#citeşteDobrogea 131 de ani de la naşterea sculptorului Ion Jalea, cel care a donat Constanţei mare parte din lucrările sale
#citeşteDobrogea: 131 de ani de la naşterea sculptorului Ion Jalea, cel care a donat Constanţei mare parte dinSculptorul Ion Jalea s-a născut într-o zi de 19 mai (1887), în comuna Casimcea din judeţul Tulcea. Apoi, familia lui s-a mutat, în 1893, într-o zonă cu pământ fertil din zona Cobadinului din Constanţa.
După ce urmează clasele primare la şcoala din sat, îşi continuă studiile la Constanţa, unde îşi manifestă dorinţa de a se dedica artelor. Continuă formarea la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, avându-i profesori pe sculptorii Frederik Storck şi Dimitrie Paciurea.
Patru ani mai târziu, a expus pentru prima dată la Salonul Oficial, lucrările „Cain“, „Remuşcarea“ şi „Nud“. Plecat la Paris, a lucrat sporadic în atelierul lui Auguste Rodin.
Ca urmare a cererii sale insistente de a fi trimis pe front, Ion Jalea a participat la luptele de la Corbul, Măxineni şi Nămoloasa. A fost rănit, iar medicii i-au putut salva piciorul, dar nu şi braţul stâng.
Cu toate acestea, a continuat să creeze opere de artă. A sculptat, de-a lungul anilor, personaje cunoscute din basmele româneşti, precum Sfarmă-Piatră, Strâmbă-Lemne, eroi legendari români.
A fost distins cu numeroase premii, precum Marele Premiu al Expozițiilor Internaționale de la Paris şi de la Barcelona, Premiul național pentru sculptură (1941).
Ion Jalea s-a stins din viaţă pe 7 noiembrie 1983.
Despre Muzeul „Ion Jalea"
Pe la jumătatea lunii iunie, anul trecut, a fost redeschis publicului vizitator muzeul din Constanţa ce-i poartă numele, după o lungă perioadă în care se putea vizita sporadic, vara, vreo trei luni. El adăposteşte lucrările de sculptură ale marelui artist încă din anul 1968, la dorinţa sa expresă dăruind Constanţei 108 dintre lucrările sale, cărora li s-au alăturat, în 1984 alte creaţii, donate postum de către familia sa. Printre exponatele de la Muzeul „Ion Jalea“ se află şi două reprezentări supradimensionate ale Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, pe care creştinii ortodocşi îi vor prăznui pe 29 iunie.
Iată ce declara, anul trecut, dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa, instituţie de care aparţine şi Muzeul Ion Jalea:
Planurile muzeului sunt semnate de arhitectul Victor Stephănescu, clădirea fiind ridicată de marele moşier Constantin Pariano.„În 1968, Ion Jalea a donat Constanței lucrările sale, pentru a fi expuse într-un muzeu monografic, și a făcut acest lucru pentru că, deși era născut în nordul Dobrogei, la Casimcea, a făcut școala la Constanța, unde Dimitrie Hirlescu, un pictor profesionist, venit din Bavaria, i-a descoperit talentul și i-a spus: «Băiete, tu trebuie să faci artă». Și atunci i-a înlesnit obținerea unei burse din partea Constanței, cu care și-a urmat studiile la București, iar ulterior, grație talentului său, lucrărilor pe care le-a realizat și premiilor primite, a făcut și o specializare la Paris cu Antoine Bourdelle. Ion Jalea a fost și luptător în Primul Război Mondial și și-a pierdut o mână. Mâna stângă. Tot ceea ce a realizat ulterior este opera unui om care a crezut în vocația sa și a crezut în harul său, realizând toate lucrările pe care le vedem aici - cele mai importante opere ale sale - cu o singură mână. De aceea, cele mai multe lucrări sunt în gips, pentru că în gips s-a imprimat mâna lui Ion Jalea, care a modelat direct aceste lucrări pe care le expunem astăzi într-o haină cu totul și cu totul nouă. (...) Se împlinesc 130 de ani de la nașterea lui Ion Jalea și, iată, avem bucuria ca la 130 de ani să-l sărbătorim așa cum se cuvine pe acest mare sculptor al nației, pe acest artist de origine dobrogeană, autorul atâtor opere, pe care le vedem în interiorul muzeului, și atâtor opere de for public care înfrumusețează toată marile orașe ale României“.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp