Nastasia Fotu, nominalizată JCI TOYP România În momentele dificile dintr-o cursă, spune în gând rugăciunea „Tatăl nostru” în latină
Nastasia Fotu, nominalizată JCI TOYP România: În momentele dificile dintr-o cursă, spune în gând rugăciunea
02 Aug, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3888
Marime text
- Proiectul internațional JCI TOYP are ca scop recunoașterea tinerilor care excelează în domeniile lor de activitate și care creează schimbări pozitive în comunitate.
- Nastasia e studentă la Facultatea Ingineria Sistemelor Biotehnice din cadrul Universităţii Politehnică Bucureşti, specializarea Ingineria Produselor Alimentare.
- Ca sportivă, constănţeanca este legitimată la clubul universităţii, CSU Ştiinţa Bucureşti, la secţia atletism, probe de semifond şi fond.
Alergătoarea constănţeană Nastasia Fotu se numără printre nominalizaţii JCI TOYP (Junior Chamber Internaţional Ten Outstanding Young Persons) România, la categoria „Autodepăşire“. JCI TOYP este un proiect internațional, care are ca scop recunoașterea tinerilor care excelează în domeniile lor de activitate și care creează schimbări pozitive în comunitate.
Nastasia e studentă la Facultatea Ingineria Sistemelor Biotehnice din cadrul Universităţii Politehnică Bucureşti, specializarea Ingineria Produselor Alimentare. Ca sportivă, este legitimată la clubul universităţii, CSU Ştiinţa Bucureşti, la secţia atletism, probe de semifond şi fond. Alături de alţi doi nominalizaţi, tânăra din Constanţa a participat la a treia sesiune live din programul JCI TOYP România, moderată de Carmen Petrovici. „Programul TOYP se desfăşoară o dată pe an, iar prin el se aduc în faţa comunităţii tineri cu rezultate remarcabile, care au un impact în societate, iar noi ne dorim să le arătăm aprecierea noastră şi să-i facem cunoscuţi. Cele zece persoane finaliste vor reprezenta România la competiţia internaţională TOYP 2022“, a precizat Carmen Petrovici.
În lotul României pentru Campionatul Mondial de 50 km
„Mă simt onorată să fiu nominalizată“, a menţionat Nastasia Fotu în sesiunea live. În anul şcolar 2016-2017, ea a participat la etapa națională a olimpiadei de pedagogie-psihologie, disciplina pedagogie generală, iar, de-a lungul anilor, a câștigat, a urcat pe podium ori a obţinut rezultate de marcă în multe competiții. Nastasia se pregătește și participă atât la concursuri de amatori, cât și la campionate naționale. Cei mai buni timpi ai săi sunt: la 10 km - 38'42"; la semimaraton (21,1 km) - 1h29'10"; la maraton (42,195 km) - 3h05'49"; la 50 km - 3h44'10". Acest ultim timp, de la 50 km, l-a înregistrat la Campionatul Naţional de Ultraalergare, unde a îndeplinit şi condiţiile pentru calificarea la Campionatul Mondial de 50 km de la Taipei. Momentan, face parte dintre cele patru persoane care compun lotul României. În timpul liber, Nastasia, student - ambasador, se implică în activitatea de voluntariat (Polifest 2021, Campania de promovare „Admitere Licență 2021“) din cadrul facultății sale.
„Din fiecare competiţie am învăţat altă lecţie“
Iată ce a răspuns Nastasia Fotu la întrebările lui Carmen Petrovici, din timpul sesiunii live JCI TOYP România.
Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o pe parcursul tău şi cum ai reuşit să o depăşeşti?
Nu cred că aş putea să aleg o singură provocare, fiecare competiţie la care am participat reprezintă fiecare în parte o provocare. Pentru fiecare concurs mă pregătesc o perioada lungă de timp şi mă concentrez ca să îmi arăt varianta mea cea mai buna în ziua concursului, adică pregătirea este construită astfel încât să ajung la forma mea de vârf şi acolo dau tot. Toate competiţiile sunt la fel de importante, reprezintă provocări şi nu aş putea să aleg doar una. Până la urmă, din fiecare competiţie am învăţat altă lecţie, e ca şi cum aş spune că o lecţie este mai importantă decât alta.
Disciplina face diferenţa
Ce ai recomanda cuiva care ar dori să calce pe urmele tale, care ar dori să ajungă la performanţele tale, cu timpul respectiv, că am fost şi eu de asemenea foarte uimită de timpul scos?
Unei asemenea persoane i-aş recomanda „arta disciplinei”. Indiferent de cât de pasionat eşti de sportul pe care îl practici sau de activitatea pe care o practici, indiferent de domeniu, dacă o realizezi în mod constant şi de o perioadă lungă de timp, eu consider că este imposibil să nu te izbeşti de situaţii când nu mai ai chef să faci ceea ce ţi-ai planificat. În acele momente, disciplina este cea care acţionează, adică face diferenţa, te motivează să treci peste acel moment. Într-adevăr, este important să găsim surse de motivaţie, de inspiraţie, care să ne alimenteze să avem energie să muncim, dar nu mereu le gasim şi atunci disciplina e cea care intră în acţiune. Am citit o definiţie superbă a disciplinei cu care sunt complet de acord: disciplina reprezintă tăria de a face ceea ce trebuie să faci chiar şi atunci când nu ai chef şi părerea mea este că ea, disciplina, este cea care face diferenţa dintre doi performeri, două persoane dintr-un anumit domeniu.
Prin urmare, să zic aşa, îi recomand să se disciplineze şi anume să se documenteze, să studieze cât mai mult, pentru a cultiva o gândire de luptător, cu cât studiază mai mult pentru a se dezvolta, cu atât se va şi disciplina mai mult, îşi va transforma gândirea, îşi va îndrepta gândirea într-o direcţie pozitivă, astfel fiind conştient de acest aspect, faptul că este important să munceşti chiar şi când ai mai puţină energie.
Şi cel mai important, ultimul aspect pe care îl voi menţiona, aceasta, disciplinarea, dezvoltarea, niciodată nu se termină, adică întotdeauna o să poţi să devii din ce în ce mai disciplinat, mai puternic psihic şi cheia constă în a căuta neîncetat să te autodepăşeşti!
Sursa ei de motivaţie
Care au fost lucrurile care te-au motivat cel mai mult ca să ajungi la rezultatele de astăzi?
Motivaţia mea… sursa mea mea de motivaţie sunt eu, cred că o să sune cam egoist răspunsul, dar obiectivul meu este de a deveni o persoană mai bună decât cea care am fost ieri, dar mai slabă decât cea care voi fi mâine. Eu nu ţintesc neapărat performanţa, acesta nu este obiectivul meu. Ţinta mea e să devin mai bună decât persoana pe care o văd în oglindă, de fapt asta este şi ceee ce te atrage să continui ceea ce faci. Progresul pe care îl vezi în evoluţia ta este cel care îţi oferă satisfacţia, îţi oferă bucuria de a munci din ce în ce mai mult, de a depune din ce în ce mai mult efort. Eu, persoana mea, faptul că ştiu că pot mai mult şi vizualizarea mea în viitor, ca o versiune din ce în ce mai bună a mea, mă motivează să continui.
Importanţa unui psihic puternic
Ce carte aţi alege să faceţi cadou cel mai des pentru o persoană?
Cartea pe care aş face-o cadou este „Iron War“, scrisă de Matt Fitzgerald. Ea prezintă în mod alternativ doi sportivi, pe care îi analizează din punct de vedere psihologic, faptul cum pe fiecare educaţia l-a influenţat… oportunităţile, mediul în care au crescut…. au format fiecare altă persoană şi mi se pare foarte interesantă, prezentând importanţa unui psihic puternic, a disciplinei, nu neapărat în sport, ci în general, în orice domeniu.
Pasiunile nu sunt sacrificii
Alte două întrebări pe care Nastasia le-a primit în timpul sesiunii live şi răspunsurile oferite au fost:
Cum îmbini facultatea cu sportul de performanţă? Ce sacrificii presupune asta pentru tine? Cum te influențează aceasta?
Şcoala şi antrenamentele sunt cele două priorităţi ale mele, iar pentru priorităţi mereu îţi faci timp, indiferent de cât de încărcat este programul. Mă concentrez să mă mobilizez să fiu la curent cu toată activitatea şcolară, dar şi cu respectarea planului de antrenamente.
Unii oameni sunt de părere că practicarea unui sport la un nivel destul de constant (eu fac şase antrenamente pe săptămână) şi studiul unei facultăţi serioase, cum ar fi Ingineria Sistemelor Biotehnice, solicită nişte sacrificii, dar eu nu sunt de acord. Pentru pasiuni mereu îţi faci timp şi nu o să le consider sacrificii. Atunci când nu îţi place ceea ce faci, îl consideri sacrificiu, dar atunci când îţi place, îl consideri plăcere. Facultatea mă influenţează în mod pozitiv, contribuie la dezvoltarea mea. Părerea multor oameni este că sportivii nu acordă atenţie studiului, ei se dezvoltă doar la nivel fizic, dar aceasta este o foarte mare greşeală. Orice sportiv este în continuă căutare de progres, atât fizic, cât şi psihic, moral etc. Ca să performezi la un nivel înalt, ca să poţi evolua, ai nevoie de o bază de informaţii, cunoştinţe care să te ghideze în realizarea alegerilor corecte.
În cadrul oricărei facultăţi, mai exact, în cazul oricărei ştiinţe, găseşti informaţii preţioase ce participă la construirea persoanei tale. În cazul meu, Facultatea Ingineria Sistemelor Biotehnice, specializarea Ingineria Produselor Alimentare, pe langă faptul că o să îmi asigure multe posibilităţi de angajare după absolvire, mă ajută şi în ceea ce priveşte latura sportivă, prin conturarea şi fundamentarea cunoştinţelor despre nutriţie şi nu numai.
Cum gestionezi momentele dificile dintr-o cursă?
În momentele dificile dintr-o cursă, zic în gand rugăciunea „Tatăl nostru” în latină. Aceasta fiind o limbă care se vorbea în antichitate, mi se pare că rugăciunea, odată rostită în limba latină, emite o energie mai mare, denotă mai multă sacralitate. Când nu mai pot, mă rog să mai pot puţin! Aceasta mă ajută să mă concentrez mai bine.
Sursa foto: Facebook (1 - Buzaianu Marian, 2 - JCI TOYP România)
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citeşte şi:
Nastasia Fotu
Studentă la Ingineria Sistemelor Biotehnice, calificată la Campionatul Mondial de 50 de km alergare pe șosea
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii