Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:20 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Dobrogea. Istoria, etnografia și statistica acesteia. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

19 Jan, 2019 00:00 2054 Marime text
Parcurgând revista Societății Culturale Dobrogene, „Analele Dobrogei”, încercăm să aducem cititorilor noștri texte cât mai variate și interesante despre Dobrogea. Astăzi, am ales să aducem în atenție un articol al „etnografului Dobrogei”, Alexandru P. Arbore, intitulat „Noi informațiuni etnografice, istorice și statistice asupra Dobrogei și a regiunilor basarabene învecinate Dunărei”. Textul poate fi citit integral accesând Biblioteca Virtuală, începând cu paginile 71/65 din numărul din anul XI, fasciculele 1-12, 1930.
 

 
În acest amplu studiu ce se întinde pe mai bine de 20 de pagini, Alexandru P. Arbore prezintă înfățișarea etnografică a Dobrogei în decursul timpurilor, mediul administrativ, istoric și statistic, dar și felul în care străinii au adus tot felul de îmbunătățiri zonei pontice.
 
„Ca pretutindeni în Peninsula Balcanică așa și la noi, orașele și diferitele administrațiuni ale ținuturilor n-au păstrat știri informative de orice natură în legătură cu trecutul. Furtunile care s-au abătut asupra unor asemenea locuri au fost prea sălbatice, pentru ca de cele mai multe ori să se mai fi păstrat ceva din resturile informative a acelor timpuri, așa că nici vorbă nu poate fi de niscaiva arhive ale unor orașe sau provincii, unde să se găsească asemenea știri. Pe de altă parte, chiar dacă asemenea lucruri vor fi existat, arhivele fostului imperiu otoman de odinioară n-au fost deschise încă cercetărilor pentru a se afla ce cuprind ele”.
 
Alexandru P. Arbore a fost un deosebit cercetător al istoriei şi etnografiei diferitelor grupuri etnice din Dobrogea. S-a născut pe 20 iunie 1890, în comuna Cucuteni, judeţul Iaşi, şi a murit pe 1 martie 1953. A absolvit şcoala primară în comuna natală, iar liceul în Iaşi. A crescut într-o familie de preoţi.
 
Personalitate importantă a culturii româneşti din perioada interbelică, el a contribuit la dezvoltarea domeniului cercetării ştiinţifice. Al. P. Arbore a fost elev al lui O. Densuşianu şi al lui I. Bianu, care au văzut în el un deosebit discipol şi student, astfel că în anii studenţiei devine mâna dreaptă a lui Nicolae Iorga.

Textele sale erau încărcate de patriotism. După ce a fost demobilizat din armată, a făcut parte din cei cinci profesori care, după evenimentele istorice importante petrecute în 1918, au fost aleşi să predea la Sibiu limbile română şi latină.
 
Rolul important pe care l-a avut Alexandru P. Arbore a fost acela de a aprofunda trecutul Dobrogei, contribuind la studierea şi elucidarea istoriei şi a etnografiei diferitelor populaţii de pe teritoriul Dobrogei.

 
Contemporan cu naşterea revistelor „Analele Dobrogei” şi „Arhiva Dobrogei”, a avut un rol hotărâtor în evoluţia preocupărilor istorice şi etnografice. Acesta  nu s-a limitat la descrierea regiunii din punct de vedere istoric şi etnografic, ci a realizat şi studii de sinteză referitoare la rolul culturii.
 
Revenind la articolul „etnografului Dobrogei” din revista de cultură dobrogeană, acesta punctează faptul că zona noastră abundă de întinderi spectaculoase, care nu sunt exploatate îndeajuns. „De la Bazargic, «capitala țării Dobrogei», se întinde o câmpie roditoare pe unde călătorul timp de două zile n-a văzut nicio o locuință «fie că satele sânt rare, fie că sânt puțini locuitori cari să se ocupe cu munca câmpului» și autorul constată că «oamenii aceștia se gândesc mai puțin la producerea pâinei și a «kașei» decât la cultura harbuzilor, pepenilor și castraveților»“.

 

Puteţi accesa în Biblioteca Virtuală varianta integrală a numărului din anul XI, fasciculele 1-12, 1930 al revistei „Analele Dobrogei”.


 
DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai  drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a depăşit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei şi a personalităţilor sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, puteţi să descărcaţi în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoaşterea istoriei locale
 
Citește și:
 
#citeșteDobrogea „Dovezile existenței oamenilor fosili în Dobrogea“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii