Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:35 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sprijiniţi şi de autorităţile locale de la Cumpăna Povestea frumoasă a Asociaţiei Sportive de Arte Marţiale Shobu Constanţa (galerie foto)

ro

23 Jun, 2017 00:00 7269 Marime text
Povestea Asociaţiei Sportive de Arte Marţiale Shobu Constanţa a început cu o fetiţă de nouă ani, Margareta Adela Potcovuţă, pe care, prin 1989, tatăl ei a convins-o să înceapă practicarea artelor marţiale. Împreună, au ales Karate Kyokushinkai, un stil de arte marţiale de contact, foarte aproape de realitate. De altfel, Kyokushinkai înseamnă „şcoala drumului către adevăr“.
 
După doar două luni de privit la antrenamente, tatăl Margaretei Adela, Aurel Potcovuţă, s-a hotărât să înceapă şi el, aşa, pentru el, ca să nu piardă timpul doar privind. Aşa a început pentru ei un nou stil de viaţă. Cea a artelor marţiale. „În doi ani, după ce instructorul clubului Aiko a plecat, Aurel a preluat conducerea antrenamentelor. A urmat cursul de instructor şi a început să-şi adune noi elevi. Şi au venit. Printre cei nou-sosiţi era şi Bogdan Istrate. Clubul Aiko a dispărut. Ne-am transferat cu toţii la Energetica CET Constanţa. Au apărut primele deplasări cu echipa şi totodată primele rezultate de top. Adela Potcovuţă şi Bogdan Istrate, primii campioni naţionali la juniori. Atunci ne-am hotărât să ne facem clubul nostru. După multe drumuri la Ministerul Tineretului şi Sportului şi la Departamentul de Karate Kyokushin, pe 13 octombrie 1998, Asociaţia Sportivă de Arte Marţiale Shobu Constanţa a primit personalitate juridică prin hotărâre judecătorească şi a fost înscrisă în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor“, rememorează cei de la asociaţia sportivă.

Au adus nenumărate titluri naţionale

Dar ce înseamnă „Shobu“? „Un loc mai mic, unde să ne întâlnim şi să învăţăm. Dar în japoneza veche mai înseamnă şi un loc unde se înfruntă doi practicanţi de arte marţiale. Preşedinte era Aurel Potcovuţă, iar printre cei 21 de membri fondatori (aşa era pe vremea aceea) erau şi cei doi: Adela Potcovuţă şi Bogdan Istrate. Au urmat ani în care sportivii clubului au adus nenumărate titluri naţionale. Au fost deschise dojo-uri mai mici în alte localităţi: Mangalia, Costineşti, Techirghiol, Feteşti. Dar a venit şi timpul când copiii au crescut şi au trebuit să plece la alte şcoli, să-şi întemeieze familii, să-şi facă rosturi în viaţă. Au urmat alte promoţii de elevi, au crescut şi ei şi au plecat, şi tot aşa, până când…s-a întâmplat ceva!“, curge în continuare povestea.

Suflu nou, dar şi spirit vechi

Era vorba de revenirea lui Bogdan, prin care, la antrenamente, a apărut un suflu nou, dar şi un spirit vechi. „După ce, din pricina meseriei, a cutreierat tot globul pământesc, s-a întors Bogdan. Nu la altă ramură sportivă, nu la alt club, ci la oamenii şi clubul cu care a început de prima dată. A apărut un suflu nou la pregătire, dar un spirit vechi, care a rămas neciobit. Odată cu el, au revenit şi alţii, dar el era dintre primii. Şi hai să o luăm de la capăt! Dacă vrei să fii la zi, trebuie să performezi. Alte cursuri de antrenori, de arbitri, examene de grad. Am căutat iar să deschidem mai multe dojo-uri, unde să ne ajute şi autorităţile locale. Aşa a apărut Cumpăna. Aşa a apărut doamna primar Mariana Gâju, care este un sprijin real pentru copiii din obştea pe care o conduce. Aşa s-au mai deschis două săli în Constanţa. Încercăm să formăm noi sportivi în această ramură minunată a sportului şi să şlefuim noi caractere. De curând, Karate-ul Kyokushin a fost recunoscut de către Minister ca disciplină sportivă. Şi, bineînţeles, rezultatele au reînceput să apară“, mai spun cei de la Shobu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii