Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:27 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea 86 de ani de la nașterea marelui fizician dobrogean Geavit Musa

ro

23 Dec, 2017 00:00 5723 Marime text
Urmașul unui însemnat erou tătar, martir al închisorilor comuniste (Șefket Musa Vellula), marele fizician dobrogean Geavit Musa s-a născut în Palazu Mare, pe 23 decembrie 1931, multe dintre rezultatele sale, cu aplicații în tehnică, fiind priorități recunoscute ca atare pe plan internațional („pompa Comșa-Musa“, „efectul M“ etc.).
 
A absolvit cursurile gimnaziale și Liceul „Mircea cel Bătrân“ din Constanța. În 1955 a absolvit Facultatea de Fizică - Universitatea din București, unde l-a avut ca profesor pe Eugen Bădărău. În anul 1969 devine doctor în fizică nucleară, cu o lucrare despre tehnica vidului ultraînalt.
 
După absolvirea studiilor, a fost repartizat la Institutul de Fizică Atomică (IFA) din București, ajungând director general între 1997-1998 și continuându-și activitatea până în anul 2000.
În paralel, a susținut cursuri de fizică a plasmei la Facultățile de Fizică din București și Constanța. După anul 2000, a desfășurat o bogată activitate didactică și de cercetare la Universitatea „Ovidius“ din Constanța, unde a contribuit la înființarea unor noi laboratoare de cercetare.
 
De-a lungul anilor, a desfășurat o prestigioasă activitate de cercetare științifică în domeniile fizicii plasmei și aplicațiilor ei în tehnică, în tehnica vidului ultra-înalt, în conversia energiei termice în energie electrică și în studiul proprietăților optice a unei game extinse de sisteme.
 
A studiat display-urile cu plasmă monocolor, reușind realizarea unei linii-pilot pentru producerea lor la Întreprinderea de Cinescoape București. Cercetările sale au condus la descoperirea arcului termoionic în vid; s-a obținut o plasmă cu proprietăți deosebite, care a permis realizarea de pături subțiri nanostructurate compacte, aderente și cu rugozitate extrem de mică.
 
A evidențiat un efect denumit „efectul M“, în care spectrul de emisie se reduce la o singură linie, în cazul unui amestec de gaze; a descoperit un nou efect optogalvanic și a evidențiat suportul fizic al acestuia.
 
A avut realizări deosebite în conversia energiei termice în energie electrică: s-a impus în soluționarea multor probleme de vârf de natură tehnologică, precum suduri etanșe ceramică-metal, funcționale, în vapori de cesiu la 300 oC, acoperirea unor piese de molibden cu straturi de wolfram etc. Generatorul astfel obținut s-a caracterizat printr-o valoare de vârf a randamentului pe plan mondial.
 

A studiat efectul interacțiunii particulelor grele asupra spectrelor de emisie, procesele fizice legate de tehnica vidului ultraînalt, România fiind a treia țară din lume care a realizat pompe cu un vid mai înalt de 10-10 torr („pompe de vid Comșa-Musa“).
 
A abordat cercetări științifice care au fost finalizate prin realizări tehnice, printre produsele omologate fiind: tuburi stabilovolt, tuburi autoluminiscente cu tritiu, tuburi stroboscopice cu caracteristici speciale, lămpi de semnalizare, tuburi detectoare de flacără.
 
A elaborat noi tehnologii, precum: sinterizarea în plasmă a pulberilor ultrafine de TiO2; sinterizarea acetilienei din cărbune în jet de plasmă etc.
 
A fost președinte al Secției Fizica Plasmei din cadrul Societății de Fizică din România și a fost ales membru corespondent al Academiei Române în aprilie 2009. Este autorul a 27 de brevete omologate OSIM, 18 produse omologate și 20 de tehnologii. Rezultatele cercetărilor sale au fost publicate în 331 de articole publicate în reviste de fizică din țară și din străinătate, multe cotate ISI și citate în peste 800 de lucrări de specialitate. Între ele, amintim pompa de vid ultra-înalt, cunoscută sub numele „Comșa-Musa“, și descoperirea unui nou efect în optică, denumit „efectul M“.
 
Pentru valoarea activității sale științifice a fost invitat să lucreze în mari laboratoare din mai multe centre de cercetare din SUA și Europa, a colaborat cu instituții de învățământ și cercetare din Franța, Germania, Japonia și SUA, a fost invitat să prezinte lecții la numeroase conferințe naționale internaționale și a făcut parte din comitetele de organizare a unor importante manifestări internaționale. A fost distins cu Premiul „C. Miculescu“ al Academiei Române.

 
Sursa foto și text: Academia Română
 
Citește și:

UDTTMR a organizat un eveniment în memoria lui Musa Geavit
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Mutalip Sevinci 23 Dec, 2017 14:45 Familia vă multumește pentru articolul ce a aparut in memoria prof.dr.Geavit Musa.