Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:48 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Moment istoric în județul Constanța Totul despre oină. Câte echipe și câți jucători sunt în România. O competiție, reluată după 30 de ani

ro

31 Jul, 2020 00:00 4177 Marime text
⦁ Federația Română de Oină are sediul la Constanța și e condusă de constănțeanul Nicolae Dobre.   
⦁ În cursul anului trecut, calendarul competițional a cuprins 29 de competiții naționale. 
⦁ Recent, în comuna Horia, din județul Constanța, a avut loc Adunarea Generală de Alegeri.
 
 
În Monitorul Oficial al României au fost publicate raportul de activitate al Federației Române de Oină pe anul 2019 și extras al situațiilor financiare anuale.
 
FRO are sediul în municipiul Constanța, iar președintele forului, Nicolae Dobre, este constănțean. În cuprinsul raportului de activitate este prezentat modul în care conducerea Federației, alături de Biroul Federal și comisiile de specialitate, și-au îndeplinit sarcinile și obiectivele stabilite pentru anul 2019. 
 
I. Structuri afiliate la Federație
 
La sfârșitul anului, erau afiliate la Federație 37 de structuri sportive, cu 1.433 de sportivi legitimați.
 
II. Organizarea competițiilor
 
II.1 Competiții naționale finanțate de către MTS
 
În cursul anului trecut, calendarul competițional a cuprins 29 de competiții naționale. „Remarcăm diversificarea competițiilor (fete/băieți, 11/8/6 jucători, seniori / juniori), ceea ce a condus la mărirea numărlui de practicanți. Un impact deosebit l-au avut organizarea atât a celor trei tabere de selecție și pregătire pentru realizarea pepinierei de viitori oiniști, cât și cele trei cursuri de perfecționare a antrenorilor din oină“, se arată în raport.
 
II.2 Competiții naționale finanțate de către Federație
 
Federația a susținut financiar organizarea în premieră a primei Olimpiade Naționale a Sportului Școlar Oină Fete - Liceu, în colaborare cu MEC, și reluarea campionatelor universitare după o pauză de 30 de ani. „Ca și în anii precedenți, Cupa Regelui a fost competiția care a adus cea mai mare promovare și, pentru primul an, am organizat, sub patronajul Casei Regale, și Cupa Reginei, acțiune derulată atât la feminin, cât și la masculin, fapt pentru care mulțumim factorilor implicați pentru sprijinul acordat“, se precizează în document. 
 
II.3 Competiții locale / regionale la care Federația a fost parte
 
Pentru a stimula dezvoltarea oinei, plecând de la nvel local și regional, Federația a fost implicată în organizarea unor competiții extrem de interesante, cum ar fi Cupa Dunării, Cupa Spiru Haret, Cupa Transilvaniei, Cupa Ținutului Someșan, Cupa Bucovinei, Cupa Dobrogei, etc., precum și în organizarea unor activități în memoria unor personalități din oină: Cupa Nicolae Păsărică, Memorialul Constantin Dumitrescu, etc.
 
III. Relaționarea cu MTS
 
În ceea ce privește obligațiile contractului cu Ministerul Tineretului și Sportului, FRO menționează că sumele acordate au fost folosite pentru finanțarea acțiunilor și a activităților din cadrul programelor prevăzute în contract. După fiecare competiție, s-au transmis DPIPS din cadrul Ministerului rezultatele obținute la finalele Campionatelor Naționale și la competițiile internaționale oficiale, datele necesare realizării Anuarului Sportului, precum și orice alte informații și documente solicitate de aceasta.
 
IV. Suportul logistic
 
Finanțarea acordată în anul 2019 a permis achiziționarea de materiale sportive. Acest lucru s-a realizat la finalul anului trecut, iar materialele achiziționate vor fi direcționate către cei care vor participa la competiție, dar și către cei care vor iniția proiecte de promovare a oinei. 
 
Extras al situațiilor financiare anuale care se publică de asociațiile, fundațiile și federațiile recunoscute, potrivit legii, ca fiind de utilitate public
 
Indicatori din situațiile financiare anuale depuse pentru anul 2019
 
1. Indicatorii din bilanț (în lei):
A. Active imobilizate: 6.878
B. Active circulante: 283.264
C. Cheltuieli în avans
D. Datorii ce trebuie plătite într-o perioadă de până la un an: 14.940
E. Active circulante nete, respectiv datorii curente nete: 268.324
F. Total active minus datorii curente: 275.202
G. Datorii ce trebuie plătite într-o perioadă mai mare de un an 
H. Provizioane
I. Venituri în avans
J. Capitaluri proprii: 500
Total capitaluri.
2. Indicatorii din contul rezultatului exercițiului (în lei):
Venituri din activitățile fără scop patrimonial, 551.739, din care:
⦁ Resurse obținute de la bugetul de stat și/sau de la bugetele locale și subvenții pentru venituri  
Cheltuieli privind activitățile fără scop patrimonial, 445.360, din care: 
⦁ Cheltuieli din resursele de la bugetul de stat și/sau de la bugetele locale și din subvenții pentru venituri
Excedent din activitățile fără scop patrimonial: 106.379
Venituri din activitățile economice: 4.800
Cheltuieli privind activitățile economice
Venituri totale: 556.539
Cheltuieli totale: 445.360
Excedent: 111.179
Deficit.
3. Activități desfășurate
Fără scop patrimonial, cod clasă CAEN: 9319
Efectivul de personal în anul 2019: 2
- Economică sau financiară, cod clasă CAEN
Efectivul de personal în: 
- Durată efectivă de funcționare în anul 2019 (în luni): 12.
 

Adunare Generală de Alegeri în comuna Horia

 
Recent, în comuna Horia, din județul Constanța, a avut loc Adunarea Generală de Alegeri, în cadrul căreia au fost votați membrii biroului federal și ai comisiei de cenzori, pentru un mandat de patru ani. Au participat delegați ai 20 de structuri sportive, din totalul de 22 cu drept de vot. Adunarea a marcat și un moment istoric pentru votare, în sensul că, pentru prima dată, valoarea votului a fost în funcție de participarea competițională din anul precedent, acesta putând avea: 4 puncte, 3 puncte, 2 puncte sau un punct.
 
În urma desfășurării votului, rezultatele au fost următoarele: pentru funcția de președinte - Nicolae Dobre; pentru funcțiile de vicepresedinți - Cornel Săndulescu, Cristian Văduva; pentru funcțiile de membri - Călin Mircea Moje, Cosmin Drăghici, Filofteia Dumitru, Gigel Sava, Iulian Palahniuc, Mihaela Elena Hango, Tudorel Ene; Comisia de Cenzori - Simona Jianu (președinte), Eugen Păcală, Claudia Palahniuc (membri). Toți cei menționați au obținut câte 20 de voturi pentru (37 de puncte), fără voturi împotrivă sau abțineri. După validarea alegerilor, Cristian Văduva a renunțat la functia de secretar general, în care, la propunerea președintelui, a fost desemnat de către Biroul Federal Sergiu Nichita.  
 
Citește și:
 
 
 
   
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii