Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:28 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea 131 de ani de la naşterea dirijorului George Georgescu, un dobrogean de renume mondial

ro

12 Sep, 2018 00:00 3114 Marime text
În mottoul cărţii „George Georgescu“, semnată de soţia Tutu Georgescu (sau Toutou, cum o alinta, în scrisori, cel numit în familie Gogu), George Călinescu afirma:  „În faţa sau în incinta Ateneului, George Georgescu merită un bronz grandios care să sune, când îl loveşti cu degetul, sonor ca şi sufletul său“.
 

 
Dirijorul român de renume mondial George Georgescu s-a născut la 12 septembrie 1887, în oraşul Sulina (judeţul Tulcea). După terminarea cursurilor primare şi liceale, îşi face studiile de specialitate la Academia de Muzică din Bucureşti, clasa de violoncel a lui Dimitrie Dinicu.
 
Se perfecţionează urmând concomitent cursuri de armonie, contrapunct şi muzică de cameră, iar în 1910 îşi adânceşte pregătirea muzicală la Berlin cu Hugo Becker. Talentul său de dirijor este descoperit de un mare muzician al timpului, Richard Strauss.
 
Debutul are loc la Orchestra Filarmonică din Berlin, fapt care îl consacră carierei de şef de orchestră. În 1920 revine în ţară şi dirijează la 29 octombrie pentru prima oară Orchestra Filarmonică din Bucureşti, la conducerea căreia rămâne peste 40 de ani.
 
În repertoriul său se înscriu lucrări ale compozitorilor: Beethoven, Schumman, Richard Strauss, Ceaikovski, Brahms şi ale numeroşilor compozitori români: Paul Constantinescu, Sabin Drăgoi, Mihail Jora, Dinu Lipatti, Laurenţiu Profeta.
 
După 1944 întreprinde turnee internaţionale împreună cu Orchestra Filarmonică de Stat din Bucureşti, dar şi singur, pentru a dirija orchestrele simfonice din marile centre muzicale ale Europei şi SUA, situându-se în rândul celor mai de seamă dirijori ai timpului.
Sub bagheta lui au concertat artişti ca: Stravinski, Cassals, Rubinstein, Oistrah, Menuhin, Richter, precum şi cei mai de seamă artişti români: George Enescu, Dinu Lipatti, Florica Cristoforeanu, Niculescu-Basu şi generaţia tânără din care fac parte Valentin Gheorghiu, Ion Voicu, Radu Aldulescu.
 

A murit la Bucureşti, la 1 septembrie 1964.
Pentru meritele sale deosebite în promovarea artei muzicale, George Georgescu a fost distins cu înalte ordine şi medalii ale Republicii Socialiste România, precum şi cu titlurile de Artist al Poporului şi Laureat al Premiului de Stat.
 
Sursa text şi foto: „Reprezentanţi ai Dobrogei în ştiinţa şi cultura românească“, autor Constanţa Călinescu
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii