Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:52 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Pentru o cauză în care credem“ Omul de știință german Andreas Fath și Avram Iancu au înotat împreună în Dunăre, în județul Constanța (GALERIE FOTO)

ro

14 Jun, 2022 00:00 1855 Marime text

 
  • Om de știință, profesor și atlet, Andreas Fath și-a propus să străbată înot întreaga lungime a fluviului pentru a trage un semnal de alarmă.
  • Avram Iancu s-a declarat onorat să înoate alături de al patrulea om care s-a încumetat să parcurgă înot toată Dunărea.
  • Cu această ocazie, Avram Iancu a revenit la înotul de lungă distanță, după accidentul pe care l-a suferit.
 
Înotătorul german care străbate Dunărea de la izvoare până la Marea Neagră, Andreas Fath, a avut un partener cunoscut de înot pe distanța a șase kilometric din fluviu, pe teritoriul județului Constanța, hunedoreanul Avram Iancu, singurul om din lume care a reușit performanța de a înota Dunărea fără costum de neopren.
 
Om de știință, profesor și atlet, Andreas Fath și-a propus să străbată înot întreaga lungime a fluviului pentru a trage un semnal de alarmă asupra gradului de poluare a apelor sale. Proiectul a inclus și o componentă de cercetare pentru care au fost prelevate în fiecare zi probe de apă din fiecare locație în parte, pentru a crea o imagine de ansamblu a gradului real de poluare care afectează Dunărea.
 
„Plăcere pură!“
 
Andreas Fath și Avram Iancu au înotat umăr la umăr în apropiere de Cernavodă. „Plăcere pură! Am avut plăcerea de a-l cunoaște pe cercetătorul german Andreas Fath, inițiatorul proiectului Cleandanube. Am înotat împreună 6 kilometri pentru o cauză în care credem. A fost un eveniment special, un moment în care m-am reîntors în apă după nefericitul accident casnic. Mulțumesc pentru invitația de a înota alături de acest profesor, înotător și om. Alături de noi și de dorința de a păstra mediul curat au fost Asociația Mai Mult Verde, viceprimarul din Seimeni și o mulțime de oameni“, a fost mesajul lui Avram Iancu. Printre nenumăratele sale recorduri la înot în ape deschise, Avram a primit distincția „Performance of the Year (2021)“, după ce a reușit să parcurgă 26 de km din Dunăre împotriva curentului timp de 18:30 ore.
 
O tură suplimentară
 
„Astăzi au fost «doar» 40 de kilometri pentru a înota pentru Andreas Fath, deoarece ieri a făcut o tură suplimentară. Ultimii 6 kilometri până la Cernavodă, el a fost însoțit de înotătorul de distanță Avram Iancu, cel care a înotat Dunărea în 2018 în numai 89 de zile, fără să poarte costum de scafandru. Avram a călătorit peste 500 de kilometri pentru a-l întâlni pe Andreas. Vă mulțumesc!“, s-a „notat“ în jurnalul cursei înotătorului german pentru această etapă din județul Constanța.
 
Invitație specială

 
Avram Iancu s-a declarat onorat să înoate alături de al patrulea om care s-a încumetat să parcurgă înot toată Dunărea. Înainte de întâlnirea cu Andreas Fath, înotătorul român a postat: „Întâlnire de gradul 3. Voi înota alături de un om de știință german. În acest moment, se desfășoară proiectul CleanDanube, în cadrul căruia Andreas Fath a părăsit «confortul» laboratorului și înoată pe toată lungimea Dunării pentru a atrage atenția asupra gradului de poluare a fluviului și a impactului negativ asupra biodiversității. Vă aduceți aminte că în 2017 am înotat toată Dunărea fără costum de neopren, în 89 de zile, fiind primul om din lume care a înotat un fluviu fără costum de protecție. În această calitate am primit o invitație specială de a înota alături de el. Așadar, îl voi însoți înot pe Andreas, de la Portul din Cernavodă și până în localitatea Seimeni. Va fi o onoare pentru mine să înot alături de al patrulea om care s-a încumetat să înoate toată Dunărea. Dincolo de asta avem câteva valori comune: ne dorim ape fără plastic. Ne bucurăm că alături de noi sunt cei de la «Mai Mult Verde» și cei de la «Cu apele curate». Împreună sperăm să conștientizăm cât mai mulți oameni și autorități locale riverane fluviului de necesitatea păstrării unui nivel de poluare cât mai redus. Legat de accidentul meu casnic... Luni am dat jos gipsul. Sunt în recuperare și am interdicție pentru activități terestre. Azi am încercat să înot la bazin și ma bucur că în timpul înotului nu am dureri. Așadar, înotul alături de Andreas va constitui și întoarcerea mea în ape deschise. Am în față un sezon plin de provocări. Doamne, ajută!“. 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Sursa foto: Facebook (Cleandanube)
 
Citește și:
 
Întâmpinat de Avram Iancu
Înotătorul german care străbate Dunărea de la izvoare până la Marea Neagră ajunge la Seimeni
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii