Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:24 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul antrenor în kickboxing al promotorului Eduard Irimia Samir Regep vrea să-l aducă la Constanţa pe celebrul campion K-1 Gökhan Saki

ro

31 May, 2014 00:00 12861 Marime text
Samir Regep (centură neagră 3 Dan Kempo K-1), instructor la Clubul Sportiv „Bogdan Ciubotariu“ Constanţa, a declarat că se află în negocieri cu luptătorul de dublă cetăţenie, olandeză şi turcă, pentru ca acesta să susţină un seminar la Constanţa, peste câteva luni.

„Vreau să-l aduc pentru două - trei zile, în luna august, să ne împărtăşească din experienţa sa. Sper să accepte“, a declarat Samir Regep. În vârstă de 30 de ani, Gökhan Saki este primul câştigător turc al unui titlu K-1, luptătorul impunându-se în 2008, în Hawaii, la K-1 World Grand Prix. În 2006, a fost finalist la întrecerea similară de la Amsterdam. Dublu campion european la Muay-Thay, Saki s-a născut în Olanda, la Schiedam, având două victorii şi asupra luptătorului român Daniel Ghiţă. Samir Regep a mai spus că, tot în luna august, intenţionează să organizeze şi Cupa Memorială „Gheorghe Oancea“, în amintirea celui care a înfiinţat CS „Bogdan Ciubotariu“.

După meci, mergea numai pe vârfuri

În vârstă de 46 de ani, Samir Regep a început practicarea artelor marţiale în anul 1984, la 16 ani. „Primul meu antrenor a fost Fidel, un student la Medicină, din Insulele Capului Verde“, povesteşte Samir Regep. Între 1991 şi 1993, Samir Regep a fost de trei ori campion naţional de kickboxing. Meciul său de căpătâi rămâne cel cu americanul Jimmy Mitchell, desfăşurat pe 18 septembrie 1992, la Constanţa. Tânărul Samir avea 24 de ani. „Americanul ieşise campion mondial patru ani la rând şi era prezentat drept cel care l-a învins pe Jean-Claude Van Damme. Făcea un turneu prin România şi înregistra victorii zdrobitoare prin oraşele prin care trecea. La Constanţa, s-a dat anunţ de participare - cine vrea să se lupte cu Jimmy Mitchell. Am fost mai mulţi, iar când ni s-a pus o casetă cu meciurile lui, cei care veniseră au început să renunţe, unul câte unul. Ba că am operaţie, ba că am glezna umflată... Am rămas eu singur. Mi s-a spus să renunţ şi eu, că am doi copii. Însă nu am dat înapoi. «Tot om e şi el, are tot două mâini şi două picioare», am spus. Astfel că am trecut la pregătirea pentru acest meci. Partida s-a disputat în Sala Sporturilor, timp de şase reprize, aşa era pe atunci. Lume puhoi. A fost scos şi un ecran afară. Jimmy Mitchell a venit cu un staff întreg. Manager, doctor. A fost un spectacol adevărat, meciul încheindu-se la egalitate. La final, americanul m-a lăudat dar, după părerea mea, n-a vrut să mă bată, m-a protejat. În timpul meciului, n-am simţit loviturile, însă apoi nici nu mai puteam merge ca lumea. Păşeam pe vârfuri şi nici nu mă puteam aşeza pe toaletă“, arată Samir Regep.

Premiu de la Corneliu Vadim Tudor

Instructorul de la CS „Bogdan Ciubotariu“ spune că evoluţia sa din ring a fost apreciată inclusiv de politicianul Corneliu Vadim Tudor, care se afla în acea perioadă la Constanţa şi care i-a oferit un premiu în bani. „Vadim era cazat la hotelul «Perla» şi mi-a dat o sumă foarte mare pentru acei ani. «Îmi place când cineva luptă şi-şi reprezintă ţara aşa cum ai făcut-o tu», mi-a spus. Românii îmi ziceau «Ursul cel Blând», iar americanul mi-a spus «Bizonul american», pentru rezistenţa mea din ring. M-a invitat şi în SUA, dar n-am putut ajunge“, a mai spus Samir Regep.

„L-am strivit ca pe o muscă sub talpă“

Regep nu ceda în timpul meciurilor şi nu pleca fruntea în faţa niciunui oponent. „În România nu aveam adversar. Unii urcau în ring, iar apoi se retrăgeau. Am luptat şi cu cineva care avea şapte ani de Legiune Străină. La început, mi-a produs o oarecare teamă dar, cum se spune, să te fereşti de pumnul fricosului. L-am învins în 40 de secunde, producându-i o triplă fractură. Nu mă laud, dar l-am strivit ca pe o muscă sub talpă. În acea perioadă, meciurile mele erau filmate de Gabi Raica, de la televiziunea MTC. Aşa îi învăţ şi pe elevii mei, să nu cedeze. Spre exemplu, Adrian Roşca s-a luptat cu un adversar care avea centură neagră 3 Dan. «Nu te uita la centură», i-am spus lui Adrian, «în ring, sunteţi egali». La CS «Bogdan Ciubotariu», alături de Florin Sita şi de Ionel Crânguş, pregătesc peste 60 de luptători. Nu dezvoltăm violenţa, ci căutăm să-i luăm pe copii din faţa calculatorului. Sportul e sănătate, respect şi disciplină. La venire şi la plecare, toţi salută şi sala. Iar respectul înseamnă ca un luptător de 30 de ani, care are centură albastră, să-l salute el primul pe unul de 18 ani, dar cu centură maro. Aşa îi învăţăm pe toţi“, arată Samir Regep.  


„Era un erou local“

Printre cei care au lucrat în sala de antrenament cu tehnicianul constănţean se numără şi promotorul Eduard Irimia, preşedintele Superkombat. Acesta este născut în Ploieşti, dar a locuit o perioadă (între anii 1986 şi 1995) la Constanţa, cu familia. A fost elev la Liceul „Mihai Eminescu“. Întrucât tatăl său era antrenor de box, iar fraţii săi, pugilişti, Eduard era familiarizat cu sporturile de contact. Astfel că a început să practice karate shotokan, îndrumat de Costin Asănăchescu, la sala „Portul“, iar apoi a lucrat şi cu Samir Regep, la Parcul Pionierilor. „Samir a fost primul meu antrenor în kickboxing. În acea perioadă, mă pregăteam însă şi pe la Liceul 10. La Parcul Pionierilor făceam mai mult sparring-uri. Samir era oarecum un erou local. Toţi îl ştiau. A fost un pionier în kickboxingul din Constanţa. Îmi aduc aminte de meciul său cu Jimmy Mitchell. Am fost şi eu la Sala Sporturilor la acea partidă“, a declarat Eduard Irimia. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 30 Sep, 2014 19:47 A uitat sa spuna cum a sarit frat'su c-un cutit in ring la sfarsitul meciului cu Mitchell!