Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:21 06 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pasionat de cercetare Culturistul Horia Paul Şchiopu, din Constanţa, a fost admis la Universitatea din Maastricht (galerie foto)

ro

09 Jul, 2015 00:00 7071 Marime text
Culturistul constănţean Horia Paul Şchiopu nu este talentat numai la sport (recent câştigând titlul de vicecampion naţional de juniori), ci dovedeşte râvnă şi la carte. Absolvent al Liceului Teoretic „Ovidius“, promoţia 2015, tânărul va studia în continuare în străinătate, fiind acceptat la Universitatea din Maastricht. 
 
„Mens sana in corpore sano“. Celebrul dicton latin şi-a găsit o aplicare ideală în familia constănţeană Şchiopu, unde pasiunea pentru culturism şi pentru activitatea ştiinţifică şi universitară e la loc de cinste. Tatăl, Stelian (48 de ani), e fost campion naţional de culturism, iar în prezent activează ca şef lucrări doctor la disciplinele Fiziologie comparată, Ecofiziologie, Histologie animală, Metabolism şi reglare neurohormonală, Ecotoxicologie la Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole de la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa. Cum tatăl este un model pentru fiu, aşchia nu a sărit departe de trunchi, astfel că Horia Paul (care va împlini 19 ani peste zece zile) a devenit, în acest an, vicecampion naţional, iar peste două luni va începe cursurile de la Universitatea din Maastricht, unde a fost admis la „Science Programme“. Maastricht este un oraş din Olanda, situat la graniţa cu Germania şi Belgia.

Rezultate superioare faţă de 2014

Familia Şchiopu a venit la Constanţa cu ani în urmă, din judeţul Teleorman, de la Alexandria. Stelian Şchiopu a fost campion naţional de culturism la juniori mici, în 1982, la categoria semigrea, reprezentând Energia Alexandria, iar în anul 1984, tot la juniori mici, a ieşit vicecampion, la categoria 70 kg. Capul familiei Şchiopu s-a încoronat campion chiar în primul an de existenţă a secţiei de culturism din Alexandria. În oraşul teleormănean s-a născut şi Horia Paul, ajungând apoi la Constanţa de mic, alături de familie. Tânărul face culturism de peste doi ani. Se antrenează la Constanţa, dar reprezintă în concursuri clubul CS Teleorman Alexandria. În 2014, la etapa de zonă a Naţionalelor, desfăşurată la Măgurele, a ocupat locul doi la categoria +70 kg juniori mici, iar la faza finală a competiţiei, care s-a ţinut la Iaşi, s-a clasat pe locul patru la categoria 70 kg. De atunci, progresul său a fost constant, astfel că în acest an a obţinut rezultate superioare. La faza de zonă, de la Otopeni, a câştigat categoria +70 kg juniori la culturism, în vreme ce, la etapa finală (care, la fel ca în 2014, s-a ţinut la Iaşi), a luat argintul la mens physique, categoria 1,75 m Open.

„Ocazie unică“


În ultima perioadă, Horia Paul a trecut prin emoţiile Bacalaureatului, însă, cu câteva luni înainte, pe 28 aprilie, aplicase la Universitatea din Maastricht. Pe 22 mai, a susţinut interviul şi a fost acceptat la prestigioasa instituţie de învăţământ superior olandeză, condiţia fiind să ia bacul. Cum aceasta nu a fost o problemă pentru tânărul sportiv, care a promovat examenul cu media 8,76 (9,35 la Limba română, 9,85 la Biologie şi 7,10 la Matematică), iată-l pe vicecampionul nostru student la Maastricht! „Să studiezi peste hotare e o ocazie unică. Îmi închipui că şansele şi oportunităţile pe care ţi le oferă străinătatea nu se compară cu cele din ţară“, a declarat Horia Paul.

Coautor a două lucrări ştiinţifice


Tatăl promiţătorului culturist e licenţiat în biologie şi deţine diploma de doctor în ştiinţe (domeniul - biologie). Are o bogată activitate didactică şi de cercetare, iar din 2001 e şef de lucrări. „Science Programme e un domeniu interdisciplinar, se studiază biologia, chimia, fizica, chimia, matematica şi altele. Eu aş vrea să aprofundez biologia (moleculară şi celulară), un domeniu care îmi place mult. Însă voi vedea la faţa locului ce disciplină voi urma exact. Mă pasionează munca de cercetare şi în viitor plănuiesc să mă îndrept în cariera mea în această direcţie“, a declarat Paul Horia Şchiopu, care este şi coautor la două lucrări ştiinţifice, care s-au axat pe studiul fenomenului de stres oxidativ indus de efortul fizic la nivelul intestinului şi pancreasului la şobolani. „Eu am contribuit mai mult la partea de practică“, arată tânărul.

Alături de Kai Green, locul doi la Mr. Olympia


Anul trecut, Horia Paul a fost, alături de tatăl şi de mama sa, la Madrid, pentru a vedea pe viu concursul Arnold Classic Europe, organizat, de mulţi ani, de celebrul Arnold Schwarzenegger (fost culturist, de şapte ori Mr. Olympia). Dintre culturiştii profesionişti, Horia Paul Şchiopu îl admiră în mod deosebit pe americanul Kai Green. Green s-a clasat pe locul doi la ediţiile 2014, 2013 şi 2012 ale Mr. Olympia, iar Horia Paul a fost în culmea bucuriei la Madrid, când s-a pozat cu el şi a obţinut un autograf. Sportivul constănţean s-a fotografiat în capitala Spaniei şi cu alţi culturişti profesionişti celebri pe plan mondial (precum Ben Pakulski, Steve Cook, Cedric McMillan, Fouad Abiad, Ryan Hughes, Shaun Stafford, Flex Wheeler, Victor Martinez, Jon DeLaRosa sau Callum von Moger).

Vrea să concureze la Arnold Classic Europe 


Fan al starurilor anul trecut, Horia Paul s-ar putea găsi la anul în postura concurentului la Arnold Classic Europe, la juniori! De asemenea, plănuieşte să participe şi la Campionatul European, în ambele cazuri la mens physique, ca la Iaşi. „E o ramură mai accesibilă. Culturismul e mai pretenţios“, precizează sportivul, care nu va mai concura în acest an. Admiterea la Universitatea din Maastricht nu-l va împiedica să se antreneze în continuare. Horia Paul s-a interesat ce săli de culturism sunt în oraşul olandez şi şi-a găsit deja una.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii