Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:15 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Băuturile alcoolice și alimentele, la control, în Laboratorul de Chimie. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

04 Apr, 2018 00:00 2761 Marime text
În anul 1912, Constanța avea laborator de chimie. După ce a fost distrus în timpul Primului Război Mondial, el a fost refăcut de la zero. La el se trimiteau spre analiză probe alimentare luate de la comercianți de către autoritățile de control sanitar, produsele care treceau prin vamă, dar și eșantioane medicale (sânge, urină, suc gastric), trimise de „particulari“.
 
„Analizele ce se efectuează în laboratorul nostru sunt în majoritate din domeniul chimiei alimentare. Băuturile alcoolice și vinurile formează cea mai mare parte a probelor trimise spre analizare. Serviciile sanitare din cuprinsul regiunii trimit probele recoltate dela diferiți comercianți, bine ambalate, etichetate și sigilate.

O contraprobă este lăsată în păstrarea debitantului. La recoltarea probei se încheie un proces-verbal, care deasemenea este trimis laboratorului. Pentru probele găsite nereglementate, se fac buletine, în care se menționează datele analitice și care servesc la darea în judecată a contravenientului...“,
...scria șeful Laboratorului de Chimie din Constanța, dr. D. Frangopol, în studiul „Activitatea laboratorului de chimie al Dobrogei în decursul celor 15 ani dela înființarea sa“, publicat în excepționala lucrare colectivă cu valoare de document „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“.
 
Înființat prin legea din 1912, odată cu laboratoarele regionale din Galați, Craiova, Pitești și Bacău, Laboratorul de Chimie din orașul de la Marea Neagră deservea până în 1913 județele Tulcea și Constanța, iar după aceea și cele două județe din Cadrilater, Caliacra și Durostor. În timpul Primului Război Mondial, laboratorul a fost distrus, „așa că, la începutul refacerii din anul 1919, nu s’au găsit nici registre și nici aparatele și instrumentele cu care a fost înzestrat înainte“.
 
La fel ca și farmaciile, și Laboratorul de Chimie s-a refăcut cu greu, în anul 1919 realizându-se doar 35 de analize.
 
„Abia în anul 1920 se observă o intensificare a activității, numărul analizelor crescând la 523 și continuând în așa mod încât în anul 1927 să se înregistreze 5235 de probe analizate. În vara anului 1926 laboratorul a fost mutat în actuala clădire din port, amenajată special pentru destinația ce i s’a dat. În regiunea sanitară pe care o deservește, au fost trecute și județele lalomița și Buzău“, scria dr. D. Frangopol.
 
În anul 1928, anul apariției volumului aniversar mai sus menționat, personalul tehnic al laboratorului se compunea dintr-un chimist-șef și doi „asistenți titrați“. El dispunea de două săli mari, una destinată șefului, în care se făceau mai mult analize biologice și tehnice, și una destinată asistenților, în care „se lucra“ chimie alimentară.
 
„În afară de acestea mai e și o cameră specială pentru balanțe, una pentru bibliotecă. Pentru analizele particulare și vamale se percepe o taxă, din care o cotă de 40% este destinată înzestrării laboratorului.

Așa se explică faptul că, din anul 1919 până în prezent, laboratorul a fost înjghebat din nou, grație acestei cote, a cărei destinație era pentru cumpărarea de aparate, instrumente și cărți“, sublinia dr. Frangopol.
 
Mai multe despre activitatea Laboratorului de Chimie din Constanța citiți în lucrarea Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească, disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 

Sursă foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii