Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:17 27 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Independenței SUA Interviu cu Kate Mower – „Americanii cred că lumea s-a născut pe 4 iulie! E un fel de sărbătoare religioasă. E ceva divin“

ro

04 Jul, 2022 16:07 1318 Marime text
Kate Mower
 
  • Kate Mower, născută în Utah, SUA, studiază arheologia în Constanța și spune că din 2013 continuă să se întoarcă în România, de parcă ar fi atrasă de un magnet.

Primul cuvânt pe care l-a învățat la noi este „mulțumesc”. Românii au primit-o cu brațele deschise și ea se simte aici ca acasă, ceea ce o face să se întoarcă mereu.

Cea care a întâmpinat-o la malul Mării Negre a fost Ludmila Martanovschi, profesoară la Universitatea Ovidius din Constanța.
Așa a început povestea ei pe meleaguri dobrogene. Acum face săpături în Dobrogea, în colaborare cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, încercând să scoată la suprafață secretele arheologilor români.
 
Într-un interviu în exclusivitate pentru ZIUA de Constanța, ea ne-a povestit ce înseamnă ziua de 4 iulie pentru americani și cum percepea această sărbătoare în copilărie. Utah este un loc în care oamenii pun accent pe religie și își ghidează viețile după aceste reguli, spune ea, iar România este similară din acest punct de vedere.
 
 
„4 iulie s-a schimbat foarte mult pe parcursul vieții mele. De fapt, s-a schimbat modul în care privesc această zi. Acum o văd ca pe un moment de reflecție privind viitorul SUA. În copilărie, 4 iulie era despre patriotism și celebrare a Statelor Unite ale Americii. După atentatele de la 11 septembrie cred că am pierdut asta.

E diferit acum. În copilărie, am crescut în Utah, unde se sărbătorește Ziua Pionierilor pe 24 iulie. Noi celebrăm ambele zile cu artificii și festivități. Sunt mulți membri ai familiei, grătare și multă mâncare! De obicei ne ducem în parc, mâncăm mult și ne uităm la artificii. Îmi plăcea acest lucru când eram copil.

În copilărie, celebram țara. Pe la vârsta de 10 ani am devenit critic. Cum celebrezi când s-au întâmplat atâtea atrocități? Am învățat despre sclavie, genocid, indigeni. Cum faci față acestor lucruri când țara ta nu și-a cerut niciodată scuze și nimeni nu vorbește despre asta?”
 
Americanii cred că lumea s-a născut pe 4 iulie
 
„Americanii cred că lumea s-a născut pe 4 iulie. E aproape un fel de sărbătoare religioasă. E ceva divin! Este foarte adânc înrădăcinat în conștiința colectivă.
Americanii vor să se gândească la ei ca cei care fac lumea un loc mai bun. Copiii cred în asta. O învață la biserică, la televizor, în filmele Marvel.
Românii nu cred că țara lor este făcută de Dumnezeu. Eu asta văd.”
 
Pentru ce sunt mândrii americanii?

„Sunt mândri pentru liberalism și libertate, pentru constituție și alegeri. Totuși, uită că este vorba despre societatea «albă». Celebrăm ideea de libertate.
Eu sunt mândră de familia mea și trecutul meu, de strămoșii mei, de cei dinaintea mea.”
 
Cel mai frumos 4 iulie a fost în România!
 
„Cel mai frumos 4 iulie a fost în România. Eram în Deva, făceam săpături cu o echipă de români. Au vrut să ne facă să ne simțim ca acasă. Au adus steaguri cu SUA și România, gogoși și popcorn! A fost foarte drăguț, cel mai frumos 4 iulie!
Anul acesta nu am planuri, voi fi la muzeu, muncind.”
 
 
De ce vor atâția oameni să meargă în SUA?

„SUA este o țară bogată. Sunt multe oportunități pe care nu le găsești în altă parte.
Eu sunt totuși sceptică în ceea ce privește «visul American».
Americanii vor să creadă în acest vis.”
 
Kate Mower spune că a început să se simtă ca o româncă și înțelege frustrările constănțenilor. Ea se plânge că drumurile sunt proaste, lucrările durează o veșnicie și birocrația este în floare. Mesajul transmis pentru administrația locală este: „Ascultați-i pe cetățeni! Au foarte multe idei bune care ar trebui puse în practică!”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii