O poveste din tinerețe După liceu, Stelian Hașoti, viitor antrenor emerit de tenis de masă, a lucrat la Biblioteca Județeană Constanța (galerie foto)
O poveste din tinerețe: După liceu, Stelian Hașoti, viitor antrenor emerit de tenis de masă, a lucrat la Biblioteca
29 Apr, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
6332
Marime text
Antrenorul emerit constănțean Stelian Hașoti, unul dintre tehnicienii de marcă ai tenisului de masă constănțean, dar și românesc, a avut o perioadă de trei ani în care a activat la Biblioteca Județeană Constanța!
Povestea a început în anul 1970, pe când tânărul Stelian avea 19 ani și tocmai ce terminase liceul. A dat admitere la facultate, la București, la Medicină (secția Stomatologie), dar nu a intrat, astfel că, în continuare, până la viitorul examen de admitere, de anul următor, a decis să lucreze undeva. Iar locul de muncă a fost Biblioteca Județeană Constanța! Tânărul urmase fostul Liceu 4, din Constanța, secția uman.
A încercat să-l convingă să dea la Filologie
„O mătușă de-a mea lucra la bibliotecă și i-a spus directorului instituției, Dumitru Zamfir, despre mine. Acesta a fost de acord cu angajarea, dar, pentru început, pe perioada de o lună, de probă. Eu m-am acomodat însă foarte bine, m-am obișnuit și m-am încadrat în colectiv și în cerințele postului, iar apoi, când am plecat, în martie 1973, directorul nu știa ce să mai facă să mă oprească. Mi-a spus să rămân și să dau admitere la Filologie, dar hotărârea mea era luată: Educație Fizică și Sport“, povestește Stelian Hașoti, acum în vârstă de 69 de ani și profesor de sport la Școala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea“ din Constanța.
„Era, de foarte tânăr, un băiat serios și harnic“
La Biblioteca Județeană, care, pe atunci era în clădirea vizavi de fostul hotel „Continental“, pe bulevardul Ferdinand, Stelian Hașoti a lucrat întâi la sala de lectură, apoi la secția împrumut. La bibliotecă a fost coleg, printre alții, cu Claudiu Val, cunoscutul scriitor și jurnalist de sport din Constanța! Acesta vorbește frumos de Hașoti. „Un capitol special, foarte puțin cunoscut: câțiva ani, Stelian Hașoti a fost colegul meu la... Biblioteca Județeană! Era, de foarte tânăr, un băiat serios și harnic!“, arată Claudiu Val.
Capitol foarte frumos din viața sa
Tânărul Stelian nu a intrat nici în al doilea an la facultate, la Educație Fizică (la Constanța), ratând admiterea pentru câteva sutimi. Astfel că a rămas în continuare la Biblioteca Județeană, nerenunțând însă la planul de a intra la Educație Fizică. S-a pregătit în continuare, iar în 1973 a avut succes (cu note foarte mari), astfel că a încheiat activitatea la bibliotecă, punând punct unui capitol scurt, dar foarte frumos din viața sa. „A fost o experiență extrem de plăcută, extraordinară pentru cultura mea generală. Am cunoscut mulți oameni. Atunci erau alte timpuri, se frecventa curent biblioteca, lumea era pe citit. Ceea ce făceam și eu, mă axasem pe anatomie, în perspectiva examenului de admitere la facultate“, povestește Stelian Hașoti.
Prima repartiție, la școala din Viile
Între 1973 și 1976, acesta a urmat cursurile Institutului Pedagogic Constanța - Secția de Educație Fizică, ieșind profesor de sport. Prima repartiție a fost la o școală din județ, din satul Viile (comuna Ion Corvin). „Viile era un sat mare, cu foarte multă viță-de-vie. Am predat trei ani. Stăteam acolo, în gazdă, în cursul săptămânii, venind acasă în weekeend. Apoi, în 1979, am mers la școala din Târgușor, de unde făceam naveta zilnic. La Târgușor am activat până la finele anului 1983“, arată Stelian Hașoti.
A jucat tenis de masă de mic
Din 1984, a ajuns, cu detașare, la Școala Sportivă nr. 2 din Constanța (actualul Liceu cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“), la catedra de tenis de masă, demarând activitatea sa prodigioasă în acest sport. Lui Stelian Hașoti îi era extrem de familiar tenisul de masă, din moment ce îl și practicase de mic, de la opt ani, cu antrenoarea Irina Shreiber. A fost legitimat la clubul Voința Constanța și a avut rezultate bune ca jucător. La CSS2 (viitorul LPS), a activat între 1984 și 2017, în anul 1987 obținând titularizarea.
Cristian Pletea, ultimul nestemat ieșit din mâinile sale
Stelian Hașoti este antrenor emerit din 1995. A scos și a contribuit la formarea multor jucători și jucătoare de tenis de masă, ultimul nestemat ieșit din mâinile sale fiind Cristian Pletea. Alți mari sportivi de care și-a legat numele sunt Emilia Ciosu, Constantin Cioti, Lucian Munteanu sau Mihaela Plăeașu. Plus mulți, foarte mulți alți sportivi pe care i-a pregătit, într-o carieră de 33 de ani în tenisul de masă, în care a activat și la loturile de junioare, juniori și cadeți ale României, dar și la Centrul Olimpic de la Constanța.
Fiul său e medic stomatolog. Vis împlinit!
În 2016, Stelian Hașoti a ieșit la pensie. A mai activat un an la liceul cu program sportiv, iar din 2017 a început activitatea, ca profesor de sport, la Școala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea“ din Constanța. Un vis al său din tinerețe, o carieră în medicină, mai precis în stomatologie, și l-a îndeplinit în cele din urmă, prin intermediul fiului său, Sorin Hașoti, care e medic stomatolog la Constanța!
Imaginile au fost preluate de pe contul de Facebook al lui Stelian Hașoti.
Citește și:
Interviu. Campionul Cristian Pletea şi „scenele ireale“ de la Melbourne „Mai bine un gol urât, decât o bară frumoasă“
https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/interviu/interviu-campionul-cristian-pletea-si-scenele-ireale-de-la-melbourne-mai-bine-un-gol-urat-decat-o-bara-frumoasa-679634.html
Stelian Haşoti, Eveline Lisenco şi Robert Diaconescu îşi serbează astăzi zilele de naştere
https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/monden/stelian-hasoti-eveline-lisenco-si-robert-diaconescu-isi-serbeaza-astazi-zilele-de-nastere-622608.html
Cristian Pletea, din Constanţa, două medalii de aur la Openul Cehiei (galerie foto)
https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/sport/cristian-pletea-din-constanta-doua-medalii-de-aur-la-openul-cehiei-galerie-foto-582564.html
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii