#citeșteDobrogea 138 de ani de la promulgarea Constituției Dobrogei. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța
#citeșteDobrogea: 138 de ani de la promulgarea Constituției Dobrogei. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA
09 Mar, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
2880
Marime text
Timp de aproape un an și jumătate de la reîncorporarea ei, Dobrogea a stat „sub regimul Regulamentelor confecționate de Guvern anume pentru uzul ei, și de-abia la 9 martie 1880 s-a promulgat Constituția Dobrogei, înlocuind regimul regulamentar“, scrie I.N. Roman în a sa lucrare „Dobrogea și drepturile politice ale locuitorilor ei“.
Primului prefect de Kustendge, Remus N. Oprean, îi datorăm acest document alcătuit împreună cu ministrul de Interne de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, dar care, după cum afirmă I.N. Roman, este o operă incompletă, ce lasă multe aspecte nerezolvate, cum ar fi cel legat de proprietate, „și însemnează în multe privințe un pas îndărăt, chiar față de Regulamentele de administrație, pe care le-a înlocuit“.
Totuși, recunoaște că regimul excepțional dobrogean a fost o greșeală politică. „Dobrogea nu era și nu este o colonie a României, azvârlită în apele vreunui ocean îndepărtat și populată de vreun trib sălbatic, inaccesibil de civilizație. Dobrogea era și este, din contră, un teritoriu adiacent României, nemijlocită continuitate a sa; iar în ceea ce privește populația ei, încă de la 1880 - anul când s-a votat legea organică - ea număra 140.000 de suflete, grupul etnic cel mai numeros fiind tot grupul românesc, de 44.000 de suflete, toți oameni primitori de cultură și doritori de civilizație“.
Întreaga lucrare o puteți citi AICI
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii