Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:41 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Ce lefuri aveau învăţătorii înainte de 1878. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

22 Jan, 2018 00:00 9438 Marime text
„Şcoala românească... singurul liman de scăpare al naţionalităţii noastre române din partea dreaptă a bătrânului Danubiu, naufragiată de vânturile sorţii şi strivită de atâtea elemente străine“, scria la 1871 dascălul Costache Petrescu, parcă testamentar şi încă actual, despre ceea ce ar trebui să constituie motorul unei civilizaţii - EDUCAŢIA.
 
Cu acest citat, alături de unul aparţinând lui Ion Ionescu de la Brad, debutează capitolul „Învăţământul public în Dobrogea“, un amplu material documentat de Ioan Georgescu, inspector-şef al Regiunii a X-a şcolare din Constanţa.
 
Şi pentru că merită adus în atenţie pas cu pas, vom trata de-a lungul mai multor articole istoria educaţiei dobrogene. În prima parte, Georgescu are ca subiect învăţământul primar înainte de 1878 în judeţul Tulcea, capitala acestei provincii pe vremea când era un „sangiacat“ turcesc, aducând în atenţie numele a diferiţi învăţători. De pildă, Ion Buzdugan, care la 1860 venise din părţile Salonicului să predea la Pisica, în plasa Măcin, şi era plătit cu 12 galbeni pe an de fiecare elev (un galben era socotit 53 sau 54 de lei vechi).
 
În comuna Câşla preda carte românească un călugăr pe nume Gheodon, care aplica un tratament barbar copiilor. 

„Cei cari nu ştiau lecţia sau făceau greşeli, erau prinşi de păr - pe atunci se purtau plete - strâns bine într-un smoc care era vârât într-o gaură de tortură de la una din grinzile cârciumii, unde rămânea prins cu un cui de lemn până la ieşirea din şcoală. Copiilor astfel spânzuraţi de chică li se lungea pielea ca o pungă deasupra capului, iar faţa li se învineţea şi se înnegrea de durere“.

 
O şcoală românească exista şi la Zebil, pe lângă Babadag, la 1860, unde învăţători erau dascălii şi preoţii bisericii, care aveau leafa de 15-20 de lei turceşti pe lună de fiecare şcolar (un leu turcesc era 20 de bani). „Se preda bucoavna, ceaslovul, psaltirea, puţină socoteală şi apoi cântările bisericeşti“.
 
La vechea şcoală din Greci, prin 1861, a fost adus un învăţător de meserie, pe nume Dumitru Urzescu, din Brăila, care era retribuit cu hrană în natură şi cu câte un galben pe lună de fiecare şcolar. În Cerna, începuturile şcolii sunt legate de biserică. Înainte de 1877, aici a venit un învăţător din Şumla, pe nume Panait Stanciof, tatăl marelui poet român de mai târziu Panait Cerna.

Mai multe amănunte legate de felul în care au decurs înţelegerile în şcolile tulcene puteţi citi, în lucrarea istorică Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească, la paginile 641-644, disponibilă integral în format electronic.

Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii