Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:22 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea 106 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Constanţa. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

29 Mar, 2018 00:00 4138 Marime text
Pe 29 martie 1912, cu ocazia conferinţelor generale, avea să se constituie la Constanţa Asociaţia Învăţătorilor şi Învăţătoarelor din judeţ, alegându-se şi comitetul de conducere pe o perioadă de trei ani.
 
Din lucrarea istoricului Stoica Lascu „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“, aflăm că din acest comitet au făcut parte D.P. Papadopol, învăţător din Anadalchioi, ca preşedinte, V. Lepădatu - Pantelimon, casier, P: Ştefănescu-Dobromir, secretar, şi domnii N. Petreanu - Casapchioi, Cr. Tunaru - Canara, Gh. S. Popescu - Almalău, şi C. Şeitan - Canara, ca membri.
 
„Ca censori au fost aleşi domnii V. Helgiu - Mărleanu, preotul Manea Paraschiv - Topraisar, şi Al. Doiciu - Caraomer. Asociaţia s-a constituit pe baza unor statute votate de adunarea generală. Scopul acestei asociaţii este cât se poate de lăudabil şi se rezumă în următoarele puncte: a) cultivarea sentimentelor de solidaritate între membrii săi; b) a dezvolta o muncă cât mai rodnică pentru ridicarea stării intelectuale, morale, economice şi naţionale a locuitorilor de la sate; c) a acorda pe cât e cu putinţă ajutoare membrilor săi în cazuri de boală gravă şi deces; d) a ajuta pe fiii membrilor săi şi chiar pe aceştia să-şi continue studiile; e) a organiza excursiuni, coruri şi a înfiinţa biblioteci; f) a înfiinţa un internat în capitala judeţului pentru fiii membrilor săi pentru săteni când vor fi locuri disponibile“.
 
În prima zi de constituire s-au înscris ca membri activi 90 de învăţători şi învăţătoare titulari.
Comitetul a şi luat măsurile necesare pentru ca din toamna lui 1912 să înceapă a funcţiona internatul pentru fiii de învăţători, „care va fi demult folos corpului didactic. Reuşita acestei excelente întocmiri poate fi socotită de la început ca asigurată, date fiind calităţile de conştiincioşi organizatori a celei mai mari părţi a învăţătorilor noştri“, se mai arată în articolul apărut în „Dobrogea Jună“ VIII nr. 15 din data de 15 aprilie 1912.
 
La ora actuală, asociaţia este condusă de prof. inv. Ecaterina Rupesac, cadru didactic la Şcoala Gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian“, recunoscută nu numai pe plan local, ci şi naţional.
 
Despre primele serii de învăţători pe care avea să le dea învăţământul constănţean, găsim consemnat în capitolul „Învăţământul public în Dobrogea“, scris de inspectorul-şef Ioan Georgescu în volumul colectiv „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieaţă românească“.
 
În octombrie 1893 lua fiinţă prima Şcoală normală de învăţători din Constanţa, care purta iniţial numele „de învăţători şi institutori“. Absolvenţii ei mai distinşi aveau să intre de-a dreptul în învăţământul urban şi să fie institutori, iar restul, învăţători la ţară. „Şcoala s-a înfiinţat prin stăruinţa deosebită a inspectorului şcolar Ioan Bănescu, care cunoştea bine împrejurările din această provincie şi ştia că ele nu pot fi schimbate în bine decât prin învăţătură“.
Trei ani mai târziu, în 1896, şcoala avea să se desfiinţeze, fiind deschis gimnaziul „Mircea cel Bătrân“.

 
Dar în 1919 era creată Şcoala normală de învăţătoare din Constanţa, care, în cei zece ani de existenţă, a dat 168 de absolvente „şi aproape tot atâtea învăţătoare diplomate care înţeleg să-şi facă datoria la posturile ce li s-au încredinţat“.
 
Mai multe amănunte puteţi afla la paginile 655-658 de AICI

 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
 

DREPTURI DE AUTOR

 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii