Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:36 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O stea a sportului luminează de sâmbătă din ceruri Constanţa îşi plânge unul dintre marii campioni (galerie foto)

ro

13 Jan, 2014 00:00 7935 Marime text
Începutul anului 2014 a adus o veste tristă pentru sportul constănţean, care a pierdut un triplu campion naţional şi dublu campion european
 
S-a stins din viaţă, la vârsta de 68 de ani, fostul mare rugbyst al Farului Constanţa şi al echipei naţionale a României Iancu Băcioiu. Cu Farul a cucerit trei titluri de campion naţional (în anii 1975, 1976 şi 1978), iar în calitate de component al reprezentativei tricolore a ieşit campion european în anii 1975 şi 1977. Maestru emerit al sportului, Iancu Băcioiu a evoluat ca pilier, iar la lotul naţional a activat aproape zece ani.
 
Iancu Băcioiu a murit la ora 04.50 a zilei de sâmbătă, 11 ianuarie. Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus la Casa Albastră (vizavi de poarta Cimitirului Central), iar înmormântarea are loc astăzi. Cortegiul funerar va pleca de la casa mortuară la ora 13.00. După slujba de la capela Cimitirului Central, care se va încheia în jurul orei 13.30, se va face o oprire şi la stadionul „Mihai Naca”, unde foştii colegi de echipă şi copiii pe care i-a învăţat tainele acestui sport nobil îi vor aduce un ultim omagiu. Cel care a fost Iancu Băcioiu va fi înmormântat, după ora 14.00, în Cimitirul Viile Noi din Constanţa, acolo unde îşi doarme somnul de veci şi soţia sa, Maria. „Nu ne-am aşteptat, a fost ceva fulgerător. Tata s-a stins în urma unui ulcer perforat. A făcut hemoragie internă. A fost operat de Sf. Ion, la ora 20.00. A fost nevoie de sânge, întrucât hemoglobina ajunsese la 2. Ne-au sărit în ajutor în jur de 25 de rugbyşti de la Cleopatra, Farul şi Tomitanii, mulţi dintre ei foşti elevi de-ai săi. Au răspuns mult mai mulţi decât ne aşteptam. A fost un gest superb, pentru care le suntem îndatoraţi. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic”, a declarat Florin Băcioiu, fiul fostului mare rugbyst. Clubul Sportiv Farul Constanţa, Asociaţia Judeţeană de Rugby, Elena Frîncu (fostul director al Direcţiei pentru Sport a judeţului Constanţa), dar şi întreaga suflare sportivă locală deplâng decesul lui Iancu Băcioiu şi transmit condoleanţe familiei îndoliate. Pe lângă cluburile locale, a trimis o coroană de flori şi Asociaţia Internaţională a Jucătorilor Români, iar Federaţia Română de Rugby a postat un comunicat pe site-ul oficial. „Fostul internaţional şi component al echipei Farul Constanţa, Iancu Băcioiu, a încetat din viaţă. Fost campion european cu Naţionala României şi de trei ori campion naţional cu Farul, a fost unul dintre cei mai buni înaintaşi români din anii ’70 - ’80. Desemnat, anul trecut, drept unul dintre cei mai valoroşi pilieri stânga din istoria rugby-ului românesc, Băcioiu va fi înmormântat luni. FRR transmite sincere condoleanţe familiei îndoliate”, este mesajul Federaţiei.
 
„Nu a ieşit niciodată cu capul plecat de pe teren”
 
Iancu Băcioiu ar fi împlinit 69 de ani peste o lună, pe 12 februarie. S-a născut în judeţul Constanţa, la Viişoara, iar apoi a ajuns la Medgidia, oraş în care a şi început rugbyul, la echipa IMUM. De aici a ajuns la Farul, sub culorile căreia a cunoscut mari satisfacţii. A lucrat întâi cu antrenorul Titi Ionescu, iar apoi cu Mihai Naca. „Este un produs 100% dobrogean. Un flăcău român, un băiat sănătos, care a venit în rugby. Înainte de acest sport, a făcut lupte şi era vestit la kureş. A fost un caracter deosebit, un jucător ambiţios şi disciplinat (nu ţin minte să fi fost suspendat sau eliminat vreodată). Avea o pregătire fizică exemplară. Pe teren, se dăruia total. Se ridica din grămadă şi era primul în margine. Avea o vivacitate extraordinară. Dăruit de natură cu o constituţie fizică robustă, perfectă pentru rugby, Iancu se accidenta foarte greu. Însă problemele medicale nu-l împiedicau să fie cel mai bun. Îmi aduc aminte de un meci cu Dinamo, în care a jucat după şase luni de pauză, în urma unei accidentări. Înainte de partidă, Mihai Naca l-a întrebat: «Moşule (porecla lui), poţi?». Bineînţeles că răspunsul a fost pozitiv. După meci, era extenuat, a vomat în vestiar. M-a impresionat atât ca adversar, cât şi în calitate de coleg. Nu e ieşit niciodată cu capul plecat de pe teren. La Farul, mă respectau, aveau grijă de mine. Îmi pare foarte rău că s-a stins”, a declarat Florian Constantin, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Rugby Constanţa, şi el un fost jucător al Farului şi fost internaţional. În semn de preţuire pentru ce a reprezentat Iancu Băcioiu pentru rugby-ul constănţean şi românesc, organizatorii acţiunii omagiale de la Constanţa, de pe 30 noiembrie 2013, l-au invitat pe acesta să dea lovitura de începere a meciului Under-19 LPS „Nicolae Rotaru” - Cleopatra, din cadrul evenimentului. „Acolo sus, în ceruri, Iancu se va întâlni cu antrenorii lui, nea Nacu şi Vasile Bercu, dar şi cu foştii colegi, Gheorghe Celea, cunoscut ca «Unchiul», Florin Caragea, Gheorghe Dinu, Nicuşor Dinu, Emil Grigore, Ion Podaru, Ştefan Cristea şi George Daraban. Nea Iancu, nu te vom uita niciodată!”, a mai spus Florian Constantin. Vestea morţii lui Iancu Băcioiu l-a întristat peste măsură şi pe fostul mare rugbyst constănţean Adrian Lungu. „Un gând de linişte sufletească pentru Iancu Băcioiu, un mare rugbyst şi prieten, cu care am avut onoarea să împart momente de neuitat, atât pe teren, cât şi în afara acestuia. Sincere condoleanţe familiei îndoliate cu care împărţim această pierdere. Odihneşte-te în pace, prieten drag!”, a transmis Adrian Lungu.

A învins Franţa la Bucureşti
 
La echipa naţională, Iancu a făcut parte din echipa „Stejarilor”, care a înregistrat cea mai categorică victorie din istoria României, 100-0 cu Bulgaria, în 1976. De asemenea, s-a aflat şi în „15”-le de start al tricolorilor care au învins Franţa pe 14 noiembrie 1976, pe stadionul „Giuleşti” din Bucureşti. Scorul a fost 15-12, după ce oaspeţii au condus cu 9-0 la pauză, iar în repriza a doua s-au distanţat la 12-0. „La naţională, Iancu a rezistat în duelurile directe cu titani ai rugby-ului mondial, pilierii francezi şi britanici. Făcea parte dintr-o linie I redutabilă, alături de Mircea Ortelecan şi Constantin Dinu”, îl admiră Florian Constantin. Iancu Băcioiu a început să antreneze (la Portul Constanţa) încă de când era jucător activ la Farul. A mai stat apoi pe banca tehnică a echipelor IMUM, Farul şi Cleopatra, la ultimele două pregătind formaţii juvenile. Cu formaţia de juniori a Farului, pe care o pregătea alături de Adrian Tinca, a devenit vicecampion naţional. Cel mai valoros produs al antrenorului Iancu Băcioiu a fost Marcel Toader, pe care l-a lansat la Portul, de unde a ajuns la Farul, iar ulterior la Steaua şi în Franţa.
 
Nepoata sa e născută în aceeaşi zi cu el

 
Iancu Băcioiu şi-a iubit nespus nepoata, Claudia Mihaela, care acum are 20 de ani, este studentă şi s-a născut în aceeaşi zi cu el, pe 12 februarie. Singurul copil al soţilor Iancu şi Maria Băcioiu, Florin (tatăl Claudiei Mihaela), a făcut şi el rugby, iar acum este antrenor la clubul Victoria Cumpăna. „În toată perioada grea de suferinţă, lui Iancu i-au fost alături băiatul, nora şi nepoata, care au făcut tot ce le-a stat în putinţă ca acesta să aibă cele mai bune condiţii. Iancu nu a dus lipsă nici de alinare şi de mângâiere din partea acestora, pe care i-a crescut cu multă dragoste, iar acum, la ceas de despărţire, le lasă inima goală şi sfâşiată”, a mai arătat Florian Constantin. Florin Băcioiu împlineşte 45 de ani în 2014 şi a început sportul cu balonul oval la Şcoala Sportivă nr. 2 Constanţa, unde s-a pregătit cu antrenorii Motrescu, Petre Ianusevici şi Dan Ivanciu. A mai jucat la Medgidia, TC Ind şi, o perioadă scurtă, la Farul, unde a prins doar câteva meciuri de Cupă. O accidentare gravă (şi-a rupt piciorul) i-a pus capăt carierei de rugbyst lui Florin, care s-a dedicat apoi antrenoratului. Încă de la 19 ani colabora la SS2 cu Ianusevici şi Ivanciu, la echipa a doua (prima fiind coordonată de Dumitru Bucur). „Am început rugbyul la nouă ani. Am fost coleg de cameră în cantonamente cu Sorin Trancă, de care mă leagă o prietenie trainică. Eram şi vecini în cartier. Am fost coleg de generaţie şi cu Sasu, Pilcă, Arghir sau Cristi Brănescu”, spune Florin Băcioiu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ariton ionut 13 Jan, 2014 21:58 Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. condoleante familiei