Zece ani de când Horia Tecău a triumfat la Australian Open. A fost primul titlu de Mare Șlem al campionului constănțean!
Zece ani de când Horia Tecău a triumfat la Australian Open. A fost primul titlu de Mare Șlem al campionului
29 Jan, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2674
Marime text
- Cotați cu a opta șansă la cucerirea trofeului, Tecău și Mattek-Sands au trecut în finală de capii de serie numărul cinci.
- Ulterior, campionul constănțean avea să mai dispute două finale la Australian Open.
- După o carieră prodigioasă în sportul alb, Horia a decis în finalul lui 2021 să pună punct participării la turnee, însă va mai evolua o perioadă pentru România în Cupa Davis.
În urmă cu zece ani, pe 29 ianuarie 2012, jucătorul constănțean de tenis Horia Tecău câștiga primul său titlu de Mare Șlem din carieră, la Australian Open, în proba de dublu mixt, alături de americanca Bethanie Mattek-Sands.
Cotați cu a opta șansă la cucerirea trofeului, Tecău și Mattek-Sands au trecut în finală de capii de serie numărul cinci, indianul Leander Paes și rusoaica Elena Vesnina, în trei seturi, scor 6-3,5-7,10-3. A fost un succes de răsunet, Horia și Bethanie realizând pe parcursul Australian Open cinci victorii, în condițiile în care se înscriseseră între cele 32 de perechi de la dublu mixt pe ultima sută de metri. Fără a avea un obiectiv precis în turneu, perechea româno - americană a evoluat fără presiune și nu s-a oprit decât după ce a ridicat trofeul deasupra capului. De-a lungul întrecerii, până în finală, viitorii campioni au trecut, rând pe rând, de Frantisek Cermak (Cehia) / Lucie Hradecka (Cehia), scor 4-6,6-3,10-6 - în primul tur; Andy Ram (Israel) / Yaroslava Shvedova (Kazahstan), scor 6-4,7-6(2) - în turul doi; Bruno Soares (Brazilia) / Jarmila Gajdosova (Australia), scor 4-6,6-1,13-11 - în sferturi; Mahesh Bhupathi (India) / Sania Mirza (India), scor 6-3,6-3 - în semifinale.
Atât pentru Tecău, cât și pentru Mattek-Sands Australian Open 2021 a fost primul turneu de Grand Slam câștigat din palmares. Horia este primul rând care câștigă la Australian Open și primul din 1979, după Virginia Ruzici, care obține un trofeu de Mare Șlem. „Mă încearcă sentimente incredibile. Sunt fericit că am reulit să câștig primul titlu de Grand Slam, după două finale pierdute. E greu să te impui în astfel de întreceri. Îmi va lua ceva timp să realizez importanța acestui succes din Australia“, declara Horia Tecău.
Ulterior, campionul constănțean avea să mai dispute două finale la Australian Open, la dublu mixt, ambele pierdute. În 2014, alături de Sania Mirza, a cedat în ultimul act în fața perechii Kristina Mladenovic (Franța) - Daniel Nestor (Canada), scor 6-4 4-6 [10-5]. În 2016, a avut-o ca parteneră pe Coco Vandeweghe (SUA), iar cei doi au fost învinși în meciul pentru titlu de cuplul Elena Vesnina (Rusia) - Bruno Soares (Brazilia), scor 6-4, 4-6, 10-5.
După o carieră prodigioasă în sportul alb, campionul a decis în finalul lui 2021 să pună punct participării la turnee, însă va mai evolua o perioadă pentru România în Cupa Davis. Următoarea întâlnire a tricolorilor în competiție va fi cu Spania, pe terenul acesteia, pe 4 și 5 martie 2022, în barajul pentru calificarea la turneul final al Cupei Davis 2022. Horia a petrecut 18 ani în circuitul profesionist, cucerind 38 de trofee la dublu și disputând alte 24 de finale. El a cucerit trei titluri de Grand Slam, două la dublu masculin și unul la dublu mixt, susținând și cinci finale în turnee de Grand Slam.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto: Facebook (Federația Română de Tenis)
Citește și:
Campionul constănțean Horia Tecău își serbează miercuri ziua de naștere
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii