Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:35 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Licitaţie controversată la o instituţie publică. Precedent grav

ro

13 May, 2015 10:42 2015 Marime text
În 2012, Romsilva a acordat inventarierea fondului forestier unei firme fără capacitate tehnică de implementare, afacere ajunsă şi în atenţia DNA. Jurnaliştii de la ştiripesurse.ro scriu că Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a lansat licitația pentru furnizarea unui "Sistem informatic integrat economic – resurse umane". ANCOM dorește un sistem informatic integrat economic doar pentru baza de date SQL SERVER, ceea ce înseamnă Microsoft, respectiv dedicaţie pentru Totalsoft, firma care s-a ocupat şi de numărarea copacilor la Romsilva.
 
În anul 2012, Romsilva anunța că Totalsoft și Softwin au implementat un sistem informatic complex (ERP). Proiectul ar fi trebuit să permită angajaților din toate unitățile silvice să inventarieze fondul forestier pe categorii și coduri bine definite, să conducă la diminuarea și înlăturarea pierderilor. Ar fi trebuit să îmbunătățească accesibilitatea fondului forestier, în corelație cu metodele și tehnologiile modern de exploatare a lemnului, respectând cerințele de protecție a mediului.
 
Acest sistem asigură culegerea și gestionarea informațiilor forestiere, a proceselor administrative, financiare și contabile, managementul documentelor și nu numai, asigurând accesul tuturor factorilor interesați la acestea, în scopul unei gestionări performante a companiei. Sistemul, în valoare de 1 milion de dolari , ar fi trebuit să permită Romsilva gestionarea activităților într-o bază de date unică, asigurând accesul a 500 de utilizatori concurenți și peste 1000 de utilizatori ai secțiunii de portal web. Doar că sistemul este mort. Nu este și nici nu a fost niciodată funcțional.
 
În raportul Curții de Conturi pe anul 2012 se menționează că "Regia Națională a pădurilor – ROMSILVA a plătit nejustificat consorțiului furnizor SC Totalsoft SA și SC Softwin SRL suma de 3,344,000 lei reprezentând prețul contractului pentru toate cele 15 module ale sistemului informatic integrat CHARISMA ERP (planificarea resurselor întreprinderii)". Conform contractului, termenul a fost depășit cu patru ani, iar din cele 15 module ale sistemului doar modulul referitor la calculul salariilor este funcțional, acesta neavând legatură cu activitățile tehnico-operative ale regiei.
 
Actualul director al Romsilva, Adam Crăciunescu,  a declarat că "firma Totalsoft nu a avut capacitatea tehnică să implementeze proiectul. Ei s-au angajat că vor face, dar ne-au amăgit tot timpul. Banii s-au dat, dar softul nu este funcțional".
 
Potrivit curentul.info, licitația de sistem informatic integrat pare pregatită pentru Totalsoft, pentru că ANCOM a specificat în caietul de sarcini că va pune la dispoziție baza de date Microsoft SQL. Dar analizând licitațiile desfășurate de ANCOM, observăm cu ușurință că ANCOM a achiziționat și licențe de baze de date ORACLE. De ce nu le pune și pe acestea la dispoziție? Cu siguranță cine va oferta ERP pe MICROSFT va avea o economie substanțială la licențe. Cine va oferta ORACLE va trebui să le includă în preț și să oferteze și aceste licențe. Dacă ANCOM ar fi pus la dispoziție și licențele ORACLE pe care le deține poate ar fi primit mai multe oferte mai bune decât cele pentru MICROSOFT SQL.

Integral pe stiripesurse.ro

Sursa: stiripesurse.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii