Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:38 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Boris Cobasnian, „arhitectul vocilor“, ar fi împlinit 92 de ani

ro

09 Mar, 2018 00:00 5134 Marime text


Simpla sa prezența impunea respect, deoarece maestrul Boris Cobasnian avea prestanță și era un om de o noblețe specială. Era și foarte modest, o calitate rar întâlnită. Pe 9 martie, părintele coralei „Vox Maris“, supranumit „arhitectul vocilor“ și despre care se spunea că poate să scoată voce și din piatră seacă, ar fi împlinit 92 de ani.

 
S-a născut în anul 1926, în satul Petroșani din Bălți (Basarabia), și s-a stins pe 9 august 2011, la 85 de ani, rămânând în memoria celor care l-au cunoscut ca un reper de înalt profesionalism.
 
Din 1959 până în anul pensionării sale, Boris Cobasnian a fost maestru de cor al Teatrului Liric Constanța, unde a pregătit peste 40 de spectacole de operă și operetă și unde a realizat, ca dirijor, în premieră, „My Fair Lady“, de Frederick Loewe, „Casa cu trei fete“, de Franz Shubert, și „Logodnicul din lună“, de Eduard Kunneke.
 
Numele său se confundă cu corala „Vox Maris“, înființată în 1960, cu care Boris Cobasnian a obținut, conform prof. univ. dr. Mariana Popescu, cea care i-a dedicat o monografie, premii la toate concursurile corale naționale și la importantele concursuri corale europene. Astfel, în palmaresul faimoasei corale se regăsesc două premii I și premiul al III-lea la Concursul Internațional „C.A. Seghizzi“ de la Gorizia, Italia (1974), Marele Premiu la Festivalul de Muzică Corală „Hanns Eisler“ de la Leipzig, Germania (1979), Premiul I la Concursul Internațional „Béla Bartók“ de la Debrecen, Ungaria (1984), Medalia de Argint la Concursul Internațional de la Tolosa, Spania (1985).
 
Maestrul Boris Cobasnian a fost și dirijor al Corului „Vox Maris-Studio“ al Liceului „Ovidius“, iar din 2001 a fost profesor asociat la clasa de Dirijat Coral, specializarea Muzică Religioasă, a Facultății de Teologie din cadrul Universității „Ovidius“. Mai mult, acest muzician care a dus arta corală spre perfecțiune a avut și preocupări componistice care au vizat muzica de scenă și simfonică. 
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii