Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:19 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Dobrogenii, considerați „o turmă de sclavi“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

10 Mar, 2018 00:00 4171 Marime text
În ediția de ieri vă prezentam momentul istoric de la 9 martie 1880, când a fost promulgată Constituția Dobrogei, așa cum a fost el prezentat de Ioan N. Roman în lucrarea „Dobrogea și drepturile politice ale locuitorilor ei“.
 
Interesant de semnalat ni se pare modul cum autorul prezintă interesul politicienilor cu privire la acest act istoric.
 
Nu mai departe, iată cuvântarea lui Mihail Kogălniceanu în ședința Camerei de la 29 ianuarie 1880: „Domnilor, nenorocirea cea mai mare este că, deși Dobrogea o avem de mai bine de un an de zile, nici presa, nici particularii, nici d-voastră nu v-ați ocupat a cunoaște această țară. Din toți d-voastră nu știu dacă sunt patru cari cunosc Dobrogea“.
 

Iar I.N. Roman adaugă: 

Necunoscând-o, oamenii politici de pe atunci, care dispuneau de soarta ei, își făceau despre ea cele mai năstrușnice închipuiri. Astfel, pentru N. Dimancea, Dobrogea era un fel de pustietate, iar populația ei se alcătuia din cerchezi și tătari (atâta știa și atâta pomenea dl. Dimancea despre populația Dobrogei!) «niște triburi învățate la insurecțiuni», ca și locuitorii Bosniei și Herțegovinei, «cari mai mult în răscoale decât în ordine au trăit»“.

 
Trecerea Constituției Dobrogei prin corpurile legiuitoare a fost intens dezbătută și aflăm că puțin a lipsit să provoace o criză ministerială. Fie că vorbește de Pantazi Ghica, Ion Ionescu de la Brad, G. Cantili, D.I. Ghica, N. Fleva, G. Chițu, St. Periețeanu-Buzeu - de la Cameră, general G. Manu, Ion Ghica - de la Senat, toți acești oratori declarau formal că votează contra unei legi „care nu consideră și nu tratează pe locuitorii dobrogeni ca pe niște cetățeni liberi, ci ca pe o turmă de sclavi“.
 
Mai multe detalii privind Constituția Dobrogei, puteţi citi în lucrarea istorică Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească, paginile 37 – 47, disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.  
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii