Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:44 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un tânăr din Tulcea este campion internațional la 10 kilometri de înot în ape deschise. Iată cine e

ro

15 Oct, 2023 15:17 1005 Marime text
Foto cu rol ilustrativ. Sursă foto: Pixabay
  • Andrei Enache, un tânăr înotător de 18 ani, legitimat la Steaua Bucureşti, antrenat de Andrei Rădulescu, a câştigat locul I la proba de 10 kilometri din ultima etapă a concursului Aqua Challenge, desfăşurată la Nisa, în Franţa (timpul oficial - o oră şi 50 de minute), fiind unul dintre cei mai buni de la nivel internaţional la înot în ape deschise.

Andrei Enache, un tânăr înotător de 18 ani, legitimat la Steaua Bucureşti, antrenat de Andrei Rădulescu, a câştigat locul I la proba de 10 kilometri din ultima etapă a concursului Aqua Challenge, desfăşurată la Nisa, în Franţa (timpul oficial - o oră şi 50 de minute), fiind unul dintre cei mai buni de la nivel internaţional la înot în ape deschise, conform Agerpres.

Concursul de înot în ape deschise, desfăşurat în Baie des Anges, a reunit la start câteva sute de sportivi, la proba de 10 kilometri înscriindu-se 91 de persoane.

„Timpul cu care am câştigat această probă îmi dă foarte mari speranţe pentru concursurile pe plan internaţional, etapele de Cupă mondială, campionat mondial şi, de ce nu, Jocurile Olimpice. Chiar dacă nu este un etalon în ape deschise, nu poţi înota la fel peste tot. Orientându-mă la competiţiile de afară, timpul meu este dintre cei mai buni", a declarat pentru AGERPRES Andrei Enache.


Tânărul sportiv are zilnic două antrenamente în timpul cărora înoată peste 12 kilometri şi se pregăteşte acum pentru concursul Oceanman, care va avea loc pe data de 3 noiembrie, în Ayia Napa, Cipru.

„Următorul concurs este Oceanman la care voi participa la proba de 10 kilometri, iar la o săptămână după acesta va avea loc Campionatul naţional în bazin scurt care va fi la Otopeni şi acolo am stabilit cu antrenorul meu să luăm în considerare îmbunătăţirea timpilor realizaţi anul trecut. Focusul nostru este însă pe ape deschise, să căpătăm cât mai multă experienţă şi să ajungem să participăm la competiţiile mari", a mai spus Andrei Enache.


El a intrat în bazin la vârsta de 4 ani, după ce părinţii au văzut că are foarte multă energie, iar doi ani mai târziu a început să practice înotul de performanţă la clubul Daimon din Bucureşti, printre primii antrenori fiind Vali Roşioară.

Andrei Enache a câştigat primul titlu de campion naţional la vârsta de 15 ani, la proba de 200 de metri fluture, una dintre cele mai dificile probe de înot în bazin.

„Fluturele constă foarte mult în tehnică şi forţă, iar în probele de ape deschise consider că forţa căpătată în procedeul fluture mă ajută, pentru că în ape deschise înoţi într-o oarecare forţă, într-un oarecare ritm alert şi asta îţi dă fluturele", a precizat sportivul.


În anul 2021, la prima ediţie a Campionatului naţional de înot în ape deschise organizat la Constanţa de Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern, Andrei Enache a obţinut locul al doilea la proba de 5 kilometri, după Vlad Stancu, iar anul trecut a câştigat titlul de campion naţional, titlu pe care şi l-a păstrat şi anul acesta.

„Prima experienţă în ape deschise a venit la îndrumarea lui Paul Georgescu. Fiind prieten cu el şi cunoscându-ne de la bazin, m-a îndrumat să particip la prima ediţie a concursului de open water care s-a desfăşurat odată cu Aqua Challenge (2021, n.r.). În apele deschise îmi place că am propriul meu culoar, propriul meu traseu şi propriul meu ritm. Nu mă împinge nimeni de la spate şi nu mă stresează nimeni în cursă. E o experienţă total diferită de cea din bazin. Încurajez cât mai mulţi sportivi să încerce şi înotul în ape deschise, pentru că este foarte interesant", a afirmat Andrei Enache.


Anul acesta, tânărul sportiv a câştigat titlul de vicecampion mondial la înot în ape îngheţate, temperatura apei fiind între 0 grade Celsius şi 5 grade Celsius.

„Această pot să-i zic nebunie tot Paul Georgescu mi-a insuflat-o. A văzut că rezist la acea temperatură şi că pot performa, aşa că m-a încurajat. Fiind prima experienţă în ape îngheţate, nu am avut foarte multe cunoştinţe, pentru că de asemenea este foarte diferit de bazin şi de ape deschise, însă am evoluat foarte bine la probele de 100, 250 şi 500 metri liber, la 250 de metri clasându-mă pe locul al II-lea în clasamentul general", a menţionat Enache.


Participarea lui anul viitor la Campionatul mondial de înot în ape îngheţate care se va desfăşura la Oradea, la începutul lunii februarie, este incertă deocamdată.

„Dacă lucrurile se vor aşeza în aşa fel încât să particip la Campionatul mondial de la Doha, ape deschise, va trebui să aleg dacă voi merge la Campionatul mondial de înot în ape îngheţate de la Oradea. Vom vedea săptămânile, lunile următoare", a afirmat sportivul.


Elev în clasa a XII-a, Andrei Enache preferă să se plimbe în timpul liber cu prietenii sau familia în Piaţa Victoriei, Dorobanţi şi în parcul Cişmigiu, iar seara citeşte cărţi de dezvoltare personală.

„Înainte de concursuri, ascult tehno, house. Mă linişteşte şi mă şi motivează", a mărturisit tânărul.


El a mai spus că cel mai mare sacrificiu pe care l-a făcut pentru sportul de performanţă a fost renunţarea la timpul petrecut cu prietenii.

„De la prima medalie am fost foarte entuziasmat, dar niciodată nu m-am gândit că pot ajunge până aici. Uitându-mă în spate, îmi place drumul pe care l-am parcurs. Peste zece ani, sper să fi participat cel puţin la o Olimpiadă şi să fi avut rezultate cât mai bune la competiţiile internaţionale. Atunci, probabil că voi fi antrenor sau preparator fizic, dar sigur voi fi tot în legătură cu sportul, cu înotul", a conchis Andrei Enache.


El se pregăteşte acum pentru ca anul viitor să devină student la Facultatea de psihologie.



Citește și:
Fotbal: Echipa feminină Farul Constanța, succes la scor cu ACS Tg. Mureș 1898
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii