Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:13 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Non-combat voit” Fostul antrenor al Farului le aduce acuze grele unora dintre jucători

ro

07 Aug, 2013 00:00 2556 Marime text
„Atenţie la grupul rugbyştilor namibieni, atenţie la oamenii cărora nu le place munca!”, a spus Mircea Paraschiv

Fostul antrenor al echipei de rugby Farul Constanţa, Mircea Paraschiv, care şi-a dat demisia în urma eşecului drastic de la Timişoara (10-63), a acuzat ieri un „non-combat voit” al unei părţi a jucătorilor la respectiva partidă. Alături de Mircea Paraschiv a părăsit echipa şi secundul său, Dan Badea. Antrenor principal interimar până la sfârşitul campionatului va fi Virgil Năstase, care va fi ajutat de Marian Dumitru. Conducerea clubului a decis ca, în urma evoluţiilor nesatisfăcătoare ale echipei din ultimele etape, care au culminat cu cea de la Timişoara, rugbyştii să fie penalizaţi cu sume cuprinse între 10% şi 20% din salarii, însă aceste amenzi pot fi ridicate în cazul unui succes sâmbătă, cu Steaua, la Constanţa.

RCJ Farul Constanţa a debutat cu o înfrângere usturătoare în play-off-ul Superligii Naţionale, iar acest eşec a adus demisiile celor doi antrenori. Principalul Mircea Paraschiv a acuzat însă că, în acest meci, a fost lucrat de o parte a jucătorilor. „Prima impresie a fost că rugbyştii Farului au paralizat de frică în faţa adversarilor. Însă apoi, la rece, am ajuns la concluzia că a fost non-combat voit din partea unora dintre jucători. Asta îmi spune foarte mult. Atenţie la grupul jucătorilor namibieni, atenţie la oamenii cărora nu le place munca! Viaţa îi va pedepsi însă. Sunt sigur că Farul va juca altceva sâmbătă, cu Steaua, după plecarea mea. Odată cu retragerea mea, cred că şi Federaţia va fi mai cooperantă cu Farul”, a arătat Mircea Paraschiv. Fostul principal a mai spus că sistemul profesionist de pregătire implementat de el nu a fost pe placul jucătorilor Farului. „Au fost nemulţumiţi de pregătire, de faptul că veneau la stadion la ora 09.00 şi plecau la 15.00. În condiţiile în care şi-au primit salariile şi au beneficiat  de condiţii foarte bune de pregătire. Eu îmi reproşez că nu am fost atent la nişte detalii. Am căutat să creez însă atmosferă şi armonie în lot şi să trimit pe teren cea mai bună echipă, chiar dacă poate nu am fost inspirat mereu. Nu i-am promovat numai pe jucătorii aduşi de mine. Eu zic totuşi că am muncit bine. Veţi vedea cum vor juca în continuare. Mi-aş dori să se califice în finala mare. Aventura mea la Constanţa se încheie aici. Mi-a făcut mare plăcere să lucrez la Farul, un club pentru care am mare respect pentru tradiţia sa şi pentru eforturile care se fac aici. E bine că mai rezistă un bastion în rugby-ul românesc”, a arătat Mircea Paraschiv, care a menţionat că şi-a îndeplinit obiectivul acestui mandat. „Când echipa joacă foarte bine, e meritul jucătorilor. Când pierde, e de vină antrenorul. Cam aşa stau lucrurile. M-am întors cu mare dragoste la Farul. Acum trei ani, am realizat o mică performanţă, dar lăsasem un lucru neterminat. Acum am pornit la drum cu un lot de nouă jucători, pe baza căruia am construit echipa. Mi-am îndeplinit obiectivul, calificarea în play-off. Şi acum trei ani, a fost aceeaşi situaţie. Un grup care încerca să facă legea în echipă. Atunci a fost semifinala cu Steaua, acum meciul cu Timişoara”, a punctat Paraschiv.    

Ce i se reproşează lui Paraschiv

Directorul executiv al RCJ Farul, Marius Puşcaşi, a arătat că Mircea Paraschiv şi Dan Badea şi-au depus demisiile „în sprijinul echipei”. „Le mulţumim pentru colaborarea bună pe care am avut-o cu ei. S-au retras cu speranţa că poate un şoc va fi benefic. Aceasta nu înseamnă însă că vina e numai a lor, e a tuturor, ne-o asumăm. Vina e în egală măsură şi a jucătorilor, dar asta e viaţa antrenorilor. La Timişoara, jucătorii au avut o evoluţie sub orice critică. A lăsat mult de dorit. Nu aşa au fost îndrumaţi. Ce au jucat ei nu are nicio legătură cu spiritul de luptă al Farului sau al rugby-ului în general. Am stabilit într-o şedinţă ca tot lotul să fie amendat cu sume cuprinse între 10% şi 20% din salarii. Însă, dacă sâmbătă, la Constanţa, vor câştiga meciul cu Steaua, vom renunţa la aceste penalizări”, a arătat Puşcaşi. Oficialul farist a avut să-i facă şi unele reproşuri lui Mircea Paraschiv. „La valoarea şi experienţa lui, dacă a avut asemenea cazuri în echipă, de ce nu le-a depistat şi nu le-a menţionat mai devreme? Din punctul de vedere al antrenamentelor, nu avem nimic de spus. Disciplina impusă la echipă e OK, dar de ce nu a impus o disciplină şi în teren? Jucătorii nu au fost sancţionaţi. Poate că nişte exemple erau bine-venite la timpul lor. La Timişoara, jucătorii nu au fost înrăiţi şi motivaţi de valoarea adversarilor. Au ieşit de pe teren fără nicio zgârietură. Dacă diferenţa dintre cele două formaţii e aşa de mare, cum se spune, atunci cum se explică meciul de la Constanţa, când am fost la o rafală de vânt să câştigăm? Ca o părere de pe marginea terenului, mi s-a părut cam târzie coborârea de la munte. Echipa a părut obosită, a căzut mereu în repriza a doua”, a spus Puşcaşi.

La haka, i-a întors cu spatele

Şi directorul administrativ al RCJ Farul, fostul mare internaţional Florian Constantin, a criticat jocul Farului la Timişoara. „Echipa a fost paralizată. În timpul celor 14 ore de mers la întoarcere am căutat explicaţiile acestei evoluţii şi nu le-am găsit. De ce echipa a jucat într-un fel la Constanţa şi total opus la Timişoara? Sufăr cumplit. Demisia antrenorilor vine pe acest fond de neînţelegere a celor ce s-au petrecut. Au preferat să le dea jucătorilor şansa descătuşării prin şoc. Le cer scuze suporterilor noştri pentru acest meci şi îi rog să vin în număr mare sâmbătă, la partida cu Steaua, îmbrăcaţi în culorile clubului, alb şi albastru. Eu nu am pronunţat cuvântul non-combat pentru meciul de la Timişoara. Echipa bănăţeană e foarte bună. Are un pachet de înaintare cu inimă mare, o linie de trei-sferturi redutabilă şi un Fercu în mare formă. Jocul lor încântă ochiul. Durerea mare e că ne-au înscris opt eseuri. Jucătorii de la Farul au fost copleşiţi în faţa Timişoarei. Asta a fost. Începând de la încălzire s-a văzut diferenţa. Mircea Paraschiv nu a putut să-i facă să iasă din carapace. Când am fost căpitanul României în meciul cu Noua Zeelandă, eu mi-am întors echipa cu spatele ca să nu vadă dansul haka executat de adversari”, a arătat Constantin, care a precizat că s-au făcut eforturi pentru a aduce şi jucători de mare valoare, însă, din diferite motive, aceştia nu au ajuns la Farul. „Am discutat cu o uvertură sud-africană, care a marcat 75% din punctele prim-divizionarei franceze Strasbourg. Însă, în ultima zi, nu a mai venit. Am discutat şi cu un australian, care a cerut mult. Am fost în contact cu mulţi jucători buni. La Timişoara e altceva, au bani mai mulţi”, a spus Constantin. „RCM Timişoara are buget mai mare ca al nostru, permiţându-şi astfel să aducă rugbyşti mai buni. Însă nici ai noştri nu trebuie subapreciaţi. Timişoara are o bancă de rezerve valoroasă”, a spus şi Marius Puşcaşi.

„O provocare, apărută peste noapte”


Directorul executiv al Farului a explicat şi alegerea lui Virgil Năstase ca antrenor principal. „Virgil nu e manta de vreme rea. În ultimul timp, a avut rezultate excepţionale la juniori, a mai antrenat echipa mare şi cunoaşte rugby-ul constănţean. Este o alegere a noastră corectă şi pertinentă, care respectă valoarea lui Virgil Năstase. Pentru echipă, urmează o perioadă foarte grea, de readaptare, de reaşezare şi schimbare. E greu să reuşeşti ceva pe final de campionat. De aceea nu vom pune presiune pe noii antrenori. Încercăm să-i ajutăm şi să le creăm un nucleu de jucători care să joace cu sufletul. Am vrea să ne situăm mai sus de locul patru, însă trebuie să şi jucăm”, a punctat Puşcaşi. „Pentru mine, preluarea Farului e o provocare, care a apărut peste noapte. După ce mi-a fost propus postul, am acceptat fără a cântări prea mult decizia. Nu vin într-un moment fericit. E o perioadă grea, iar timpul ne presează. Trebuie să lucrăm din mers. Vreau ca echipa să aibă altă faţă, iar jucătorii să dovedească angajament, dăruire şi inteligenţă în joc. Să arate că la Constanţa nu se câştigă uşor. Obiectivul meu e ca Farul să arate că ştie să joace rugby. Rămâne de văzut dacă cele spuse de Mircea Paraschiv au fost cauza evoluţiei de la Timişoara. Eu unul, la antrenamentul de azi (n.n. - ieri) nu am simţit nimic în acest sens. Băieţii mi s-au părut entuziaşti, dornici de muncă. Am mare încredere în ei”, a spus şi Virgil Năstase.

Jucători căzuţi mental

Chiar dacă Farul a eşuat la Timişoara, noul principal crede că nimic nu este pierdut încă. „Trebuie să recuperăm acasă, cu Steaua, cele cinci puncte. E cea mai organizată echipă din ţară, omogenă şi experimentată, dar nu mi-e frică. De aceea m-am înhămat la muncă. Pentru început, lucrăm la moral. I-am simţit pe băieţi căzuţi mental, storşi. Nu ştiu exact, dar am o bănuială. Poate procesul de antrenament a fost pe undeva exagerat, întrucât jucătorii acuză o stare de oboseală. Internaţionalul nostru, Apostol, vine după o accidentare, iar eu nu l-aş fi folosit la Timişoara. Trebuie să mai lucrăm la reglaje în sectorul de margine, care nu a dat randament bun în ultimii ani. De asemenea, posesia a fost deficitară”, a arătat Năstase, care va beneficia contra Stelei de Mototolea, Gheară şi Toft. În schimb, Pastramă e accidentat, Leon a fost învoit, iar Van Neel suspendat. Partida Farul - Steaua se joacă sâmbătă, 10 august, de la ora 18.00, pe stadionul „Mihai Naca” din Constanţa (în direct la TVR3).  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii