Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:17 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Despre infecţii la naştere şi rufărie neigienică. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

08 May, 2018 00:00 3773 Marime text
Continuăm astăzi să prezentăm capitole din monografia semnată de C.D. Constantinescu-Mirceşti - „Un sat dobrogean - Ezibei“, cu practici şi obiceiuri ce acum par atât de empirice, că aproape nu sunt de crezut.
Spre exemplu, naşterile erau asistate de femeile bătrâne ale satului, moaşe empirice, care nici măcar nu se spălau pe mâini cu apă şi săpun, ca să nu mai vorbim de dezinfectant. Fapt ce conducea la infecţii „puerperale“, pe care cei din jurul bolnavelor nu le considerau grave, deoarece era normal ca o lăuză să facă temperatură. Singurul lucru care le speria era retenţia de placentă, pentru care erau în stare să facă orice sacrificiu şi să aducă un medic pentru extracţia manuală a acesteia.
 
Cât despre îmbrăcăminte, femeile bulgare purtau în timpul verii, în arşiţa unui soare puternic, basmale negre, care absorbeau căldura. Femeile macedonene, în schimb, purtau vara şi iarna pe cap o basma din lână de culoare neagră, aşezată pe un schelet de carton sau sârmă, care era tot atât de puţin igienic.
 
„Rufăria românilor macedoneni şi a bulgarilor este de lână, cu totul neigienică, neavând proprietăţile rufăriei de bumbac care absoarbe sudoarea şi în plus sunt strâmte, împiedicând prin aceasta circulaţia periferică şi buna dezvoltare a copiilor. Rufăria de pat este confecţionată tot din lână, a cărei asprime este cu totul dezagreabilă. Rufele nu se fierb, atunci când sunt spălate. Rochiile sunt de culoare neagră sau închisă, culoare care îndeobşte maschează murdăria lor“.
 
În general, locuitorii nu se dezbrăcau la culcare.
 
Lucrarea poate fi răsfoită virtual AICI

 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii