Totul despre Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii Interviu cu preşedintele Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operaţii, col. (r) dr. Vasile Vreme
Totul despre Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii: Interviu cu preşedintele Ordinului Militar al Veteranilor
09 Nov, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
6666
Marime text
Pe data de 11 noiembrie se comemorează şi se sărbătoreşte Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii. Preşedintele Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operaţii, col.(r) dr. Vasile Vreme, a oferit cotidianului ZIUA de Constanţa un interviu legat de acest eveniment, de obiectivele Ordinului Veteranilor şi de activităţile desfăşurate în general în teatrele de operaţii externe.
În cadrul interviului, col.(r) dr. Vasile Vreme a precizat că Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii va fi sărbătorită în toate garnizoanele din ţară şi în bazele din străinătate unde România are dislocate detaşamente ce desfăşoară misiuni specifice.
De ce a fost aleasă data de 11 noiembrie pentru comemorarea şi sărbătorirea Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii?
Comemorarea şi totodată sărbătorirea Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii pe data de 11 noiembrie, a fost aleasă pentru că la această dată, primii militari români - Sg.maj. Iosif Silviu Fogoraşi şi Sg.maj. Mihail Anton Samuilă - au fost primul ucis iar cel de-al doilea iniţial rănit (decedat în urma rănilor), în timp ce o patrulă a Batalionului 151 „Războieni“ (Lupii Negri) a fost atacată lângă localitatea Spin-Buldak din Afghanistan, în apropierea graniţei cu Pakistan. În acest fel, această zi este celebrată şi în semn de recunoştinţă pentru efortul şi sacrificiul militarilor care au executat misiuni în teatrele de operaţii din afara teritoriului ţării.
Care este semnificaţia acestei zile pentru Armata României?
Denumită iniţial „Ziua Armistiţiului“ , data de 11 noiembrie marchează totodată încheierea oficială a Primului Război Mondial. La ora 11, în cea de-a 11 zi a celei de-a 11 luni a anului 1918, forţele aliate au semnat armistiţiul cu Germania, punându-se astfel capăt războiului. De remarcat faptul că pentru Armata Română însă, luptele nu se încheiau, trupele sale fiind nevoite să intervină cu forţa armelor pentru apărarea frontierei de pe Nistru şi pentru restabilirea ordinii democratice în Ungaria, împotriva bolşevicilor, până în 1919.
Câţi militari români au murit ori au fost răniţi în misiunile executate în teatrele de operaţii, în perioada 1996 şi până în prezent?
Până în prezent au căzut la datorie în teatrele de operaţii din afara statului român 30 de militari români şi au fost răniţi un 176 de militari, astfel: 152 - Afghanistan; 18 - Irak; 4 - Bosnia, 2 - Kosovo. De asemeni, 7 militari români au fost diagnosticaţi cu sindrom posttraumatic de luptă, acest fenomen fiind însă, cu siguranţă, mult mai amplu…
Cum va fi marcată anul acesta Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii?
Şi în acest an, conform ordinului ministrului, Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii va fi sărbătorită în toate garnizoanele din ţară şi în bazele din străinătate unde România are dislocate detaşamente ce desfăşoară misiuni specifice. Ordinul Militar al Veteranilor din Teatrele de Operaţii va participa cu o delegaţie de militari veterani la ceremonia ce se va desfăşura în Garnizoana Bucureşti la Monumentul Eroilor căzuţi în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, din Parcul Tineretului.
Care sunt principalele obiective ale Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operaţii, pentru viitorul apropiat?
Ordinul Militar al Veteranilor din Teatrele de Operaţii şi-a propus o serie de obiective în viitorul apropiat, cum ar fi:
Încheierea unor convenţii de colaborare cu centre de tratament sau agrement, de analize medicale, cu autorităţile publice sau locale, în beneficiul militarilor veterani şi în special al celor răniţi, organizarea unor acţiuni sportive şi de caritate în sprijinul şi beneficiul veteranilor răniţi. Îmbunătăţirea legislaţiei cu privire la drepturile militarilor veteran; am depus în acest sens, o serie de amendamente la proiectul legislativ Pl-x 264/2019, care se află în dezbatere la Comisia de Apărare a Camerei Deputaţilor - for decizional.
Ordinul Veteranilor desfăşoară permanent activităţi pentru popularizarea faptelor de arme ale camarazilor veterani, precum şi de promovare a cultului eroilor şi a tradiţiilor militare româneşti.
Citeşte şi:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii