Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:42 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfârşitul tragic al fotbaliştilor Aurică Rădulescu, Mihai Baicu şi Andrei Mutulescu. Toţi au jucat şi la FC Farul

ro

08 Sep, 2016 00:00 12685 Marime text
La secţiunea „fotbalişti decedaţi“, site-ul romaniansoccer.ro prezintă cazurile mai multor fotbalişti români care nu mai sunt în viaţă, aceştia decedând fie în urma unor accidente produse pe terenul de joc, fie în afara acestora. Printre cei menţionaţi se află şi trei jucători care au evoluat şi la FC Farul, unul dintre ei, Aurel Rădulescu (foto), fiind chiar constănţean.
 
Aurel Rădulescu (13 octombrie 1953, Adamclisi - 4 iulie 1979, Hannover) a murit la numai 25 de ani, în plină glorie sportivă, pe când juca la Sportul Studenţesc Bucureşti şi la echipa naţională a României. Între 1967 şi 1971, fotbalistul a evoluat la juniorii Farului, iar la echipa mare a „marinarilor“ a jucat două sezoane, între 1971 şi 1973, numai în prima ligă, formaţia clasându-se în acele campionate pe locul 11, respectiv opt. În cei doi ani ca jucător al Farului, Aurică Rădulescu a susţinut 25 de meciuri şi a marcat două goluri.

Din tren, a sărit către moarte

„Aurică Rădulescu s-a născut în 1953, la Constanţa, şi primii paşi în fotbal i-a făcut la Farul. În 1973, a trecut la Sportul Studenţesc, odată cu reuşita la facultate. Fire retrasă şi timidă, Aurică nu a fost unul dintre acei jucători care sar în faţă, dar tehnica sa l-a impus. Component al naţionalei de tineret care lua în 1973 locul trei la Viareggio (generaţia pierdută - Ciocârlan, Unchiaş, Poratki, Viorel Mureşan, Batacliu, Purima, Costas Amarandei, Sabados). Ar fi trebuit să facă saltul la Naţionala mare, când au apărut ghinioanele, care aveau să-i frâneze cariera atât de promiţătoare. O hepatită şi o accidentare la picior l-au făcut să absenteze, între anii 1976 - 1977, când Naţionala ar fi avut mare nevoie de el în cursa spre Argentina. Refăcut, are un sezon extraordinar (1977-1978) când Sportul Studenţesc a fost la un pas de titlu. Convocarea la Naţională nu a întârziat, şi Aurică Rădulescu, intrat după pauză, face o repriză fantastică în meciul cu Iugoslavia, fiind, împreună cu Dobrin şi Sameş, unul dintre artizanii victoriei cu 3-2 în preliminariile lui Euro 80.
 
Campionatul 1978-1979 e la fel de reuşit, Aurică, aflat la apogeu, conduce Sportul în finala Cupei României. O săptămâna după asta, la München, atacantul bucureştean moare stupid, pe când sărea din trenul aflat în mişcare, în timpul unui turneu în RF Germania. A fost internaţional, jucând şase meciuri pentru Naţională, dar nu a marcat niciun gol. A jucat 171 de meciuri în Divizia A şi a marcat 28 de goluri“, se arată pe romaniansoccer.ro.

A jucat în finala Cupei României Dinamo - Farul

Atacantul Mihai Baicu (21 septembrie 1975, Bucureşti - 6 iulie 2009, Bucureşti) s-a stins din viaţă la 33 de ani, în urma unui stop cardiac, la finalul unei partide de fotbal jucate alături de prieteni. La Farul a evoluat între 2003 şi 2006, fiind utilizat în 25 de meciuri, în care a înscris de două ori. A prins perioada de aur a FC Farul, de la mijlocul anilor 2000, sub bagheta lui Petre Grigoraş, iar în finala Cupei României din sezonul 2004/2005, Dinamo - Farul 1-0, a jucat din minutul 75, în locul lui Cosmin Paşcovici.

„S-a aşezat pe bancă, apoi a căzut la pământ“

„Mihai Baicu a încetat din viaţă după ce a jucat un meci de fotbal pe un teren sintetic în compania prietenilor, în apropierea stadionului Steaua. Jucătorul s-a aşezat pe bancă la finalul meciului, apoi a căzut la pământ. Verdictul medicilor a fost unul crunt: stop cardiac! Acesta a decedat pe loc, medicii constatând doar decesul în momentul în care au ajuns la stadion.
 
Născut pe 21 septembrie 1975, Baicu a jucat la FC Naţional, Dacia Unirea Brăila, FC Argeş, Chindia Târgovişte, Foresta Suceava, AS Cittadella, US Cremonese, FC Braşov, FC Ghimbav, Farul Constanţa şi Ceahlăul P. Neamţ. Acesta a renunţat să mai joace fotbal la vârsta de 31 de ani, atunci când evolua în Liga a II-a, la Ceahlăul. Baicu a debutat în Liga 1 în tricoul lui FC Naţional, la un meci câştigat în faţa Rapidului pe data de 23 septembrie 1994. În 2004, Baicu a fost implicat într-un scandal de dopaj, pe vremea când evolua la Farul Constanţa“, menţionează sursa citată.

Eforturile medicilor au fost zadarnice

Mijlocaşul Andrei Mutulescu (5 aprilie 1988 - 11 aprilie 2011) avea numai 23 de ani atunci când a trecut în nefiinţă, la fel ca Baicu, la un meci cu prietenii, la Bucureşti. „Fostul internaţional de juniori Andrei Mutulescu a decedat în urma unui stop cardio-respirator suferit în timpul unui meci de fotbal pe care îl juca împreună cu prietenii pe un teren sintetic din capitală. În ciuda eforturilor medicilor ambulanţei sosite la faţa locului, fostul fotbalist al formaţiilor FC Naţional, Forex Braşov, FC Snagov, UTA Arad, Sheriff Tiraspol, FCM Târgovişte şi Farul Constanţa nu a mai putut fi resuscitat. Fundaşul de 23 de ani s-a mai aflat la un pas de moarte pe 15 februarie, în timpul unui meci disputat la Berceni, între Juventus Bucureşti, formaţie la care se afla în probe, şi Săgeata Năvodari. Atunci, Mutulescu s-a prăbuşit din senin, însă şi-a revenit după aceea“, se precizează pe romaniansoccer.ro.

Dan Coe a murit chiar de ziua lui!

Astăzi se împlinesc 34 de ani de când a murit, la 41 de ani, Dan Coe (8 septembrie 1941 - 8 septembrie 1982), fost mare fotbalist român. După o carieră deosebită, atât în campionatul intern, cât şi la echipa naţională a României, scrie romaniansoccer,ro, Dan Coe „şi-a încercat norocul ca antrenor în Germania federală, după ce părăsise ilegal România, dar norocul nu i-a mai surâs. Fire intransigentă, care nu accepta compromisurile, s-a sinucis chiar de ziua lui, spânzurându-se într-o mansardă lângă Köln. Unele surse spun că, de fapt, a fost ucis de securitatea română, dar adevărul probabil nu se va şti niciodată. A jucat din 1959 până în 1971 pentru Rapid, apoi la Royal Antwerpen (Belgia) şi FC Galaţi. În Divizia A a jucat 214 meciuri, marcând 12 goluri; a fost internaţional, jucând 41 meciuri pentru naţională, unde a marcat două goluri“.
 
Sursa foto: romaniansoccer.ro

Citeşte şi

„Un neam nobil, cu inimă de leu, care nu dă niciodată înapoi”: Povestea melodiilor închinate de Hrista Lupci lui Hagi, Zicu, Dan Coe şi Simonei Halep (Galerie Foto + Video)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii