Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:19 18 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Silviu Buzea, poveste frumoasă în fotbal De la celebrul Dinamo - Foresta Fălticeni 4-5, la viața în Spania (GALERIE FOTO)

ro

18 Sep, 2024 17:00 194 Marime text
Câștigători ai Mundialito, în 2005. Frații Buzea sunt pe rândul de jos: Silviu Iulian - în dreptul culorii albastru de la steag, Marius Cătălin  - în dreptul culorii roșu. Sursa foto: colecție personal Marius Cătălin Buzea
 
  • Originar din Gura Humorului, județul Suceava, Silviu Iulian Buzea provine dintr-o familie în care fotbalul a fost mereu la loc de cinste și încă este.
 
Silviu Iulian Buzea, unul dintre eroii Forestei Fălticeni din istorica victorie cu Dinamo (5-4 în deplasare), de pe 11 noiembrie 2000, e în continuare alături de fotbal, la vârsta de 48 de ani și la 22 de ani de când s-a stabilit în Spania!
 
Desfăşurarea partidei de primă ligă Dinamo - Foresta, din urmă cu aproape 24 de ani, a fost una incredibilă. Dinamo a condus cu 4-0 în minutul 60, dar a pierdut cu 4-5! Dinamo a avut 3-0 la pauză (T. Petre 12, Mihalcea 29, Tameş 43) şi a punctat imediat după pauză pentru 4-0 (M. Niculae 47), însă Foresta a avut o revenire memorabilă, câştigând cu 5-4 (R. Niţă 62, 89, Păcurar 71, Botan 73, 82)! 
 
Au jucat în acel meci de poveste:
 
Dinamo (antrenor, Cornel Dinu): Șt. Preda - Onuț, Mihali (64 Cernat), V. Năstase - T. Petre, Bolohan, Lupescu, Tameș, Vl. Munteanu – Mihalcea (cpt.) (80 Drăgan), M. Niculae (49 Răducioiu).

Foresta (antrenor, Marian Barbu): E. Nae (46 Ciubotaru) - Șchiopu, Ov. Ciobanu (cpt.), D. Munteanu - Beldiman (71 Silviu Buzea), Botan, D. Ene, Brujan, Semeghin (49 Gavrilescu) - Păcurar, R. Niță.
 
Fotbalul, moștenire de familie
 
Originar din Gura Humorului, județul Suceava, Silviu Iulian Buzea provine dintr-o familie în care fotbalul a fost mereu la loc de cinste și încă este. Tatăl, ploieștean de fel, a jucat la Petrolul Ploiești, Botoșani și Gura Humorului, unde s-a stabilit. Și fiii săi, Marius Cătălin și Silviu Iulian, au fost fotbaliști. Silviu Iulian Buzea a început fotbalul la Gura Humorului, fiind coleg la juniori cu, printre alții, Cosmin Pașcovici, Dorin Semeghin sau Adrian Beldiman. A fost promovat la echipa mare, după care a ajuns la Bucovina Suceava, iar apoi la Foresta Fălticeni (devenită ulterior Foresta Suceava), cu care a jucat și la prima ligă, cea mai frumoasă amintire a sa fiind acel meci memorabil cu Dinamo.
 
Discuții cu CSM Reșița și Petrolul Ploiești
 
Avându-l ca reprezentant pe fratele său, Silviu Buzea, fundaș dreapta, a fost în discuții cu două echipe de prim eșalon, CSM Reșița și Petrolul Ploiești, însă tratativele nu s-au concretizat. În urma unei vacanțe în Spania, alături de fratele său, cei doi au decis să se stabilească acolo, alături de familii, în 2002, la Elche.
 
Delegatul echipei CF United Elche
 
Astfel, acum 22 de ani, a început un nou capitol al vieții lor, din care fotbalul nu a fost exclus. Silviu Buzea a fost aproape să fie transferat de Elche, dar nici această mutare nu s-a finalizat. În continuare, a jucat la mai multe echipe de eșalon inferior, iar fratele său, Marius Cătălin, care era arbitru încă din țară, a oficiat și în Spania. 
 
„În 2005, ne-am bucurat de câștigarea Mundialito, comunitatea valenciană, cu o echipă formată din foști jucători. În prezent, Silviu este delegatul echipei de fotbal în sală a firmei la care lucrăm. La început, a antrenat formația (CF United Elche), acum e delegat, iar echipa a promovat în liga a 3-a“, a declarat Marius Cătălin Buzea.
 
Karla, fiica lui Silviu Buzea, face înot de performanță
 
Silviu Iulian Buzea are un copil, o fată, Karla (16 ani), născută în Spania și care face înot de performanță. „E campioană pe comunitatea valenciană și are frumoase perspective“, punctează Marius Cătălin Buzea, care e și președinte al Asociației „Ciudad de Elche 08“ a românilor din Elche.
 
„A fost o bucurie imensă și o adevărată sărbătoare acasă“
 
Acesta își amintește și el cu plăcere de meciul Dinamo - Foresta 4-5. „A fost ceva deosebit. În acea zi, eu eram arbitru la meciul Aversa București - Petrolul Teleajen. După partida cu Dinamo, m-a sunat fratele meu și mi-a spus cât a fost scorul. Mi-a părut rău de Dinamo (eu și tata fiind dinamoviști, tata a făcut și armata la Dinamo), dar m-am bucurat pentru Foresta, care avea mare nevoie de puncte. A fost o bucurie imensă și o adevărată sărbătoare acasă“, menționează Marius Cătălin Buzea, care menționează că, în perioada în care arbitra în România, era bun prieten cu un arbitru din Constanța, Virgil Brună.
 
Nașul lui Cosmin Pașcovici
 
Nu în ultimul rând, Silviu Buzea este nașul de cununie al lui Cosmin Pașcovici (actualmente antrenor, fost fotbalist, printre alte echipe, și la Farul Constanța). Cosmin Pașcovici s-a stabilit de mai mulți ani la Constanța, acolo unde se află și un alt fost coleg de echipă sucevean al lui Silviu Buzea, Cristi Șchiopu, cei doi fiind coechipieri și în meciul Dinamo - Foresta 4-5. Fost fotbalist la Farul, Cristi Șchiopu s-a stabilit și el la Constanța, iar acum e antrenor.    
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: colecție personală Marius Cătălin Buzea 
 
Citește și:
 
Fostul antrenor al Farului Constanța, Petre Grigoraș, a semnat cu echipa de Liga a 3-a ACS Foresta Suceava
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii