Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:26 20 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ultramaraton de la Galați la ZIUA de Constanța Povestea militarului Laurențiu Cobzaru. Dintr-o familie cu mulți frați, în alergare, pentru cauze umanitare (GALERIE FOTO + VIDEO)

ro

16 Aug, 2022 00:00 2986 Marime text

 
  • Laurențiu Cobzaru are gradul de caporal clasa a III-a și e polițist militar la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”.
  • Militarul e binecunoscut pentru alergările sale pe distanțe lungi, cele mai multe dintre ele efectuate în scop umanitar.
  • La ZIUA de Constanța, Laurențiu Cobzaru a oferit în mod simbolic un drapel al României, iar din partea noastră, militarul gălățean a primit o plachetă.
 
Militarul gălățean Laurențiu Cobzaru și-a îndeplinit cu brio o nouă misiune dintre cele pe care și le-a asumat, pe plan sportiv și umanitar, încheind cu bine, luni, ultramaratonul Galați - Constanța, la care a luat parte în cinstea Zilei Marinei Române, dar și susținând o cauză umanitară, în cadrul campaniei „Fii tu un erou - România“.
 
Laurențiu Cobzaru are gradul de caporal clasa a III-a și e polițist militar la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”. Prieten bun al redacției noastre, Laurențiu Cobzaru a decis să-și încheie cursa din acest an de Ziua Marinei Române la ZIUA de Constanța, unde a oferit în mod simbolic un drapel al României.

Din partea ZIUA de Constanța, militarul gălățean a primit o plachetă, Meritul Sportiv și Umanitar, „în semn de înaltă recunoaștere și apreciere pentru inițiativela sale sportive și umanitare, desfășurate și în Dobrogea, inclusiv de Ziua Marinei Române 2022“.     
 
216 kilometri parcurși
 
Binecunoscut pentru alergările sale pe distanțe lungi, cele mai multe dintre ele efectuate în scop umanitar, Laurențiu Cobzaru a parcurs acum distanța Galați - Constanța, de 216 kilometri, în 45 de ore, pe traseul Galați - Măcin - Atmagea - Ceamurlia de Sus - Râmnicu de Jos - Târgușor - Mihail Kogălniceanu - Ovidiu - Constanța. A plecat din Galați sâmbătă, 14 august, la ora 12.30, ajungând la Constanța luni, 15 august, în jurul orei 10.00.  
 
„Îndemn oamenii să ajute“
 
„În primul rând, doresc să vă mulțumesc din suflet pentru faptul că m-ați primit și că ați fost de acord să-mi duc mai departe mesajul. Astăzi (n.r. luni, 15 august), e o zi importantă pentru militarii din forțele navale. Am efectuat un ultramaraton, de la Galați la Constanța, pentru două cauze cauze umanitare, Alexandra și Valentina. Alexandra are nevoie urgentă de sprijin pentru tratament, iar Valentina din păcate a decedat, vineri seara. Am susținut în continuare cauza umanitară, în memoria ei, am scris și pe Facebook. Persoanele care doresc să ajute părinții o pot face. Acest ultramaraton este totodată și de Ziua Marinei Române și mă simt onorat să ajung aici. Pentru mine, cursa nu a fost grea, e mai grea pentru persoanele pe care le susțin. Mesajul meu este și a fost întotdeauna umanitar. Îndemn oamenii să ajute, fiindcă acesta e cel mai important lucru“, a declarat Laurențiu Cobzaru, la redacția ZIUA de Constanța.

 
A dormit într-o stație de autobuz și într-un parc
 
În prima zi, Laurențiu Cobzaru a parcurs 113 kilometri, în aproape 22 de ore, iar apoi, luni, a atins punctul terminus după 216 kilometri și 45 de ore de la plecarea din Galați. „Am combinat mersul cu alergatul. Punctele de hidratare le-am avut în fiecare sat ori localitate prin care am trecut. Nu am avut probleme pe traseu. În prima seară, am dormit într-o stație de autobuz, iar în a doua seară, aproape de Ovidiu, am găsit o bancă într-un părculeț. Am avut doar puține zgârieturi, murdar, în rest… Pentru mine, aceste curse sunt umanitare, iar întotdeauna când am susținut o asemenea cauză m-am implicat în totalitate și am dus până la capăt misiunea propusă“, a mai spus militarul gălățean.
 
„Asta e tot ce contează“
 
Acesta a început să participe la alergări în urmă cu nouă ani, iar la ultramaraton ia parte de șapte - opt ani. „Eu provin dintr-o familie cu mulți frați și vedeam la ceilalți copii cum aveau, noi nu prea aveam, plus că împărțeam lucrurile între noi. Atunci am zis, vorbind mai mult cu Dumnezeu: «Doamne, dacă mă ajuți să reușesc în viață, voi ajuta și eu, la rândul meu. Prin aceste curse vreau să duc mai departe mesajul umanitar. Asta e tot ce contează. Nu m-a interesat imaginea mea. Nu. Acest lucru chiar nu are valoare“, a mai arătat Laurențiu Cobzaru.
 

Alergare de Ziua Marinei și acum doi ani
 
În 2020, militarul gălățean și alți doi alergători au celebrat Ziua Marinei Române printr-o alergare Baia (județul Tulcea) - Constanța, prin care au și susținut cauza umanitară „Aripi pentru Sara Maria“, din campania „#FiiTuUnErou - Sprijin, speranță, șansă la viață!“, pentru ajutorarea fetiței unui militar de pe Fregata „Regina Maria“. Ceilalți doi alergători au fost plt. maj. Costel Mazâlu, din Brăila (de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila) și Ioan Chifu, din Năvodari (fost polițist, în prezent pensionar). Cei trei au avut ca punct terminus Muzeul Marinei Române.
 
Curse pe litoral
 
Laurențiu Cobzaru și Costel Mazâlu au la activ multe curse pe distanțe lungi (în multe dintre ele beneficiind și de sprijinul lui Ioan Chifu), cu prilejul unor zile de rezonanță ale României, precum Ziua Pompierilor, Ziua Principatelor Române, Ziua Protecției Civile, Ziua Eroilor, Ziua Drapelului Național, Ziua Armatei Române sau Ziua Imnului Național. Caporalul Cobzaru a participat la multe întreceri şi la Mamaia, şi în judeţul Constanţa, nelipsind de la startul cursei Galaţi - Constanţa din 2017 (în cinstea Zilei Naţionale a României), al „Maratonului Nisipului“, al „Autism 24h Marea Neagră“, al „Black Sea 10K“, al Trichallenge, al „Alerg pentru Unirea de la Marea Neagră“ ori al Crosului Năvodariului, din iulie 2021.
 
Trofeul „Omul Anului“
 
Totodată, militarul gălățean se numără printre cei cărora Statul Major al Forţelor Terestre le-a acordat Trofeul „Omul Anului 2020”. Caporalul Cobzaru a fost laureat cu această distincţie după ce a obţinut premiul I la secţiunile a 7-a şi a 8-a, „Moral, bunăstare şi recreere”, respectiv „Sănătate şi sport”, în cadrul concursului organizat la nivelul SMFT. De asemenea, Laurenșiu Cobzaru a fost laureat cu distincția „Omul Anului“ și pe 2021!  
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța și Facebook (Laurențiu Cobzaru)
 
Citește și:
 
De Ziua Marinei Române, militarul Laurențiu Cobzaru aleargă de la Galați la Constanța, punctul terminus fiind ZIUA de Constanța (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii