#citeşteDobrogea „Cetăţenii dobrogeni sunt obiectul unei foarte ciudate anomalii politice.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
#citeşteDobrogea: „Cetăţenii dobrogeni sunt obiectul unei foarte ciudate anomalii politice.“ Lucrări dinAstfel, prin art. 3 al Constituţiei, se declară cetăţeni români: „toţi locuitorii din Dobrogea, cari, în ziua de 11 aprilie 1877 erau cetăţeni otomani“.
În continuare, I.N. Roman explică: „Dar aceşti cetăţeni români nu sunt cetăţeni egali în drepturi cu cetăţenii români din stânga Dunării. Ei sunt un fel de colonişti, pe care Regatul îşi permite luxul de a-i ţine în coasta sa răsăriteană, în condiţii de inferioritate cetăţenească şi politică. Ei sunt cetăţeni... dobrogeni. În această calitate, cetăţenii dobrogeni sunt obiectul unei foarte ciudate anomalii politice“.
O altă excepţie este aceea că în Dobrogea nu există Curte cu juraţi, „instruirea şi judecarea pricinelor criminale fiind date în competenţa Curţii de Apel din Galaţi, prin art. 2 al legii din 30 martie 1886, modificată la 1 aprilie 1894“. Iar un avocat nu poate profesa în Dobrogea dacă nu va obţine autorizaţie de la Ministerul de Justiţie, care, „cu încuviinţarea Consiliului de Miniştri, o va putea refuza, fără a arăta motivele“.
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp