Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:31 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O Mariană şi trei Mariani. Familia Badea din Mereni Tatăl, mama şi cei doi copii sunt medaliaţi la Ashihara Karate (galerie foto)

ro

03 Mar, 2015 00:00 7309 Marime text
Toţi cei patru membri ai unei familii din localitatea constănţeană Mereni practică ori au practicat Ashihara Karate. Părinţii şi-au dus copiii la antrenament, iar apoi au început să se pregătească şi ei
 
În luna februarie a anului 2011, soţii Badea din Mereni, Marian şi Mariana, au decis să-şi dea cei doi băieţi, Marian Valentin şi Marian Daniel, la karate. Ulterior, pentru a-i motiva, au început şi ei antrenamentele. Sub bagheta antrenorului Nicu Vasiliu, copiii au evoluat, iar anul trecut, băiatul cel mare a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial. Părinţii fraţilor Badea sunt foarte mândri de ei, cu atât mai mult cu cât puştii dovedesc un real talent nu numai la karate, ci şi la alte sporturi şi în domenii extra-sportive.
 
În urmă cu patru ani, la sfârşitul iernii, Marian şi Mariana Badea au venit cu cei doi copii la Constanţa, pentru a-i înscrie la Karate Ashihara, la clubul Ares Dojo DM. Antrenorul Nicu Vasiliu a început pregătirea cu ei, iar peste o lună, Marian Badea i-a spus că vrea şi el să facă karate. Iar asta nu a fost tot. Peste încă o lună, a îmbrăcat kimonoul şi mama! „Au luat această decizie pentru a-i motiva suplimentar pe copii. Am mai avut asemenea cazuri de părinţi care se pregăteau cu mine alături de copii. Un tată, Daniel Prasovici, a ieşit chiar campion naţional, la peste 40 de ani. A fost primul meu campion naţional după ce am deschis sala de la Constanţa. Băiatul renunţase, plăcându-i fotbalul, dar tatăl a continuat, luând aurul la karate“, povesteşte Nicu Vasiliu. Soţii Badea din Mereni s-au pregătit cot la cot cu fiii lor aproape doi ani, după care au renunţat, din pricina lipsei timpului. Atât Marian, cât şi Mariana au participat şi la concursuri, şi la stagii de pregătire în străinătate şi au centura albastră 8 kyu în Ashihara Karate.

 Japonia a aflat de sala de la Mereni


Copiii s-au ţinut însă de acest sport şi au devenit vestiţi. Marian Valentin şi Marian Daniel erau mici când au început karatele. Acum au 13, respectiv nouă ani şi sunt elevi la Şcoala din Mereni, în clasa a şaptea, respectiv a treia. Se pregătesc în mai multe săli. Pe lângă Constanţa, clubul Ares Dojo DM are filiale şi la Mereni, Topraisar şi Bărăganu, Nicu Vasiliu fiind ajutat în pregătirea copiilor de un fost practicant de Karate Kyokushin, Liviu Mîniosu, din Topraisar. Sala de la Mereni a fost deschisă în noiembrie 2011, cel care a venit cu această idee fiind Marian Badea. „Am efectuat atunci o demonstraţie, la care au asistat peste 100 de persoane. Au venit persoane de vază din Ashihara Karate, printre care sensei Dan Mătuşea, sensei Flavius Predoi şi sensei Alexander Babia. Postate pe Internet, fotografiile de la evenimentul de la Mereni au fost văzute şi de cei din Japonia, care le-au promovat“, povesteşte Nicu Vasiliu.

 Marian Valentin a primit diplomă de merit


Tehnicianul de la Ares Dojo DM Constanţa remarcă abilităţile sportive ale fraţilor Badea. „Marian Daniel e vicecampion naţional, iar Marian Valentin a realizat o mare performanţă anul trecut, cucerind medalia de bronz la Campionatul Mondial de Ashihara Karate de la Gyor (Ungaria), la kumite, categoria 50 kg copii. A fost pragul său de trecere. A evoluat extraordinar. În calificări, l-a învins pe campionul categoriei lui, un sportiv din Rusia, care a fost declarat cel mai bun luptător la copii. Tehnic şi foarte spectaculos, rusul a înregistrat o singură înfrângere, la Marian Valentin Badea! În timpul partidei, acesta i-a închis toate opţiunile. Medalia primită de puştiul nostru a fost cam cât palmele lui la un loc. Marian Valentin a susţinut şapte meciuri, unele dintre ele disputându-se la distanţă de doar zece minute. E foarte mult pentru un copil, în condiţiile în care s-a luptat în sistem full-contact, iar echipamentul era greu. Aflat la prima sa participare la un Campionat Mondial, Marian Valentin a fost dominat de trac la început. Practic, plângea când a intrat la primul meci. Mi-a fost foarte greu să-l mobilizez, dar a evoluat extraordinar“, arată Nicu Vasiliu. Marian Valentin are centură galbenă, iar sâmbătă, 7 martie, va da examen pentru un grad superior. La fel şi fratele său, care deţine centura albastră. Pentru medalia de la Mondiale, Marian Valentin a primit o diplomă de merit din partea Primăriei Mereni. „O încurajare din partea autorităţilor pentru toţi cei care au ambiţie şi vor să realizeze ceva“, a declarat sportivul.    

 Povestea prenumelor celor doi copii


În vârstă de 34 de ani (atât cât are şi soţul ei), Mariana Badea povesteşte că amândurora le-a fost destul de greu să se apuce de karate. „Aveam însă cât de cât condiţie fizică, de la munca de la ţară. Pentru a le da un imbold copiilor, lucram mai mult la antrenament. Am dat apoi examene de centură, iar lucrurile au evoluat. Am participat şi la competiţii, obţinând medalii, atât eu, cât şi soţul. La sala de la Mereni, la început, pe când aveam mai mult timp, ţineam şi eu cursurile“, arată mama copiilor. Aceasta a dezvăluit de ce copiii au primul prenume Marian, ajungându-se ca în familia Badea să fie o Mariană şi trei Mariani! „Pe primul copil l-am avut la 20 de ani. Pe timpul sarcinii, fără a şti ce va fi, băiat sau fată, tot spuneam că va veni pe lume «Marinică». A fost băiat şi i-am spus Marian Valentin, dar îi zicem toţi Marinică. A venit pe lume pe 31 decembrie, iar afară era o zăpadă cât casa. Ulterior, s-a născut al doilea băiat. Şi cum puteam să-l lăsăm pe el deoparte, de Sfânta Maria, când noi, ceilalţi trei, serbam onomastica? Astfel că i-am zis şi lui Marian, dar şi Daniel. Suntem foarte mândri de copiii noştri. Ne bucurăm de succesele lor şi ne considerăm norocoşi că îi avem“, spune Mariana Badea.

 Fraţii Badea sunt şi componenţi ai Ansamblului „Flori de Măr“


 Pe lângă Ashihara Karate, fraţii Badea mai fac înot (de două ori pe săptămână, la bazinul de la Constanţa al lui Răzvan Florea, Atena Swim Center), şah, dar şi dansuri populare, fiind componenţi ai Ansamblului „Flori de Măr“ din Mereni. În plus, Marian Valentin este pasionat de off-road, la care tatăl său participă, iar copilul a luat şi el contact cu acest domeniu. Totodată, atras de sporturile extreme, Marian Valentin se dă în vânt după tiroliană. Nu în ultimul rând, în 2014, Marian Daniel a fost al patrulea pe judeţ la olimpiada de matematică. „În tinereţe, eu am făcut puţin înot. Probabil că băieţii mă moştenesc din acest punct de vedere. La sala de la Mereni a clubului Ares Dojo DM au venit mulţi copii la început. Plecam în grup mare la competiţii. Pe lângă noi, erau şi alţi părinţi la pregătire. De pildă, Andrei Ciocâia o avea alături şi pe mama sa, Mariana. Am mers împreună şi la stagii în străinătate, în Turcia şi în Bulgaria. În ţara de la sud de Dunăre, timp de şase zile, alergam câte 6 kilometri dus şi 6 kilometri întors către locul de antrenament. Marian Daniel era foarte mic, alerga soţul meu cu el în spate. În marş, cântam, iar lumea ne aplauda pe margine. M-a marcat foarte mult, în sens pozitiv, acel stagiu“, mai spune Mariana Badea.        
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii