia să informeze DJST că are nevoie să pună niște bannere. iar noi răspundeam.

Eu nu am nimic personal cu CSM Constanța. DJST Constanța are voie să dea cu titlu de gratuitate sala. În urma cererii Primăriei Constanța către ANS, nu a avut loc o cercetare a agenției către DJST Constanța, nu ne-au întrebat nimic până acum. Ministerul Justiției a dat aviz negativ în privința bazelor sportive de la Constanța.

În ce privește declarația viceprimarului Ionuț Rusu că CSM întâmpină dificultăți în relația cu DJST, am în aceeași zi o hârtie de la domnul Talpeș, care îmi mulțumește. A fost un email. Nu știu de ce nu participă și doamna Gurgu la această conferință. 

În ce privește terenul de rugby de la Badea Cârțan, am solicitat mereu finanțare. Am propus trecerea la municipiul Constanța. Am făcut demersuri și pentru terenul de rugby CS Farul. La acesta din urmă, dacă nu era clubul Tomitanii, cu fonduri proprii, se degrada. Terenul de rugby Farul a trecut la ANS  de vreun an. Stadionul este în administrarea directa a ANS.

În ce privește Baza Triunghi, pe timpul administrației Făgădău, Ion Țiriac a trimis în teren o persoană care a vrut să aibă o întâlnire în privința înființării unui complex sportiv. Se dorea înființarea unei echipe de hochei, în vreo sase orașe, printre care și Constanța. CNI cerea Primăriei un teren de 30.000 de metri pătrați să facă patinoarul. Am dat ideea să se facă la Triunghi, primarul de atunci Făgădău a fost atunci de acord. Țiriac a venit cu ideea să se facă la Constanța și un funicular la terasa hotelului Sport.

O altă acuză a fost că bazele nu sunt utilizate pentru scopul lor, însă majoritatea pozițiilor la sală sunt ocupate de CSM. Salariații nu au cerut bani cluburilor pentru orele în care lucrează în plus. A fost inițiativa CSM, pe baza unui contract. Oamenii vin din zilele lor libere, și-au dat acordul.

În ce privește acuzele pentru hotelul Sport, acestea sunt ireale“ -  a precizat Emil Ionescu. 

„Sunt la DJST din 1992, din 2010 coordonez activitatea de la hotelul Sport. Respectăm ordinul președintelui ANST, la începutul anului trimitem adresă la structurile sportive să ni se precizeze necesarul de cazare. Sportivii nu sunt mutați, când sunt alte evenimente. Potrivit legii, avem dreptul să cazăm și turiști, în perioada în care nu avem sportivi. Hotelul Sport e clasificat la 3 stele, dar e la limita de jos a clasificării“ - a precizat Alina Bălănescu, șef serviciu hotel Sport. 

„Au apărut conflicte în ultima vreme, întrucât cluburile nu respectă legea, inclusiv CSM Constanța, când a fost cazul cu bannerele. CSM a considerat Sala Sporturilor ca fiind sala lor. Am de gând să sesizez instituțiile abilitate. Le-am lăsat sala liberă și m-am trezit cu bannerele puse apoi. Nu e o dispută, un conflict între DJST, CSM și Primărie. Oricum, sportul constănțean nu e ajutat cu așa ceva. Viceprimarul Ionuț Rusu a mai menționat că se întâmpina dificultăți în relația cu DJST Constanța, dar Andrei Talpeș a menționat altceva.

Din 2016, DJST Constanta nu are director plin, eu sunt din 1999 în instituție. Dacă se va scoate la concurs postul de director executiv, voi participa. Un director la DJST are salariu 5.000 de lei net. Indiferent dacă voi fi demis sau nu de ANS, memoriul meu va fi înaintat pentru demiterea viceprimarului Ionuț Rusu. Voi face plângere penală și voi cere despăgubiri“ - a mai adăugat Emil Ionescu.


UPDATE 14.06:

După conferința de presă însă, aproape de ora 14.00, DJST Constanța a emis către mass-media constănțene un comunicat, în care se menționează:

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța vă informează că, începând cu data de 3.01.2024, reprezentant legal în funcția de director executiv este doamna Daniela Gurgu, conform Ordin ANS nr. 487/28.12.2023, privind delegarea atribuțiilor de conducere în cadrul DJST Constanța.

Punctul de vedere instituțional va fi prezentat începând cu data de 3.01.2024, doar de doamna Daniela Gurgu, orice alt tip de comunicare referitoare la activitatea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța fiind făcută în nume propriu și nereprezentând interesele instituției.


Semnează „Director executiv, Daniela Gurgu“.

În cadrul conferinței de presă, întrebat de ce nu este prezentă și Daniela Gurgu, alături de el, Emil Ionescu a spus că nu știe.   

În secțiunea Documente a acestui articol găsiți și Ordinul ANS privind delegarea atribuțiilor corespunzătoare funcției publice de conducere vacantă de director executiv grad II al DJST Constanța. 


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Sursa foto+video: ZIUA de Constanța

Citește și:
Meci de baschet în Sala Sporturilor amânat pentru un concert de manele
Primăria Constanța solicită la Agenția Națională pentru Sport demiterea conducerii Direcției Județene de Sport și Tineret, după această întâmplare

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii