Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:15 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Cafea colorată artificial sau amestecată cu cereale. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

07 Apr, 2018 21:07 4505 Marime text
Cafeaua, boabe sau măcinată, dar și ceaiul erau supuse controlului sanitar înainte de a ajunge pe mesele constănțenilor, în anii ’20 ai secolului trecut. Rezultatele nu erau însă mulțumitoare, mai ales în ceea ce privește cafeaua.
 
De obicei, „cafeaua crudă“, adică boabe, care se trimitea către Laboratorul de Chimie din Constanța pentru a fi analizată, era în general „reglementară“, deoarece ea mai trecuse printr-un control, prin vamă. Altfel stăteau lucrurile în ceea ce privește cafeaua măcinată, aceasta fiind „falsificată pe o scară foarte întinsă“.
 
Cum era aceasta contrafăcută explică șeful Laboratorului de Chimie din Constanța, dr. D. Frangopol, în lucrarea „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“:
„Când se macină, se amestecă cu cereale torefiate. Procentul de falsificare este foarte ridicat. În anul 1923 toate probele analizate au fost găsite falsificate. În ceilalți ani falsificarea a scăzut foarte puțin.

Cafelele crude (în boabe), importate prin vama Constanța, au fost găsite într’o proporție foarte mică colorate artificial, ori având prea mare procent de impurități. Așa, în anul 1924, acest procent a fost de 8,2%; în anul 1925, de 2,8%; în anul 1926, de 3,5% și în anul 1927, din 510 transporturi de cafea, importate prin vama Constanța, numai un singur transport a fost respins“.
 
Și ceaiurile erau supuse controlului. Acestuia i se putea imputa „un număr prea mare de pețiole, ori că ar avea frunzele altor plante“. În 1927, spune dr. D. Frangopol, „din 181 de transporturi de ceai sosite prin vamă, numai unul a fost respins, având un procent prea mare de pețiole“.
 
Mai multe despre produsele contrafăcute la Constanța, dar nu numai, în primele decenii ale secolului XX citiți în lucrarea Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească, disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii