Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:18 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectivă 2018 Anul în care Simona Halep a cucerit primul ei trofeu de Grand Slam. Numărul 1 în lume şi regină la Roland Garros!

ro

04 Jan, 2019 00:00 2343 Marime text
2018 a fost cel mai bun an din cariera de până acum a Simonei Halep. Marea campioană a Constanţei a încheiat şi anul trecut pe locul întâi în clasamentul mondial şi, în plus, a cucerit primul ei trofeu de Mare Şlem, la Roland Garros.
 
Palmaresul din 2018 al Simonei cuprinde trei turnee câştigate (Shenzhen - simplu şi dublu, Roland Garros, Montreal) şi atingerea ultimului act la alte trei competiţii (Australian Open, Roma - unde a învins-o în semifinală pe Maria Șarapova şi Cincinnati). Bilanţul constănţencei de 27 de ani putea fi şi mai bun de atât, dacă nu se confrunta cu mai multe probleme medicale. La ultimele cinci turnee la care s-a înscris, cel puţin, la trei a disputat doar câte un meci (toate pierdute), iar în celelalte două situaţii s-a retras. Diagnosticată cu hernie de disc, Simona nu a putut participa nici la Turneul Campioanelor.
 

A 61-a săptămână ca numărul 1 în lume

 
Problemele de sănătate nu au umbrit însă un sezon senzaţional, în care constănţeanca a fost încoronată de WTA campioană mondială. La începutul acestei săptămâni, Simona a intrat în a 61-a săptămână ca număr 1 în lume, din acest punct de vedere pătrunzând în 2018 în top 10 al jucătoarelor cu cea mai lungă prezenţă la şefia clasamentului mondial. De asemenea, Simona a contribuit din plin la victoriile României din Fed Cup, tricolorele calificându-se în Grupa Mondială a întrecerii.
 
Ne mândrim că Simona este constănţeancă, aşa cum se mândreşte întreaga ţară că ea e româncă. După triumful de la Roland Garros, campioana a prezentat trofeul la Bucureşti, pe Arena Naţională, în faţa a 20.000 de oameni. În 2018, Simona a primit recunoştinţa românilor şi prin titlul de Ambasador al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara, de cetăţean de onoare al municipiului Călăraşi sau prin Crucea Sf. Ap. Andrei (a Dobrogei), pe care i-a conferit-o ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.
 
Finalul anului 2018 a adus însă şi despărţirea Simonei de antrenorul Darren Cahill, cel care a dus-o pe campioana noastră în vârful piramidei. Tehnicianul australian a invocat motive familiale şi a anunţat întreruperea colaborării cu Simona.
 

Ştefan Paloşi, campion european de juniori

 
Pentru Horia Tecău, anul 2018 a fost marcat de accidentări, care l-au ţinut departe de teren pe campionul din Constanţa o lungă perioadă. Astfel că, anul trecut, Horia nu a cucerit la dublu, alături de partenerul său, olandezul Jean-Julien Rojer, decât două turnee, la Dubai şi la Winston-Salem, iar cei doi au fost finalişti la Mastersul de la Paris.
 
Tot în 2018, tenismenul constănţean Ştefan Paloşi a devenit campion european de juniori la dublu masculin, iar la aceeaşi competiţie din Elveţia Selma - Ştefania Cadâr a cucerit medalia de argint la dublu feminin.
 
O altă speranţă din Constanţa a tenisului românesc, Edris Fetisleam, a debutat (cu victorie) în Cupa Davis, la numai 18 ani, iar apoi a câştigat în Turcia primul său turneu la seniori, o întrecere futures de 15.000 de dolari.

 

Denis Drăguş i-a dat trei goluri lui Vitesse Arnhem

 
După titlul de campioană a României cucerit în sezonul 2016/2017, FC Viitorul s-a menţinut în plutonul fruntaş şi în sezonul următor, 2017/2018, pe care l-a încheiat, în mai 2018, pe locul 4. Finele anului 2018, după 21 de partide din ediţia 2018/2019 a Ligii 1, a găsit echipa lui Gică Hagi pe poziţia a cincea, cu şanse bune de calificare în play-off. Anul 2018 a însemnat pentru FC Viitorul şi o nouă participare în cupele europene, în preliminariile Europa League, în care a susţinut patru partide, fiind eliminată în turul doi preliminar de formaţia olandeză Vitesse Arnhem, după 2-2 la Ovidiu (meci în care Viitorul a condus cu 2-0!) şi 1-3 la Arnhem. Campania continentală a scos la rampă un nou puşti al „Regelui“, atacantul Denis Drăguş (19 ani), care a marcat de patru ori, trei dintre reuşite fiind în dubla cu Vitesse!
 

Ianis Hagi, un mare câştig

 
Fotbalist cu o ascensiune fulminantă, Drăguş avea să fie convocat şi la echipa naţională mare (unde a fost titular). Selecţionerul Cosmin Contra a convocat în 2018 şi alţi fotbalişti de la FC Viitorul, precum Tudor Băluţă (şi el titular), Ianis Hagi sau Alexandru Cicâldău (transferat între timp la U Craiova). Fiul lui Hagi, căpitan al FC Viitorul, a fost readus de la Fiorentina la începutul anului trecut, iar decizia s-a dovedit una înţeleaptă, Ianis fiind, pe parcursul lui 2018, piesă de bază la echipa constănţeană, dar şi la echipa naţională de tineret, care s-a calificat din nou, după 20 de ani, la un turneu final, cel al Campionatului European! Naţionala mică a avut şi alţi jucători de la Viitorul în componenţă, echipa lui Hagi continuând şi anul trecut să fie principalul furnizor cu fotbalişti al loturilor naţionale.
 
Pe plan intern, Academia Hagi a avut din nou un an bun, obţinând patru titluri naţionale, la categoriile Under-19, U-17, U-13 şi U-12, o Supercupă a României (prin echipa U-19) şi o Cupă a României (cu echipa U-17). Totodată, FC Viitorul este calificată în sferturile de finală ale Cupei României, în optimi trecând în deplasare de Poli Iaşi, la penalty-uri.
 

La SSC Farul, promovarea a adus discordie, scandal şi frământări

 
Echipa constănţeană cu cei mai mulţi fani, cea de fotbal Farul, a avut un an 2018 în care s-au împletit bucuria accederii în Liga a 2-a cu dezamăgirile care au urmat după această realizare. În loc să aducă înţelegere şi pregătirea sub bune auspicii a sezonului de eşalon secund, promovarea a adus discordie, scandal şi frământări la clubul înfiinţat de suporteri în vara lui 2016. Astfel, gruparea alb-albastră s-a despărţit de o parte a staff-ului tehnic (în frunte cu antrenorul principal Petre Grigoraş) şi de membri din conducere, dar s-a văzut lipsită de sprijinul financiar al Primăriei Constanţa, care contribuise cu bani în sezonul anterior. Fanii au căutat diverse soluţii de finanţare, dar timpul a trecut, fiind afectate astfel alcătuirea lotului şi pregătirea precompetiţională.
 

Echipa e pe loc de retrogradare

 

SSC Farul a plecat la drum în Liga a 2-a cu Ion Barbu antrenor, dar fără a avea un stadion în Constanţa pe care să susţină partidele de acasă. A jucat o perioadă la Ovidiu, la Călăraşi şi la Techirghiol, situaţie care a afectat şi ea negativ rezultatele. După şapte etape, Ion Barbu a renunţat la banca tehnică, pe care au revenit Petre Grigoraş şi Marian Dinu, în condiţiile în care clubul a fost preluat de fostul internaţional Ciprian Marica, cel care câştigase la licitaţie brandul FC Farul. Nou-veniţii şi-au expus planurile pe termen scurt: situaţia e dificilă, astfel că obiectivul din sezonul 2018/2019 va fi menţinerea în Liga a 2-a şi punerea bazelor unei formaţii care să atace promovarea în Liga 1 în ediţia 2019/2020.
 
După ce baza sportivă „Gheorghe Hagi“ din Constanţa (cunoscută mai bine sub numele de „Farul”) a fost preluată de municipalitatea constănţeană, SSC Farul a putut juca în sfârşit acasă pe stadionul din strada Primăverii. După un parcurs inconstant sub bagheta lui Grigoraş, SSC Farul ocupă la finele lui 2018 loc de retrogradare (17, din 20 de echipe), iar anunţata remaniere a lotului a început deja, clubul despărţindu-se de 12 jucători.
 

Cupa României şi grupele Cupei EHF pentru HC Dobrogea Sud

 
Formaţia constănţeană cu cel mai mare buget asigurat de Consiliul Local, HC Dobrogea Sud, încheie anul 2018 pe locul doi în Liga Naţională de handbal masculin, la egalitate de puncte, 30, cu ocupanta poziţiei a treia, Dunărea Călăraşi, şi la patru lungimi în spatele liderului, CSM Bucureşti, care are şi un meci în minus. În martie 2018, HC Dobrogea Sud a câştigat Cupa României, la turneul de la Constanţa, în sezonul 2017/2018, care, în Liga Naţională, i-a adus locul cinci.
 
În ediţia 2018/2019, formaţia de pe litoral a ratat Supercupa (HCD fiind învinsă de campioana Dinamo), iar în Cupa României s-a oprit în optimi, eliminată de Steaua, dar în cupele europene a pătruns în grupele Cupei EHF, după ce a trecut, rând pe rând, cu victorii tur-retur, de formaţiile Talent Robastav MAT Plzen (din Cehia) şi HK Malmo (din Suedia). În grupa C a Cupei EHF, HC Dobrogea Sud se va duela cu FC Porto Sofarma (Portugalia), TTH Holstebro (Danemarca) şi Liberbank Cuenca (Spania). Echipa constănţeană a încheiat rău anul, cu trei înfrângeri (două în campionat şi una în Cupa României), după ce, anterior, avusese o serie o serie de 15 victorii la rând în toate competiţiile! În campionat, a fost şi pe locul întâi, printre alte victorii importante fiind şi cea contra lui CSM Bucureşti (la diferenţă de şapte goluri), formaţie căreia i-a administrat primul eşec stagional, detronând-o în acel moment de pe primul loc.
 

Tomitanii, o victorie în SuperLigă, cu Dinamo

 
În afară de promovarea de la fotbal, a SSC Farul Constanţa (din Liga a 3-a în Liga a 2-a), anul 2018 a mai fost marcat în sportul constănţean de câteva promovări, toate în eşalonul de elită. Echipa de rugby Tomitanii Constanţa a acces în SuperLigă (după ce a devenit campioană în Divizia Naţională), iar la baschet băieţii de la Athletic Constanţa şi fetele de la Phoenix Ştiinţa au promovat în Liga Naţională, pornind la drum apoi în campionat din grupa B. După cele şapte meciuri susţinute în 2018, în care a înregistrat o victorie (cu Dinamo, la Constanţa) şi şase înfrângeri, Tomitanii se află pe locul şapte (din opt echipe), dar speră ca, în 2019, rezultatele să fie mai bune, odată cu întărirea lotului de jucători şi în condiţiile în care va beneficia de un program mai bun (cu cinci meciuri acasă şi numai două în deplasare).
 
Cealaltă echipă de seniori a judeţului Constanţa la rugby, CS Năvodari, a continuat şi în 2018 să obţină medalii în DNS, cucerind bronzul. Obiectivul pentru sezonul 2018/2019 este cucerirea în premieră a titlului de campioană, iar până acum jucătorii de la Năvodari sunt în grafic, finele anului 2018 găsindu-i pe locul întâi în grupa Centru-Sud, cu şase victorii din şase meciuri. De asemenea, în 2018, CS Năvodari a fost şi vicecampioană a DNS la rugby în 7.
 

Baschetbalistele de la Phoenix Ştiinţa joacă în Grupa Roşie

 
Revenind la baschet, după rezultatele foarte bune înregistrate în grupa B, echipa feminină Phoenix Ştiinţa s-a calificat în faza a doua a campionatului, Grupa Roşie, între cele mai bune echipe ale ţării, Constanţa revenind astfel după 23 de ani în elita baschetului feminin românesc. Totodată, anul 2018 i-a adus unei jucătoare de la Phoenix Ştiinţa, Ecaterina Armanu, convocarea la echipa de senioare a României! În primele două meciuri din Grupa Roşie, jucătoarele de pe litoral au înregistrat înfrângeri, iar sâmbătă, 5 ianuarie, de la ora 18.00, vor disputa partida din etapa a treia, în Sala Sporturilor din Constanţa, cu CSM
Târgovişte.
 
Baschetul e un sport cu priză la public la Constanţa, lucru dovedit de numărul mare de spectatori şi de atmosfera deosebită creată, atât la partidele Phoenix Ştiinţa, cât şi la cele ale echipei masculine BC Athletic, dar, nu în ultimul rând, şi de modul în care fanii au răspuns invitaţiei de a participa la campaniile caritabile demarate de cele două echipe. În grupa B a Ligii Naţionale, BC Athletic, echipă cunoscută şi sub numele de Gladiatorii din Tomis, a avut parte în multe partide de emoţiile victoriilor ori a eşecurilor in extremis, în ultimele secunde, ori (cum a fost cazul în succesul de acasă cu CSM Mediaş) venit la ultima fază din prelungiri!
 
Aflată pe locul trei în grupa B, cu 14 puncte, şi BC Athletic are meci sâmbătă, 5 ianuarie, de la ora 18.00, pe terenul lui CSM Mediaş. După rezultatele din 2018, ambele formaţii ale Constanţei vor evolua şi în 2019 în Cupa României: BC Athletic în turul trei, contra lui Dinamo Știinţa Bucureşti (locul 8, ultimul, în grupa A), Phoenix Ştiinţa, în turul doi, având ca adversar o echipă din Grupa galbenă, CSM Alexandria.
 

Elena Zaharia, două medalii de aur la Europene

 
Şcoala de tenis de masă de la Constanţa a arătat şi în 2018 că se alimentează dintr-un izvor nesecat de talente. Pe lângă numeroasele medalii la competiţii interne şi openuri, cupe şi alte întreceri internaţionale, rămân în istorie cele două medalii de aur cucerite de Elena Zaharia la Campionatul European de cadete, una la simplu şi una pe echipe (alături de Camelia Mitrofan, o altă constănţeancă) sau bronzul lui Cristian Pletea de la Campionatul Mondial de juniori, din proba de simplu, unica medalie a delegaţiei României la acea competiţie. În plus, aflat la încheierea junioratului, Cristian (devenit în acest an şi vicecampion continental de tineret) a fost singurul european care a pătruns în sferturi. Nu în ultimul rând, echipa feminină a CS Farul a cucerit titlul în Superliga Naţională de senioare, învingând în finală ACS Dumbrăviţa, campioana ultimelor patru ediţii!
 
Succesul fetelor e cu atât mai remarcabil cu cât ele s-au confruntat cu adversare mai mari ca vârstă şi deci mai experimentate ca ele. În aceeaşi competiţie a Superligii, dar la masculin, CS Top Star TT a cucerit bronzul. Bianca Mei-Roşu a obţinut aurul la Euro Mini Champs, iar rezultate deosebite stau şi în dreptul Alinei Zaharia, al Denisei Urâtu, al Ioanei Băiaşu, alături de alţi campioni, dar şi de galonata Eliza Samara, cea care s-a transferat însă în 2017 la CSA Steaua Bucureşti.
 

Recordurile lui Ilie Floroiu au împlinit 40 de ani

 
Ieşit la pensie în 2017 din funcţia de director al CS Farul, fostul mare atlet Ilie Floroiu (în prezent consilier al primarului municipiului Constanţa, Decebal Făgădău) a marcat festiv în 2018 împlinirea a 40 de ani de când faimoasele sale recorduri naţionale la 5.000 de metri şi 10.000 de metri stau în picioare! Floroiu a avut alături, în luna august, la acest eveniment, numeroşi prieteni şi colaboratori din lumea sportului.
 

La oină, Frontiera Tomis a realizat o triplă istorică

 
Echipa masculină de oină Frontiera Tomis Constanţa şi-a confirmat şi în 2018 supremaţia în România. A câştigat al 13-lea titlu de campioană naţională (pe teren normal), dar s-a impus şi la Naţionalele de seniori pe plajă (de la Mamaia) şi la cele în sală (de la Baia Mare), realizând astfel o triplă istorică, pe toate cele trei suprafeţe de joc. În plus, formaţia de pe litoral a mai câştigat în 2018 Cupa Regelui (competiţie organizată la Bucureşti) şi Cupa României (întrecere desfăşurată la Constanţa).
 

Antoanela Manac, sportivul anului şi în 2018

 
Constănţeanca Antoanela Manac a fost desemnată de Federaţia Română de Tritlon sportivul anului şi în 2018! Tânăra născută în anul 1995 a fost de departe cea mai titrată sportivă a triatlonului românesc în anul recent încheiat, ea devenind, printre altele, campioană europeană la Aquathlon U-23 şi medaliată cu argint la Europenele de Cross Triathlon.
Antoanela deţine şanse reale de calificare la Jocurile Olimpice.
 

Ioana Stănciulescu a devenit campioană europeană

 
Gimnastica artistică românească străbate o perioadă de criză, iar printre puţinele flori româneşti care au răsărit pe podiumul competiţiilor internaţionale de top în 2018 s-a numărat şi una de la Farul Constanţa, Ioana Stănciulescu, cea care a devenit campioană europeană de junioare la sol. În topul de final de an al Federaţiei Române de Gimnastică, Ioana a ocupat locul doi, pe trei a fost Silviana Sfiringu, iar pe locul şapte s-a situat Maria Holbură, şi ele reprezentante ale CS Farul.
 
Pe plan intern, CS Farul şi CSS1 Constanţa au continuat să adune medalii la Naţionale şi la alte competiţii, fiind şi în 2018 printre cele mai bune cluburi din ţară, nu numai la gimnastică artistică, ci şi la gimnastică aerobică, al cărei clasament pe 2018 întocmit de Federaţie cuprinde patru reprezentanţi ai CS Farul: Andreea Bogati - locul 1, Dacian Barna - 2, Marian Broţei - 4 şi Cristina Nedelcu - 9-10.
 
La Campionatul Mondial de gimnastică aerobică rezervat juniorilor, au participat şi patru sportive şi sportivi de la Constanţa: Cătălina Străliciuc, Ioana Calenici, Leonard Manta (de la CS Farul) şi Ebru Gheneghez (de la CSS1 Constanţa). La individual, Leonard Manta a cucerit medalia de bronz, la fel ca Ebru Gheneghez şi Ioana Calenici la grup. La aero dance, Ebru Gheneghez, Ioana Calenici şi Cătălina Străliciuc au devenit vicecampioane. CSS1 Constanţa s-a dovedit redutabilă pe plan intern şi la gimnastică ritmică, sport la care a obţinut medalii şi Victoria Cumpăna.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii