Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:11 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Cine a fost primul doctor în medicină din Dobrogea? Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

21 Mar, 2018 00:00 4345 Marime text
După ce Dobrogea a revenit în graniţele statului român, serviciul sanitar din această parte de ţară a cunoscut o remarcabilă dezvoltare.
 
În anul 1928, când se sărbătorea jumătate de veac de la acel moment istoric, în Dobrogea se aflau 159 de medici, în afară de medicii militari. Astfel, în judeţul Constanţa se aflau 76 de doctori, în judeţul Tulcea numărul lor ajungea la 34, în Caliacra erau 25, iar la Durostor, 24.
 
Din cele 12 spitale, unul funcţiona la Constanţa. Acesta avea secţii de medicină internă, chirurgie, de contagioşi şi de radiologie cu electricitate medicală. În oraşe precum Bazargic, Megidia, Cernavodă, Hârşova, Cavaclar, Silistra, Turtucaia, Tulcea, Babadag, Isaccea şi Ortachioi existau spitale mixte.
 
„Pe lângă acestea trebuie citat şi spitalul militar din Constanţa, precum şi infirmeriile- spitale din celelalte localităţi unde sunt garnizoane mai însemnate“, spune Hector Sarafidi în studiul „Medicina în Dobrogea“, inclus în volumul colectiv „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieaţă românească“.
 
În scurt timp, Dobrogea a început să dea şi medici. Primul doctor în medicină a fost chiar Hector Sarafidi, care şi-a terminat studiile în 1895, urmat de „Frangopol, Racovski, Calcef, Caratzali, Zervos, Papadatu, Parisi, d-ra Mironescu, Psarafti, d-ra Fotică Polihroni, Aurelia Ralli, Ovidiu Tănăsescu, Negoescu, Vanef, d-ra Gheorghiu, Gheorghiade, Numan, Vasiliu, Torosian, Benlian şi Cornăţeanu“.
 
Tot Dobrogea a dat, în acea perioadă, şi trei chimişti biologi: Kalderimi, Frangopol şi d-ra lonescu, mai informează Sarafidi.
 
Mai multe despre medicina din Dobrogea aflaţi din lucrarea Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieaţă românească , disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .

 

 DREPTURI DE AUTOR

 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii