Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:09 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Bisericile din Dobrogea otomană. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

14 Feb, 2018 00:00 4341 Marime text
În Dobrogea otomană, bisericile sau așezămintele monahale creștine, deși existau, nu erau prea numeroase și nu se construiau cu ușurință, deoarece era nevoie de o autorizație specială, care se obținea greu și costa scump. Sub nicio formă, acestea nu trebuiau să întreacă în înălțime minaretele geamiilor și moscheilor. 
 
„Locașurile bisericești, dacă existau, erau în stare cât nu se poate mai rea. Mici, neîncăpătoare, întunecoase și pedeasupra în general ruinate și dărăpănate; ca aspect, cele mai multe prea puțin se deosebeau de locuințele particulare. Erau clădite din lemn și vălătuci și acoperite cu stuf. Autorizația sau iradeaua pentru construcția unei biserici se obținea cu anevoință și costa foarte scump. Administrația nu încuviința construcții de biserici mari, ca nu cumva acestea să întreacă în măreție și frumusețe geamiile și moscheele“, scria subdirectorul general în Ministerul Cultelor și Artelor G. Ilinoiu, în studiul „Cultele din Dobrogea“, publicat în volumul aniversar „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“.
 
Existau însă și excepții, lăcașuri de cult „de zid“, mai mari și mai trainice, care erau ridicate în locuri mai ferite.
 
Explicația este oferită tot de Ilinoiu: „Dacă totuș au rămas încă de pe urmă stăpânirii turcești și biserici mai mari de zid, e împrejurarea că au fost clădite la locuri ferite de supravegherea stăpânirii, prin păduri și mai ales în șesul Dunării, unde populația românească era mai densă“. 
 
Dacă doriți să aflați mai multe despre lăcașurile de cult ale pământului dintre Dunăre și Marea Neagră înainte și după anul 1878, citiți lucrarea Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească, disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“ .

 DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicaţiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii