Palatul Copiilor Constanța „Evadare“ în lumea subacvatică, facilitată de scafandri. „Am trăit cu toții o experiență inedită“ (GALERIE FOTO + VIDEO)
Palatul Copiilor Constanța: „Evadare“ în lumea subacvatică, facilitată de scafandri. „Am trăit cu toții
11 Apr, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1310
Marime text
- „Delfinașii“ antrenați de Octavian Tileagă la secția de înot și membri ai cercurilor de Ceramică (profesor, Radu Fulga) și Artă Teatrală (profesor, Roxana Mitan) au făcut o incursiune în lumea scafandrilor.
Sportivi ai grupei de performanță din cadrul secției de natație de la Palatul Copiilor Constanța, dar și elevi de la cercuri cultural - artistice au avut parte de o experiență deosebită, în cadrul programului „Săptămâna Verde“: o pătrundere în lumea aparent misterioasă, dar foarte spectaculoasă a scafandrilor!
„Delfinașii“ antrenați de Octavian Tileagă la secția de înot și membri ai cercurilor de Ceramică (profesor, Radu Fulga) și Artă Teatrală (profesor, Roxana Mitan) au participat, la bazinul de la Palatul Copiilor, la o „evadare“ în lumea subacvatică. Iar din tribună au asistat la această acțiune și membri ai cercului de horticultură (profesor, Emilia Manole). Acțiunea a fost coordonată de artistul plastic Radu Fulga, profesor de Ceramică și Modelaj la Palatul Copiilor Constanta, care a propus-o în planul de activități al „Săptămânii Verzi“, în cadrul temei „Apa și viața acvatică“.
Artist plastic, dar și scafandru profesionist și fost înotător
„A fost o activitate - pilot, prima cu acest specific la Palat. Noi, profesorii, ne-am ocupat de partea didactică și i-am coordonat pe elevi, iar «Delfinul Pufos», o asociație care se ocupă cu promovarea sporturilor nautice și a scufundării de agrement, cu care Palatul Copiilor are un parteneriat, a venit cu scafandrii, de la Scuba Tribe Dive Center și de la Aquatiko Dive Shop. Gratuit, aceștia au făcut o prezentare a echipamentului de bază pentru scufundare autonomă, au realizat o scufundare demonstrativă, dar au și intrat cu copiii în apă, pentru ca aceștia să vadă cum funcționează echipamentul în mediu lichid. Totul s-a făcut în condiții de absolută siguranță și în limitele timpului alocat. Fiind într-o zi de duminică, la bazin nu erau antrenamente. Copiii au fost cu toții foarte încântați. Aceasta a fost însă numai una dintre acțiunile noastre din programul «Săptămâna Verde», în rest au fost acțiuni mai mult sau mai puțin convenționale. Am încercat să facem programul cât mai divers și mai atractiv pentru copii“, a declarat Radu Fulga, artist plastic, dar și scafandru profesionist și fost înotător.
Tudor Fulga, coleg în ștafetă cu Răzvan Florea
De altfel, Radu Fulga și fratele său, Tudor Fulga (instructor SSI 98525 la Centrul de scufundări Scuba Tribe), au practicat înotul cu ani în urmă la Palatul Copiilor Constanța, iar Tudor Fulga a înotat în ștafetă, la generația 1980, cu celebrul Răzvan Florea, medaliat olimpic în 2004.
Mediul subacvatic și fauna marină, un spectacol al naturii
„Am fost oaspeții «Delfinașilor» de la Palatul Copiilor Constanța - Grupa de performanță - Înot la ei în bazin, alături de colegii de la Artă teatrală și de la Horticultură, pentru o demonstrație de folosire a echipamentului de scafandru autonom. A fost o activitate deosebită, cu care ne-am încheiat de altfel Săptămâna Verde la Palatul Copiilor Constanța. Mediul subacvatic și fauna marină sunt un spectacol al naturii pe care îl putem vedea cel mai bine la scufundări. Asociația «Delfinul Pufos», împreună cu scafandrii de la Scuba Tribe Dive Center și Aquatiko Dive Shop, au oferit copiilor o experiență nouă și le-au îndrumat primele mișcări și respirații cu echipamentul Scuba“, a postat Radu Fulga pe Facebook.
Și în zilele de odihnă, tot la bazin îi trage inima
Reușita acțiunii din bazinul de la Palatul Copiilor a fost subliniată și de antrenorul emerit Octavian Tileagă. „O dimineață de duminică dedicată relaxării. Chiar și în zilele de odihnă, pe noi tot aici, la bazin, ne trage inima! De această dată, a fost o pătrundere în lumea aparent misterioasã, dar foarte spectaculoasă a scafandrilor. Am trăit cu toții o experiență inedită. Mult apreciată de copii. Mii de mulţumiri fraților Fulga, care, prin intermediul colegului meu, prof. Radu Fulga, de la Cercul de Ceramică, ne-au facilitat această «evadare» în lumea subacvatică. Radu s-a dovedit un adevărat artist, nu doar în specialitatea sa, ci și în acest interesant sport al scufundărilor. Acțiunea a avut un succes foarte mare, i-a atras pe copii și am decis ca, de acum înainte, s-o facem periodic“, a menționat Octavian Tileagă.
„Totul a fost inedit și plin de provocări“
Iar o nouă întâlnire de acest gen este așteptată cu nerăbdare. „Multumim din suflet pentru invitație și pentru ideea în sine. Deși apa face parte din viața noastră, a «Delfinașilor», totul a fost inedit și plin de provocări“, a spus Octavian Tileagă.
Demonstrație și a „Delfinașilor“
„Cu mare plăcere. E important ca elevii noștri să se cunoască și să își aprecieze calitățile remarcabile foarte diferite, dar să își găsească și pasiuni comune. A fost totul foarte intens și parcă prea scurt... Data viitoare neapărat să-i rugăm pe «Delfinași» să facă o demonstrație. Deja copiii de la mine au fost impresionați de ei, dar să-i fi văzut în viteză în apă ar fi fost și mai și!“, a răspuns Radu Fulga.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto: Facebook (Octavian Tileagă)
Citește și:
Palatul Copiilor Constanța
Înotătorii, patru medalii și recorduri personale în Grecia, la „Ivanofeia“, întrecere internațională (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii