Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:11 24 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a întors pe arena pe care a învins Franţa Gabi Balint a debutat la Naţională pe stadionul din Medgidia (video)

ro

02 Oct, 2015 00:00 6220 Marime text

Prezenţa în municipiul constănţean a fostului mare internaţional român, alături de caravana „Eu sunt 12“, i-a trezit acestuia amintiri plăcute, legate atât de Medgidia, cât şi de mare. La mijlocul şi la finele anilor 70, tânărul Balint s-a aflat pe litoral cu două prilejuri, având rezultate deosebite la fotbal ​

Fostă glorie a Stelei şi a echipei naţionale, Gavril Pele Balint (52 de ani) este guest star în campania fotbalistică naţională adresată suporterilor „Eu sunt 12“, iar în această calitate a ajuns şi în judeţul Constanţa, la Medgidia. Balint nu a ratat ocazia de a păşi pe stadionul central al municipiului, din Complexul „Eftimie Elisei“. Arena este a treia din ţară în privinţa capacităţii, având 32.700 de locuri, iar fostul jucător şi-a adus aminte că, acum 37 de ani, a susţinut acolo primul său meci la o echipă naţională a România, o partidă amicală contra Franţei. Cu patru ani mai devreme, puştiul şi-a petrecut prima sa vacanţă la mare, ieşind golgheter cu tabăra „Cutezătorii“.
 
Născut pe 3 ianuarie 1963, la Sângeorz-Băi (în judeţul Bistriţa-Năsăud), Gabi Balint a evoluat între 1974 şi 1978 la Hebe Sângeorz-Băi. Evoluţiile sale deosebite i-au adus şi selecţionarea la echipa naţională de juniori, iar primul său meci sub tricolor l-a disputat la Medgidia! Balint a postat pe pagina sa de Facebook câteva date de la acea partidă. „Caravana Eu sunt 12 m-a adus la Medgidia direct pe stadionul pe care am jucat prima dată pentru România, într-un meci amical de juniori sub 16 ani. Am întâlnit Franţa, pe care am învins-o cu 2-1. Trecut promiţător, prezent paragină. La stadion mă refeream“, a scris Balint, care, la Medgidia, le-a împărţit mingi suporterilor şi a dialogat cu aceştia, remarcând că „lumea a rămas la fel de liniştită şi de primitoare. Medgidia e un număr 12 pe bune. Bravo!“.

În poarta României era Constantin Gîrjoabă

Fostul om de gol a prezentat şi formaţiile care s-au confruntat în acel amical de la Medgidia: România (selecţioner, Mihai Nicolae): Gîrjoabă - Hanghiuc, Cojocaru, Boldiş (31 Udrică), Curtean - Iancu (54 Vasile), Pop (20 Gherasim), Balint, Verteş - Sertov, Radu (58 Klaus); Franţa (selecţioner, Georges Boulogne) - Cecarelli - Piniarski, Poullain, Der Zakarian, Lucas - Goudet (41 Bertucci), Blanc, Ferreri - Bravo, Sassus, (68 Gomes), Perez. Au înscris Radu (24), Vasile (57), respectiv Sassus (5). Portarul tricolorilor era Constantin Gîrjoabă, goal-keeper-ul care avea să se remarce apoi şi la FC Farul.

Antrenor în Algeria

„Eu jucam atunci la Progresul şi la Luceafărul. La Farul am ajuns în 1983, iar Udrică avea să vină şi el la Constanţa, peste cinci - şase ani. După meci, francezii au spus că vor câştiga la Bucureşti cu 5-0, iar scorul a fost 5-1. Presa a apreciat că am apărat foarte bine în aceste partide, iar în capitală chiar mai bine decât la Medgidia, în ciuda rezultatului! Am jucat apoi la francezi acasă, în 1980, la Cannes. Gazdele au câştigat turneul, iar noi am bătut Olanda în finala mică“, a spus Constantin Gîrjoabă, care, actualmente, este antrenor de portari la o echipă de ligă secundă din Algeria. După ce a încheiat activitatea de jucător (la numai 30 de ani), Balint s-a dedicat antrenoratului, iar în prezent activează şi ca analist la o televiziune de sport.

A găsit valiza cu care a fost în prima vacanţă la mare

Meciul de la Medgidia nu este singura amintire a lui Balint legată de Constanţa, de când era un tânăr jucător. Tot pe Facebook, Gabi Balint povesteşte cum a decurs prima sa vacanţă la mare. „Scormonind în garajul tatălui meu, am dat peste valiza de carton cu care m-am deplasat în prima mea vacanţă la mare. Era în vara anului 1974 şi făceam parte din tabăra «Cutezătorii». Atunci am câştigat primul campionat la fotbal, învingând în finală tabăra «Albatros». Nu îmi mai aduc aminte scorul, dar ştiu că am primit prima diplomă de golgheter din viaţa mea. Ei… primul contact cu marea… Ne bronzam la ordinul profesorilor, câte zece minute pe fiecare parte a corpului (mai greu fiind când trebuia să ne aşezăm lateral şi să ridicăm o mână ca să ne bronzăm sub braţ), apoi intram în apă şi aveam voie să înotăm până la geamandură“, istoriseşte Balint.

A mâncat cadoul pentru sora sa

Pe când se afla în acea tabără la mare, Gabi a primit veste de acasă că s-a născut surioara sa. „Îmi aduc aminte că am primit o scrisoare de la tatăl meu, în care mă anunţa că barza mi-a adus o surioară. Sigur, nu am crezut partea cu barza, care deja era fumată, la fel ca Moş Crăciun, în schimb, m-am bucurat nespus de venirea pe lume a surorii mele. Ştiu cât de mult şi-a dorit săraca mama să mai aibă un copil, după ce a pierdut doi. Fericit că nu mai sunt singur la părinţi, am plecat la cumpărături. Din banii pe care îi aveam de cheltuială, am cumpărat pentru mama o casetă pentru bijuterii făcută din scoici, iar pentru sora mea, o ciocolată, pe care am mâncat-o în trenul de întoarcere, considerând că bebeluşul este prea mic pentru dulciuri. După trei ani, valiza mea de carton m-a însoţit la Bucureşti, unde am sosit ca să mă fac fotbalist mare. Nu-mi aduc aminte când am lipit pozele cu manechinele în interiorul ei, probabil că era la modă în acele timpuri. Manechinele de la Apaca le-am cunoscut mai târziu, când îmi procuram costume de acolo. Erau de calitate. La costume mă refeream… Valiza mea prăfuită zăcea în garaj şi mare mi-a fost mirarea când, deschizând-o, am găsit o sumedenie de poze, programe de meci şi articole decupate din ziare, aducându-mi aminte de perioada anilor ‘80. Mulţumesc, tată, că ai avut grijă de amintirile mele!“, a mai postat Gabi Balint.

În cărţi pentru a fi antrenorul Farului

În anul 2006, Gabi Balint a fost una dintre variantele luate în calcul de FC Farul pentru postul de antrenor principal. Oficialii Farului i-au avut pe listă şi pe Octavian Grigore, şi pe Basarab Panduru, în cele din urmă preferându-l pe „Pandi“.
 
Sursa foto: Facebook (Gabi Balint şi Constantin Gîrjoabă)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii