#citeşteDobrogea De vorbă cu dr. Despina Hagiu despre generaţia de aur a pediatriei din Dobrogea. Medici constănţeni de renume care au predat şcoala deontologiei medicale (galerie foto)
#citeşteDobrogea: De vorbă cu dr. Despina Hagiu despre generaţia de aur a pediatriei din Dobrogea. Medici constănţeni
01 Aug, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
5716
Marime text
Spre deosebire de multe alte profesii, jurnalismul oferă şansa interacţionării cu oameni cu totul speciali, oameni pe lângă care trecem adesea fără să ştim câtă preţuire ar merita. Un astfel de om al cetăţii, de sorginte greacă, este dr. Despina Hagiu, medic pediatru pensionat în anul 1996, după aproape patru decenii de apostolat, dar care, în ciuda vârstei, ni s-a dezvăluit ca o adevărată enciclopedie, un erudit medic, un tezaur de amintiri preţioase legate nu numai de domeniul în care a activat, dar şi în legătură directă cu istoria oraşului Constanţa.
Dr. Despina Hagiu este cea care a tradus din limba greacă preţioasa lucrare a lui Stavros Manesis - „Comunitatea elenă din Constanţa”,
pe care o puteţi lectura în varianta digitală în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa.
Dialogul cu dânsa a pornit chiar de la Şcoala greacă, fosta Şcoală Gimnazială nr. 2, din zona peninsulară, astăzi într-un avansat grad de degradare. „Înfiinţată la finele secolului XIX, această şcoală nu a servit numai copiilor de cetăţeni greci, ba chiar şi francezilor şi englezilor care veniseră să se angajeze la construirea Portului sau a Canalului. La început a fost fără etaj, cu două clase, şi învăţau numai băieţi, apoi s-a adăugat etajul”, povesteşte dr. Hagiu.
Apoi a apărut în discuţie casa Embiricos, cea mai scumpă casă din oraş, a unui mare bogătaş, fost sediu al unei firme de navigaţie, care la 1900 avea 110 vapoare. „Fănuş Neagu a spus despre el că are la Brăila casele cele mai frumoase. În trei dintre ele funcţionează muzeele de artă ale României”.
„Eu trăiesc din perioada interbelică, dar ţin minte tot ceea ce am trăit de când m-am născut, dar mai ales din 1960, de când am venit medic în Constanţa. Am văzut lumina zilei pe str. Olteniei, o stradă famată a Constanţei, dar pe vremea când m-am născut eu era o stradă industrială.
Bunicii mei au venit în România după revoluţia din Rusia, de la 1917, cu gândul să plece în America. Grecii care aveau cetăţenie rusească au fost deportaţi în Siberia, iar ceilalţi, ambarcaţi în vapoarele greceşti, în drum spre ţara-mamă se opreau la Constanţa. Cum au întâlnit o ţară prosperă, că doar eram pe vremea monarhiei, au considerat România o a doua Americă, ţară bogată şi prosperă - şi o s-o spun până la moarte -, formată din oameni de mare valoare şi sufletească, şi de muncitori, şi intelectuală, de tot ce e mai frumos pe lume. Dar care au dispărut o dată cu instalarea comunismului, pentru că au dispărut în închisorile comuniste. Iar aici, la Constanţa, era o comunitate greacă foarte prosperă, unde copiii aveau şcoală şi liceu, cu profesori veniţi din patru în patru ani sau din doi în doi ani, după care absolvenţii cei mai merituoşi erau ambarcaţi în vapoarele greceşti şi îi luau în Grecia.
Bunicul din partea tatălui meu era angrosist de grâne; a venit aici cu naşul lui, care era un mare bogătaş grec şi s-a stabilit la Constanţa. A avut opt copii, iar tata a fost cel mai mic. Tata a fost orfan de mamă de la vârsta de 6 ani, iar după ce bunicul s-a recăsătorit nu s-a mai interesat nimeni de tata”.
Despina Guriotis s-a căsătorit în 1970 cu Constantin Hagiu, directorul Băncii Naţionale, filiala Constanţa (timp de patru decenii), propus şi viceguvernator,
Înainte de a ne despărţi ne-a înmânat, cu emoţie, câteva file de text, reprezentând în sine o rememorare a începuturilor medicinei pediatrice la Constanţa, pe care o puteţi citi în continuare.
File din istoria medicinei pediatrice la Constanţa
„Am cunoscut pediatria oraşului Constanţa încă din copilărie, perioadă care mi-a lăsat în minte multe nume de doctori care au exercitat această minunată profesie cu profesionalism şi dragoste faţă de pacienţi. Am avut şansa să cunosc şi perioada interbelică, perioadă pe care o socotesc că funcţiona pe principii sănătoase. Lumea medicală era apreciată, doctorii făceau parte din clasa cea mai respectată a societăţii, atât pentru modul cum îşi exercitau actul medical - erau personalităţi care se remarcau prin ştiinţă, cultură, pregătire intelectuală -, dar şi pentru implicarea în acte de caritate, de educaţie a semenilor şi respect faţă de bolnavi.
În Constanţa, în perioada imediată de după război, a avut loc o reorganizare radicală a asistenţei medicale şi în special a celei pediatrice, prin înfiinţarea la Bucureşti a Facultăţii de Pediatrie de sine stătătoare, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie, la Constanţa. S-a înfiinţat Policlinica de copii, care iniţial, înainte de 1950, a funcţionat pe strada Ion Bănescu, într-o casă de patrimoniu. Acolo am cunoscut-o pe Doamna Doctor Carabiber Maria, ca medic consultant, o personalitate deosebită prin frumuseţe, blândeţe, răbdare şi minuţiozitatea examenului clinic pe care îl făcea.
Mai târziu, am întâlnit-o în spital şi era neschimbată. Tot în aceeaşi perioadă l-am cunoscut pe Dr. Iacobson Alexandru, la cabinetul medical privat şi apoi în Policlinică, un mare doctor, prin mâna căruia au trecut multe generaţii de copii, şi care punea examenul clinic mai presus decât probele de laborator. În afara faptului că era un medic dedicat, cu pasiunea profesiei, în aceeaşi măsură ajuta prin consultaţii gratuite familiile cu greutăţi materiale, acordând o zi pe săptămână consultaţii gratuite pentru copiii acestor familii (atunci medicina era o profesiune liberală).
Un doctor pediatru - dr. Dumitrescu, remarcat prin pregătirea profesională, cu cabinet privat pe strada Răscoala 1907, despre care puţin se mai vorbeşte astăzi, însă foarte cunoscut şi apreciat în perioada de după război, dar şi în cea interbelică. Tot atât de bine cunosc şi perioada 1960-1996, perioada în care am lucrat că medic de dispensar în judeţ şi apoi într-o zona a oraşului Constanţa. La venirea mea în oraş numărul dispensarelor medicale era 18, la fiecare dispensar erau încadraţi medici de medicină generală, unul pentru adulţi şi unul pentru copii, în program alternativ continuu. Numărul copiilor care se adresau medicului de dispensar nu era foarte mare, numărul sugarilor de asemeni nu era foarte mare, până în vara anului 1967.
Concomitent, şcolile de pe teritoriu aveau încadraţi medici şcolari, unde se consultau mai ales copii de vârstă mare 16-18 ani. Gărzile se efectuau la început pe salvare şi erau foarte grele, nu puteai cuprinde în timp util toate urgenţele. Aici trebuie să-mi exprim recunoştinţa faţă de Dr.Caius Mihăilă, care a înţeles lipsa de eficienţă a acestor consultaţii la domiciliu în cursul gărzii şi le-a desfiinţat, prin înfiinţarea unui punct fix la urgenţa spitalului, unde se prezentau pacienţii cu salvarea. Regret dispariţia prematură a acestei mari personalităţi, doctor Caius Mihăilă, cu o pregătire deosebită profesională şi intelectuală, scriitor prezentând lumea medicală.
Pe măsură ce oraşul se mărea, prin construcţia de cartiere noi, şi numărul locuitorilor oraşului a crescut simţitor, au apărut noi dispensare. Deşi munca pe care o desfăşuram în perioada amintită era grea, fie din cauza politicii demografice a timpului, «cât mai mulţi copii», indiferent de condiţiile pe care le îndeplineau părinţii, educaţia acestora, care ne creau uneori dificultăţi în colaborarea noastră, totuşi consider că a fost o perioada bună pentru formarea mea ca medic, cu particularităţile muncii în ambulatoriu, a formării ca om care ne implicam şi în viaţa socială, în medicina profilactică, în educaţia familiilor cu care veneam în contact. Eu, din punctul meu de vedere, consider că medicii formam o mare familie, făceam un tot unitar medic de dispensar, specialist din policlinică cu care ne consultam în cazurile care ne depăşeau şi, bineînţeles, legătura cu spitalul.
Aici, aş vrea să amintesc câţiva medici directori de Policlinică, precum: Dr. Zaharia, Dr Comănescu Artur, dr. Cinezeanu Vasile cărora le port o mare recunoştinţă prin modul cum ne-au înţeles problemele şi au fost alături de noi. Consider că a fost o mare şansă, vorbesc pentru mine, să lucrez în acelaşi timp cu medicii mai vârstnici, aproape de pensionare, care mi-au fost un exemplu prin conduită, eleganţă, exercitarea actului medical şi le datorez formarea mea ca medic şi ca om, a fost o şcoală a deontologiei medicale.
Pe Dr. Wald Fane am înlocuit-o, pensionându-se în momentul venirii mele, şi de la ea am învăţat foarte multe lucruri, care m-au ajutat
mai târziu. Dr. Popescu era medic pediatru la dispensarul nr. 3 şi despre comportamentul şi ţinuta dumneaei (când ne întâlneam la şedinţele profesionale) îmi amintesc cu plăcere.
Nu uit nici colaborarea cu buna mea colegă Dna Dr. Ganea Gabriela care prin anii 1973-1974 a ales libertatea şi s-a stabilit în Germania, acolo după o scurtă perioadă s-a integrat foarte bine, Dr. Luca era foarte sufletistă, Dr. Barcă Lucreţia conştiincioasă, sobră, mamă a trei băieţi, inspira un mare respect, Dna Dr.Tabaranu Marilena, un om deosebit prin eleganţa comportamentului sau Dna Dr. Selagian Lia Mara, Dr. Tomescu Elena, colege din aceeaşi generaţie. De dna Dr. Dumitrescu Aurora (fostă Popovici) mă leagă o mare prietenie, deşi eram de vârste diferite: frumoasă, mândră, bună profesionistă, care se remarca prin cultură, cunoştea câteva limbi străine, degaja prin tot ceea ce făcea o mare înţelegere pentru oameni, Dna. Dr. Cârciumaru Maria, Dna Dr. Efrim Maria cu care mă întâlnesc uneori şi mă bucur, dna dr. Iliescu Felicia venea din zona Banatului, o doctoriţă foarte plăcută ca om, dr. Deji Gabriela (care s-a stins prematur din viaţă), dar care a rămas un exemplu de probitate morală, o persoană cu preocupări multilaterale, vorbea mai multe limbi străine, îi plăcea să călătorească, a ajuns până în China, era o mare iubitoare de teatru, o nelipsită spectatoare în sălile de teatru, iubea muzica, literatura, avea o bibliotecă reprezentativă ca număr, îl citea pe Sigmund Freud (despre dr. Deji cunosc mai multe date pentru că mi-a fost singura colegă de Facultate la Constanţa), Dna Dr. Balos Ana Maria, şefa de promoţie a anului 1951 a Liceului de Fete «Domniţa Ileana», în prezent Colegiul «M. Eminescu» şi absolventă a Universităţii de Medicină şi farmacie de la Cluj, alături de încă două absolvente ale aceluiaşi Centru Universitar de renume naţional şi chiar internaţional în decursul vremii, cel de la Cluj, dr. Lascu Liana (care din păcate de curând ne-a părăsit) şi Dr. Chiparu Julieta, toate colege de liceu şi facultate şi prietene bune până la sfârşitul carierei, dna dr. Reu Voichiţa, împreună cu soţul ei dl. dr. Reu Ioan, care veneau de la Timişoara, deci toate centrele universitare erau reprezentate aici, dna dr. Sava Victoria, prietenă bună cu mine din generaţia tânăra, astăzi medicul meu de familie, după schimbările care au avut loc. Astăzi, un medic pediatru poate să urmărească şi să trateze şi pacienţi adulţi, deci dna dr. Sava Victoria cu profesionalism îmi supraveghează starea mea de sănătate şi îi mulţumesc, Dna Dr. Albina Maria, Dna Dr. Ionescu Valentina (care a devenit Directoarea Creşelor din Constanţa), Dna Dr. Tonoiu Elisabeta, Dna Dr. Boldeanu Elena, Dna Dr. Vaideanu Valentina (vorbea foarte bine limba română, dar cu accent rusesc, era de origine din Leningrad, era o plăcere să faci gărzi cu dânsa, care avea ce să povestească despre «Veneţia Nordului – Petersburgul» de altă dată, Dna Dr. Ionescu Elena, Dna Dr. Brodel Felicia, Dl Dr. Ilicea Eugen, astăzi Profesor la catedra de Medicină de Familie a Facultăţii de Medicină a Universităţîi «Ovidius» din Constanţa, Dl Dr. Stănescu Eugen, coleg de an şi de Facultate cu dl. dr. Ilicea, doctorul Stănescu personalitate deosebită, un om de o probitate morală ireproşabilă, un coleg bun, care ne reprezenta uneori interesele, curajos, un medic care s-a remarcat prin preocupările legate de profesiunea pe care o exercita, într-o perioada în care nu se folosea Paspatul colegul nostru ne-a prezentat într-o şedinţă de comunicări, un studiu pe 1.400 de pacienţi, rezultatele obţinute prin indicaţia Paspatului ca imunostimulent copiilor cu afecţiuni repetate ale căilor respiratorii superioare, sculptor în timpul liber, o altă preocupare a acestui pediatru inimos era supravegherea medicală a delfinilor care erau bucuria copiilor prin programul pe care îl prezentau la Delfinariul oraşului Constanţa.
Spre sfârşitul carierei, când ne pregăteam să părăsim activitatea de îngrijire a copiilor, asupra cărora ne-am aplecat cu afecţiune nu numai asupra problemelor lor medicale, dar şi asupra problemelor lor sociale, a sosit timpul să cunoaştem şi noua generaţie de medici, tineri, entuziaşti şi priveam cu nostalgie anii noştri de început, cu numai 18 medici de dispensar pe aceeaşi suprafaţă a oraşului, un oraş atunci în plină transformare urbanistică, în continuă schimbare a înfăţişării, cu cartiere noi, predominând blocurile, şi cu o populaţie tânără şi angrenată în schimbările socio-economice ale vremii.
În Constanţa anilor 1960, trebuie să amintesc că mai existau cele trei clădiri care funcţionau ca Centre de Sănătate Medicală (adulţi şi copii), construite în perioada interbelică, care se găseau în trei cartiere ale oraşului pe bdul Carol (astăzi bdul Tomis), la intersecţia cu strada Poporului, unul în Mahalaua Coiciu, dacă nu mă înşel, şi cel din Cartierul Brătianu, care se găseşte şi astăzi şi a adăpostit în decursul timpului sediul a trei dispensare, dar care era un sediu remarcabil prin planul arhitectonic, funcţional cu circuit cu sens unic, care permitea, prin planul de construcţie, să izoleze cazurile de boli contagioase, era potrivit să se desfăşoare o activitate medicală de excepţie. Cel care există şi astăzi funcţional, aşa că e bine să rămână ca o emblemă a medicinii interbelice, ca locaţie.
Generaţia tânără, majoritatea doctoriţe, le-am privit cu admiraţie le-am văzut tinere, frumoase, entuziaste, elegante, pe cele care le lăsam în locul nostru: Dr. Davidescu (care din păcate nu mai este printre noi), Dr. Buciu Maria - un om de o sensibilitate deosebită (dar care din păcate şi ea ne-a părăsit foarte repede), Dna Dr. Diaconescu-Vreto, Dna Dr. Andrei Adriana, Dna Dr. Neagoe Marilena, Dna Dr. Rizea Gherghina, Dna Dr. Bolman Elena, Dna Dr. Drăghici Elena, Dna Dr. Stanca Felicia, Dna Dr. Dincă (astăzi un medic alergolog remarcabil).
Nu pot să nu amintesc şi colaborarea medicilor pediatri din Constanţa cu medicii specialişti ORL, în perioada până în anii 1950 – 1955, ca Dr. Sabău, bun prieten şi cu Dr. Iacobson Alexandru, Dr. Salby de origine etnică armean, Dr. Bădărău toţi, astăzi, nu mai sunt printre noi, dar ei asigurau atunci şi asistenţă de specialitate la copii.
Nu ştiu dacă am reuşit să cuprind toţi colegii medici pediatri cu care am lucrat în aceeaşi perioada şi toţi am alcătuit un colectiv unit, care ne-am străduit să ne onorăm obligaţiile pe care ni le-am asumat. Să mă ierte cei pe care fără să vreau i-am omis, dar în suflet îi am pe toţi”.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii