#citeșteDobrogea De vorbă cu istoricul Valentin Ciorbea. Legătura dintre generalul Paul Teodorescu, Mănăstirea Dintr-un Lemn și marinari
#citeșteDobrogea: De vorbă cu istoricul Valentin Ciorbea. Legătura dintre generalul Paul Teodorescu, Mănăstirea
19 Jun, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
3033
Marime text
Agenda de activități gândite de istoricii constănțeni și prilejuite de Centenarul Marii Uniri a luat startul încă din anul 2016.
Ieri, într-o discuție purtată cu prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR), aflam că prima activitate de acest gen s-a intitulat „Dobrogea în contextul Primului Război Mondial“ și a fost dedicată împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în marele război.
AOSR - filiala Constanța a propus o serie de proiecte, iar unul dintre ele, care va avea loc la sfârșitul acestei luni, nu se realizează la Constanța, ci undeva la 25 km de Râmnicu Vâlcea, dar este legat de profesia multor constănțeni și dobrogeni.
Generalul Paul Teodorescu - destinul unui adevărat patriot
În urmă cu cinci ani, istoricul Valentin Ciorbea înființa la Mănăstirea Dintr-un Lemn, unică în lume, Mănăstirea Aviatorilor și Marinarilor, prin grija unui mare patriot român, un vârf al elitei militare române - generalul Paul Teodorescu. În perioada cât acesta a fost Ministrul Aerului și Marinei a vizitat această mănăstire, pe care a renovat-o și a modernizat-o cu sprijinul marinarilor și aviatorilor. Astfel, a devenit loc de rugăciune și închinăciune pentru marinari și aviatori.
„Generalul este înmormântat acolo, în urma decesului din anul 1981, fiind considerat unul dintre ctitorii acestei mănăstiri“, povestește prof. Ciorbea, continuând: „Legenda Mănăstirii Dintr-un Lemn pornește de la legenda cum că ar fi fost găsită într-un stejar o icoană făcătoare de minuni, de către un pustnic sau un cioban. Icoana o reprezintă pe Fecioara Maria cu Pruncul și este unică în România, având dimensiuni impresionante și de o frumusețe extraordinară, fiind pictată și pe spate, ceea ce nu prea găsești în țara noastră. Eu am ajuns acolo invitat de episcopul Emilian Lovișteanu, actualmente mutat la Arad, fost student al Universității Ovidius din Constanța. L-am avut student la secția de Teologie-istorie. Le mai vorbisem studenților că există o mănăstire a aviatorilor și marinarilor, dar nu o văzusem. În schimb, spre surprinderea mea, când am ajuns acolo am descoperit foarte multe manuscrise inedite ale generalului Paul Theodorescu, care și-a donat arhiva și biblioteca și tot ceea ce a strâns el în viață. Din păcate, după 1945 a fost arestat și a făcut vreo cinci ani de pușcărie. El trebuie făcut cunoscut, mai ales bucureștenii ar trebui să-i cunoască biografia întrucât campusul Universității de Apărare Carol I - sau cum mai este cunoscută drept Academia Militară - i se datorează exclusiv lui. Acolo era un teren viran. Și generalul s-a dus la Carol al II-lea, cu care avea o relație foarte bună, și l-a lămurit să fie dat terenul pentru acest campus cum nu exista la vremea aceea în sud-estul Europei. Am găsit o caracterizare făcută de Carol al II-lea generalului Teodorescu: «În armata română nu există un alt ofițer atât de capabil ca Paul Teodorescu». Dacă astăzi spunea că face un lucru, în secunda următoare se apuca de treabă. Extrem de eficient, extrem de bine organizat. După ce a ieșit din pușcărie, nu avea pensie, nu avea din ce trăi. Făcea pungi de hârtie pentru Episcopia Râmnicului și Patriarhie ca să poată trăi. La un moment dat, cred că cineva i-a spus generalului Leontin Sălăjan, care o perioadă a fost din elita comunistă a forțelor armate, și i-a dat un apartament prin Drumul Taberei”.
Simpozionul „Biserica și Armata - tradițiile conlucrării”
În acest colț de creștinism îmbinat cu patriotism, prof. Ciorbea a înființat Centrul de cercetare a conlucrării bisericii cu Armata României „Paul Teodorescu”, cu sediul la Mănăstirea Dintr-un Lemn. Acest centru își desfășoară activitatea sub egida AOSR și Arhiepiscopia Râmnicului. „Anul acesta, este al cincilea de când scoatem revista «Misiunea». Pe data de 28 iunie, în cadrul evenimentelor dedicate Centenarului - pentru că generalul Teodorescu a participat și la Primul Război Mondial - îl vom omagia, întrucât se împlinesc 130 de ani de la naștere. Noi am început activitatea în 2011 și suntem la a șaptea ediție de organizare a simpozionului național «Biserica și Armata - tradițiile conlucrării». Vom avea peste 140 de oameni. Vor veni și 40 de militari de la Regimentul de gardă. Așadar, pe 28 iunie este programată sesiunea și omagierea generalului, iar a doua zi, pe 29 iunie, de Sfântul Petru și Pavel, vor avea loc slujba arhierească și ceremonialul militar la mormântul lui, unde se vor depune coroane de flori. Este o activitate pe care o consider potrivită pentru o mare personalitate care și-a pus viața și știința în slujba patriei, din iubire de armată, de biserică, s-au pus pilonii perpetuării memoriei acestui remarcabil om”.
Citește și:
Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Valentin Ciorbea (galerie foto)
Citește și:
Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Valentin Ciorbea (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii