BNR cinstește sărbătoarea dobrogenilor, printr-un gest onorant Emisiune numismatică dedicată împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România
BNR cinstește sărbătoarea dobrogenilor, printr-un gest onorant: Emisiune numismatică dedicată împliniriiPrintr-un gest onorant, ce va eterniza sărbătoarea Dobrogei din anul 2018, Banca Naţională a României a lansat, zilele acestea, în circuitul numismatic un set de trei monede: din aur (valoare nominală 100 lei), argint (valoare nominală 10 lei) și tombac cuprat (valoare nominală 1 leu) și o monedă din alamă (valoare nominală 50 bani), pentru colecționare, dedicate împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România.
Aversul monedelor redă scena trecerii armatei române în Dobrogea, reprezentată alegoric în litografia artistului plastic Henryk Dembitzky; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală, stema României și anul de emisiune „2018”.
Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat și din alamă) prezintă portretul ecvestru al lui Carol I, inscripția în arc de cerc „140 DE ANI DE LA UNIREA DOBROGEI CU ROMANIA” și anul evenimentului aniversat „1878”.
Monedele sunt ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de trei monede vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul este de 200 de seturi de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), respectiv 5.000 monede din alamă, pentru colecționare.
Preţurile de vânzare sunt de 1.960,00 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), inclusiv broșura de prezentare și 10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă, pentru colecționare.
Monedele din aur, argint și tombac cuprat și monedele din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România au putere circulatorie pe teritoriul României și am fost informați că, cel puțin deocamdată, vor putea fi achiziționate doar de la sediul central al BNR din București.
Cum au primit autoritățile Dobrogei acest fapt istoric din... modernitate
Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța:
„Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România, inițiativa Băncii Naționale Române, de a emite aceste monede comemorative, este una lăudabilă și face cinste întregii țări. Această emisiune monetară este de o reală valoare, mai ales în contextul în care aceasta punctează într-un mod extrem de elegant unirea Dobrogei cu patria mamă. De asemenea, această emisiune numismatică are o profundă valoare istorică prin gravarea pe avers a scenei trecerii armatei române în Dobrogea, iar pe reversul acesteia portretul călare al regelui Carol I, dar și anul evenimentului aniversat și anume 1878. Faptul că în această zonă trăiesc laolaltă români, bulgari, aromâni, armeni, albanezi, greci, turci, tătari, italieni, ruși, lipoveni, sârbi, ucrainieni, unguri, conferă Dobrogei un loc aparte pe harta țării noastre. Turiștii care ne vizitează județul rămân profund impresionați de multiculturalitatea din acest spațiu pontic. Dobrogea poate reprezenta un model de conviețuire etnică pentru întreaga lume”.
Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța:
„Este o iniţiativă excelentă, un demers ce trebuie salutat în anul Centenarului, care pentru noi, dobrogenii, se suprapune şi cu împlinirea a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă. Constituie o recunoaştere a importanţei acestui act, chiar dacă atenția tuturor se concentrează pe cei 100 de ani. Se conferă astfel plus valoare acestui moment de reînceput, pentru că nu trebuie să omitem faptul că Centenarul constituie un act de încununare a altor momente poate la fel de importante, anterioare Marii Uniri.
Banca Naţională face cadou constănţenilor şi dobrogenilor nu doar această ediţie ce va rămâne în istorie, ci şi deschiderea sediului Băncii Naţionale a României, la sfârşitul lunii septembrie, după un îndelung proces de restaurare şi de redeschidere a unei sucursale a BNR. Astfel, municipiul Constanţa, capitala informală a Dobrogei, îşi reconfirmă poziţia de zonă de importanţă economică ce nu poate fi ignorată de BNR. Nu numai că se mută într-o clădire nouă, dar se transformă dintr-un birou cu doi-trei angajaţi, într-o sucursală regională cu 50 de angajaţi, care va dispune de sală de tezaur, centru de formare regională, inclusiv se va putea vizita”.
Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea:
„În esenţă, este extrem de onorant din partea BNR că are această iniţiativă care până la urmă ilustrează un moment istoric din existenţa naţiunii. Aflu de această chestiune prin intermediul ziarului ZIUA de Constanța şi poate că nici nu trebuia să ştiu, dar mă gândesc că meritam din partea BNR, în calitate de reprezentanți ai administrației publice dobrogene, să ne anunţe despre această onorantă intenție.
Este foarte frumos că se întâmplă acest lucru şi, iată, un moment cum a fost alipirea Dobrogei la patria mamă este la fel de important, cum am mai spus-o, ca şi 1 decembrie, ca şi 24 ianuarie, pentru că face parte din istoria patriei. Iar faptul că se emite o monedă jubiliară care marchează acest moment este foarte onorant pentru cei care s-au gândit şi extrem de onorant şi pentru noi, pentru că, iată, există o recunoaştere a unui moment foarte important pentru noi, dobrogenii. Şi dacă ni se va acorda posibilitatea, pe lege, am vrea şi noi să achiziţionăm câteva medalii să le avem aici şi să ne lăudăm cu ele. Eu şi ceilalţi care vor trece prin această funcţie, că doar nu o să mă eternizez aici”.
Dr. Sorin Colesniuc, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța:
„Anul 2018 este anul în care toți românii sărbătoresc Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918. Dobrogenii însă mai au un prilej de sărbătoare: anul acesta se împlinesc 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România. Evenimentul a avut loc în anul 1878, la sfârșitul războiului ruso-turc, în care România intrase pentru a-și cuceri pe câmpul de luptă Independența, declarată în Parlamentul României, în ziua de 9 mai 1877. Prin Congresul de pace de la Berlin, din iunie-iulie 1878, Dobrogea, Delta Dunării și Insula Șerpilor au intrat în componența statului modern român. Armata și administrația au intrat în Dobrogea în ziua de 14 noiembrie 1878, iar această zi a devenit, oficial, ziua Dobrogei. Pe parcursul acestui an, noi am organizat o serie de evenimente științifice și culturale prin care am marcat împlinirea a 140 de ani de la Unirea Dobrogei. Mai mult, în ziua de 1 septembrie, istoricii constănțeni vor organiza o masă rotundă la Iași, în cadrul Congresului Național al Istoricilor Români. Prin urmare, instituirea unei medalii jubiliare este un gest care merită apreciat. Această medalie demonstrează că noi, dobrogenii, nu ne-am uitat istoria”.
O formă de educație, dar și de aducere-aminte
Gabriel Custurea, numismat pe antichitate și ev mediu: „BNR chiar nu poate fi acuzat că nu marchează evenimentele istorice ale României, ceea ce îi face cinstește cu atât mai mult acestei instituții. La fiecare moment de importanță istorică a existat o emisiune jubiliară, a cărei valoare, cu timpul, în cataloagele de licitații va crește mult peste cea actuală de achiziționare”.
Gabriel Talmațchi, arheolog MINAC: „BNR încearcă de fiecare dată să onoreze momentele importante ale României din punct de vedere istoric, iar pentru noi, dobrogenii, este o inițiativă frumoasă și de mândrie, cu atât mai mult cu cât în anul Centenarului a fost integrată astfel și sărbătoarea Dobrogei”.
Ioan Carol Opriș, istoric: „Nu pot decât să aplaud acest demers, pentru că toate aceste formule de emitere de monedă jubiliară sunt niște forme de educație, pentru ca lumea să-și aducă aminte, să știe, să conștientizeze cât timp a trecut, ce lucruri s-au făcut de atunci. Acesta ar fi mesajul profund. Altfel, inițiativa BNR este una minunată pentru Dobrogea și pentru dobrogeni”.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp