Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:11 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vicecampioană a lumii S-au împlinit 30 de ani de când Farul Constanţa uimea rugby-ul mondial la turneul Masters

ro

21 Dec, 2016 00:00 25931 Marime text
În decembrie 1986, campioana României la rugby, Farul Constanţa, participa cu mare succes la turneul Masters din Franţa, la care a fost invitată crema rugby-ului mondial. Practic, întrecerea a fost un fel de Campionat Mondial al cluburilor.

La competiţie au evoluat opt echipe, Toulouse şi Agen (campioana, respectiv finalista campionatului 1985/1986 din Franţa), CA Banco de la Nacion (Argentina, campioană în întrecerea Buenos Aires), Farul Constanţa (campioana României), Fiji Barbarians, L'Aquila Rugby (vicecampioana Italiei, campioana, Petrarca Padova, declinând invitaţia), Ponsonby (Noua Zeelandă, câştigătoarea campionatului Auckland) şi West Brisbane (Australia). Infirmând calculele hârtiei, Farul Constanţa a disputat finala turneului Masters, contra echipei din Toulouse.
 
Constănţenii, care îl aveau pe banca tehnică pe legendarul antrenor Mihai Naca, au susţinut primul meci, în sferturi, la Brive, contra puternicei echipe Ponsonby, condusă din teren de căpitanul Andy Haden. Farului nu i se dădea nicio şansă, motiv pentru care gazdele le rezervaseră deja românilor biletele de întoarcere în ţară! Surpriză însă, după un meci foarte bun, Farul se impune cu 21-15.

Supărat, Andy Haden a plecat acasă cu primul avion

„Ne bucurăm firesc, operatorii televiziunii franceze dau buzna în cabină, «scotocind» cu imaginea chiar şi în sacoşele de echipament. Cine sunteţi voi, cei care aţi eclipsat Gloria rugby-ului de la Antipozi? Banchetul organizat în sala primăriei din Brive se desfăşoară în linişte. Nimănui dintre cei prezenţi, afară de jucătorii români, care au muncit şi luptat cu abnegaţie, nu-i vine să creadă. Ponsonby eliminată de Constanţa! Calculele gazdelor au fost date peste cap. Am devenit vedete, Andy Haden pleacă acasă cu primul avion, supărat pe coechipierii lui. După banchet, rămân singur în holul hotelului şi privesc pe una dintre ferestrele din sala recepţiei. Aş vrea să fiu acolo unde se tipăresc jurnalele dimineţii. Ce titlu vor da ziariştii atât de cunoscători de rugby articolelor lor? Cum ne vor caracteriza jocul? Citesc lacom printre jurnale: «Rigurozitatea românilor», «Ultimul cuvânt a fost al românilor». Titluri sobre, caracterizând lupta din teren. Cronicarii de rugby şi-au dat seama că au de-a face cu o echipă matură, care nu a ieşit din albia tactică a jocului de rugby“, scrie fostul internaţional român Florian Constantin în cartea „50 de ani de rugby la Constanţa”, pe care o semnează împreună cu Nicolae Dan. Rugbyst al Farului în acea perioadă, Florian Constantin nu a jucat la turneul din Franţa, fiind oficial (team manager) al delegaţiei constănţene.

Dumitraş, accidentat grav la ochi

 În semifinale, Farul Constanţa înfruntă, chiar pe stadionul adversarilor, echipa Agen, o forţă a rugby-ului francez, la care evolua şi căpitanul echipei naţionale a Franţei. În faţa a 12.000 de spectatori, dar şi a preşedintelui Federaţiei Franceze de Rugby, formaţia din România reuşeşte un nou meci memorabil şi se impune cu 10-3, după ce conduce cu 10-0! Partida a fost marcată însă de gesturile nesportive şi de durităţile francezilor, care nu au putut accepta cu sportivitate că victoria se ducea spre Farul.

„Încep apoi o serie de gesturi total nesportive, cu scop de intimidare, străine de terenul de rugby şi de spiritul de fair-play, care îl scot din joc pe flancherul nostru, Dumitraş, grav accidentat la ochiul drept. Când au văzut că nu pot recupera diferenţa de scor, francezii au apelat la un joc total nesportiv, dar cu un singur scop, decimarea noastră înaintea finalei cu Stade Toulouse, ceea ce, într-adevăr, au reuşit“, povesteşte în carte Florian Constantin. Meciul cu Agen s-a jucat pe 20 decembrie 1986, deci ieri s-au împlinit 30 de ani de la acel triumf răsunător al Farului!

Un nou duel cu Dubroca

Florian Constantin face şi o analiză a acestui mare succes. „Secretul victoriei asupra Agenului? Mobilizarea exemplară a tuturor jucătorilor şi, mai ales, ambiţiile ultimilor internaţionali români, Opriş, Dumitru, Dumitraş, Lungu şi Toader, care au vrut, aici, la Agen, să-i demonstreze lui Dubroca (căpitanul echipei Franţei) că înfrângerea de pe Giuleşti, din octombrie, cu numai două luni în urmă, a fost un accident“, scrie Florian Constantin.

La banchet, fariştii au cântat în limba franceză 

În finală, Farul Constanţa urma să joace cu Toulouse, iar bucuria succesului cu Agen le-a fost ştirbită întrucâtva constănţenilor de absenţele pe care aveau să le aibă în meciul pentru titlu. „Am venit la banchet cu durerea în suflet că nu mai putem alinia în finală câteva piese importante ale echipei noastre. Băieţii noştri au cântat, chiar şi în limba franceză, dovedindu-le celor de la Agen că suntem sportivi. Profesorul Naca s-a retras într-un colt, preocupat de gândul că nu poate alinia în finală cea mai bună formaţie, câţiva jucători de bază ai echipei acuzând lovituri şi traumatisme grave“, prefaţează Florin Constantin finala, în „50 de ani de rugby la Constanţa”.

Elementul principal al înfrângerii din finală

Problemele de lot pe care le-au avut constănţenii, dar şi forţa de joc deosebită a lui Toulouse au făcut ca victoria din ultimul act să-i aparţină echipei franceze la scor, 47-3. Farul a rămas cu medalia de argint, însă şi aceasta e o performanţă extraordinară. „Despre finala Masters 86 se pot spune foarte multe lucruri, îndeosebi legate de tactica abordată. Adevărat este că echipa franceză are o linie de treisferturi de excepţie. Mă refer la Lopez, Cordoniou, Noves, Bonneval, Chervet, Rancoule. Această linie de treisferturi este servită de multe baloane curate, opera unei înaintări muncitoare, puternice, dar şi foarte agresive. Tactica lui Skrela şi Villepreux de a ţine mult mingea în teren, obosindu-i şi mai mult pe băieţii noştri, a dat roade. Scuze şi motivaţii pentru înfrângere se pot găsi, dar faptul că nu am putut alinia cea mai bună formaţie rămâne elementul principal şi cel mai regretabil“, arată Florian Constantin în carte.

Jean Favre a crezut în ei

Aceeaşi sursă vorbeşte şi despre ecoul pe care l-au avut evoluţiile de senzaţie şi rezultatele neaşteptate ale Farului la acest turneu Masters. „Scorul prea sever pe care l-a adus finalul nu ne-a lăsat să ne bucurăm nici măcar de jocul de artificii organizat de gazde, nici de spectacolul oferit la recepţia finală. Dar ne-au bucurat cuvintele preşedintelui echipei Stade Toulouse, Jean Favre, care ni s-a adresat nouă, românilor, mulţumindu-ne pentru comportamentul etic deosebit, atât din teren, cât şi din afara lui. El a crezut în noi şi pentru valoarea noastră am primit invitaţia la acest Masters. A doua zi, pe aeroport, citim cronica finalei în L'Equipe: «Finala pe fond european» a Mastersului. Suntem, totuşi, în anul 1986, a doua echipă de club din lume, spune preşedintele CJEFS (n.r. Consiliul Judeţean pentru Educaţie Fizică şi Sport) Constanţa, Ivan Dumitru“, consemnează Florian Constantin.

„Ne-am făcut pe deplin datoria”

Fostul internaţional român şi fost preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Rugby Constanţa încheie în cartea „50 de ani la rugby la Constanţa” capitolul „Farul la Master 1986“ cu aprecierile: „În locul finalei nord - sud, a avut loc o finală vest - est. Deci, calculele gazdelor duceau la o finală Stade Toulouse - Ponsonby, dar jucătorii români, jucând de o manieră excepţională, au determinat o finală Stade Toulouse - Farul Constanţa. Şi cred că ne-am făcut pe deplin datoria, în spiritul jocului de rugby, spre cinstea şi gloria rugby-ului, a sportului românesc”.

„La ora aceasta, e o performanţă de neegalat”

La 30 de ani de la acele evenimente memorabile din Franţa, care au avut în centrul lor Farul Constanţa, Florian Constantin subliniază din nou dimensiunea victoriilor constănţene de la Masters. „La ora aceasta, e o performanţă de neegalat. Cred că în următorii 25 de ani nicio echipă din România nu va putea atinge un asemenea succes“, arată Florian Constantin, în prezent preşedinte al ACS Rugby Team Constanţa.

Eroii Farului Constanţa

Eroii Farului Constanţa de la Masters 1986 au fost: Florea Opriş, Emilian Grigore, Dan Prisăcaru, Nicolae Lupu, Leodor Costea (linia I), Gheorghe Dumitru, Sergiu GalanŞtefan Constantin, Hari Dumitraş, Ene NeculaViorel Giuglea (linia a II-a), Vasile Ion, Vlad Pădureanu (demi de mele), Romeo Bezuşcu (uvertură), Adrian Lungu, Gheorghe Varga (centri), Marcel Toader, Adrian Pllotschi, Nicuşor Dinu (aripi), Gheorghe Florea (fundaş). Din delegaţia constănţeană care a făcut deplasarea în Franţa au mai făcut parte Dumitru Ivan (preşedintele CJEFS), Mihai Naca, Florian Constantin, iar din partea clubului Farul Ion Gugoaşă, Traian Pătrăhău şi Nicolae Dan.

Sursa foto: Farul Constanţa 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii