Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:19 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ovidiu Pilat, uriaşul polisportiv Poliţist din Mangalia campion la rugby, dar şi cu medalii la Jiu Jitsu Brazilian (galerie foto)

ro

14 Apr, 2017 00:00 15806 Marime text
Cunoscut, în special, pentru evoluţiile sale ca rugbyst, puternicul sportiv şi-a descoperit, de un an şi jumătate, încă o pasiune sportivă.
 
Lui Ovidiu Pilat i-a plăcut sportul de mic. Cea mai mare parte din activitate i-a dedicat-o rugby-ului, dar a făcut şi atletism, şi lupte libere. În ultima perioadă, s-a aplecat şi către Jiu Jitsu Brazilian, pe care-l practică la Callatis Fight Club, acolo unde se pregăteşte şi fiul său de nouă ani, Ştefan! În paralel, agentul-şef principal Ovidiu Pilat, de la Investigaţii Criminale Mangalia, continuă cu rugby-ul, fiind angrenat în acţiunile veteranilor.
 
Ovidiu Pilat a descoperit frumuseţea Jiu Jitsu-lui Brazilian ducându-l la acest sport pe băiatul său. După vreo jumătate de an de când Ştefan practica JJB (puştiul făcând înainte şi rugby, şi lupte), s-a decis şi tatăl său să se apuce. „Îl duceam pe băiat la antrenamente şi aşa i-am cunoscut pe instructorii de la Callatis Fight Club, George Trandafirescu şi Liviu Tudor. Ei mă ştiau pe mine, din oraş, ca rugby, şi au avut ideea: «Nu vii să faci antrenament?». Am acceptat. Mi-a plăcut că e un sport mai curat, mai fair-play, mai apropiat într-o anumită măsură de rugby. Suntem o echipă, ca la rugby. Toţi ne susţinem, suntem împreună, mergem la competiţii. Nu există rivalităţi între noi. Spre exemplu, la ultimul concurs, la Brăila (n.r. Cupa Danubius), am concurat cu un coleg de la sală, că n-am avut adversar la categoria mea (Ovidiu Pilat are 1,87 m şi 120 kg). Am fost amândoi cu maşina, ne-am luptat, am câştigat eu, după care ne-am întors“, arată muntele de om, care pe 22 mai va împlini 40 de ani.

Jiu Jitsu Brazilian pe înţelesul tuturor 

Jiu Jitsu Brazilian este o artă marţială ce presupune submiterea adversarului (fără a-l lovi). „Cunoscut şi ca BJJ, după prescurtarea din limba engleză (Brazilian Jiu Jitsu), este un sport de contact care se bazează pe lupta la sol şi care, prin folosirea tehnicilor articulare şi a strangulărilor, îl forţează pe oponent să renunţe la luptă. Pe principiul folosirii cât mai eficiente a tehnicii şi în special a pârghiilor, în dauna calităţilor fizice (greutate, forţă explozivă, alonjă etc.), un practicant fără atribute fizice de excepţie are şanse de reuşită ridicate în luptă, în faţa unui adversar superior din punct de vedere fizic“, se arată pe Wikipedia. 

Ovidiu Pilat are centură albă, fiul său, gri 

„Jiu Jitsu Brazilian e total diferit de celelalte arte marţiale. Se dau centuri (albă, albastră, purpurie, maro şi neagră), dar trebuie să treacă o anumită perioadă, nu se iau aşa uşor. Eu am albă deocamdată. Ca să iei albastră, trebuie să îndeplineşti stagiul minim de doi ani şi jumătate. La fiecare perioadă se dau nişte trese, stagiul minim fiind de şase luni. La copii e altfel, centurile se dau din două în două luni şi se schimbă mai repede, pentru a le menţine vii celor mici interesul şi motivarea, pentru a-i stimula să meargă la antrenamente sau să înveţe procedeele. Fiul meu are centură gri cu două trese“, spune poliţistul din Mangalia.

Lucian Popescu, performer la 45 de ani 

Ovidiu Pilat apreciază atmosfera şi organizarea de la Callatis Fight Club. „Eu, în general, fac antrenament de trei ori pe săptămână, fiecare şedinţă de câte două ore. Toată lumea (de la antrenori la colegii de antrenament) e foarte OK. Mergem în concedii împreună, iar în fiecare vineri, după antrenament, ne strângem într-un cadru relaxant şi discutăm, cum am făcut, ce am făcut. La fiecare gradare, se face cinste. E foarte frumos, şi ca organizare, şi ca sport. Am colegi şi mai în vârstă ca mine. De exemplu, Lucian Popescu, un om de afaceri de 45 de ani, care e dublu campion european. El a făcut lupte libere înainte, iar acest lucru îl ajută mult la BJJ“, precizează Ovidiu Pilat.

Ioana Pilat le va călca pe urme 

Ştefan nu este singurul copil al poliţistului - sportiv, care mai are o fetiţă, Ioana, în vârstă de trei ani. „Nu a ajuns încă la sport, dar cred că tot Jiu Jitsu Brazilian va face, pentru că e un sport fascinant. George Trandafirescu are o grupă de aproape 30 de copii. Oricum, nu e uşor cu pregătirea puştilor. Trebuie supravegheat fiecare în parte, că sunt nişte procedee mai complicate. În acest sport, se lucrează mult la psihic, să nu intri cu orgoliu, să accepţi când eşti înfrânt“, precizează Ovidiu Pilat. 

Se dezvoltă frumos 

La Brăila, poliţistul din Mangalia a cucerit două medalii, aur la master 3 (categoria +100 kg) şi bronz la open. „Competiţiile sunt foarte stricte, se fac în funcţie de vârstă, greutate şi vechime în sport. Nu te poţi pune cu cineva care are centură albastră şi e mai tânăr. Sunt puţine cluburi în ţară în care se practică Jiu Jitsu Brazilian şi la fel şi oraşele care găzduiesc turneele anuale, Tecuci, Bucureşti (de două ori), Brăila şi Constanţa. Însă, în ultima perioadă, BJJ-ul a început să se dezvolte destul de frumos în România“, spune Ovidiu Pilat. „Aur, bronz, nişte metale, dar când lupţi pentru ele, devin medalii“, a postat sportivul pe Facebook după competiţia de la Brăila.

Adversari de 1,90 m şi 128 kg 

La 1,87 m şi 120 de kilograme, uriaşul din Mangalia nu prea mai găseşte în prezent adversari de categorie. „La primul turneu la care am participat, anul trecut, prin aprilie, după patru luni de Jiu Jitsu Brazilian, erau câţiva pe categoria mea. Am participat la două categorii, dar nu aveam experienţa necesară şi am luat bronz. Am avut nişte adversari pe aceleaşi dimensiuni cu mine, la 1,90 m şi 128 kg sau chiar mai mult. A fost super, dar acum ei au evoluat şi nu prea mai am adversari pe categorie. Iar de slăbit nu am niciun gând, că mă ajută la rugby“, arată Ovidiu Pilat. 

„M-a vrut patria poliţist“ 

Uriaşul sportiv a început practicarea sportului cu balonul oval la Mangalia, cu antrenorul Ion Mirea. La 13 ani, a plecat la Bucureşti, unde a jucat trei ani la Triumf Bucureşti, cu care a ieşit campion naţional de juniori, la începutul anilor '90. „La Triumf, promoţia mea, 1977, era una frumoasă a rugby-ului, cu Petre Mitu (cu care eram bun prieten), Corodeanu, Tofan, Manta sau Bălan. La lotul naţional nu am reuşit să ajung, din pricina unei accidentări. După Triumf, m-am întors la Callatis, iar apoi m-a vrut patria poliţist. Am făcut Şcoala Militară la Câmpina, iar din 1997 sunt poliţist, am aproape 20 de ani de activitate“, punctează Ovidiu Pilat. 

A îmbrăţişat conceptul after work rugby 

Înainte de Mangalia, campionul naţional de rugby a activat ca poliţist la Constanţa (un an), iar apoi la Limanu. O perioadă, a renunţat la rugby, nemaiavând timp prin prisma profesiei. În 2006, a ajuns cu serviciul la Mangalia, momentul coincizând cu revenirea pe terenul de rugby. A jucat pentru Callatis în campionat, iar apoi s-a dedicat acţiunilor veteranilor, îmbrăţişând conceptul after work rugby. De regulă, joacă în linia a III-a. „La un meci al echipei naţionale a României la Constanţa, fostul internaţional Cătălin Sasu mi-a propus să particip alături de mai mulţi băieţi la acţiuni after work rugby. Aşa a început şi această aventură a mea. Am evoluat şi pentru Rechinii Constanţa, şi pentru Marina Mangalia, după cum la turneul de la Milano au fost cu Rechinii şi băieţi de la Mangalia“, mai spune Ovidiu Pilat.
 
Sursa foto: Facebook (Ovidiu Pilat)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii